Hoppa till sidans innehåll

Wikblad målkung på Zinken

12 DEC 2021 17:36
En målrik historia på Zinken idag som landade i Edsbyfavör med seger 8-5 (3-2). Oscar Wikblad var matchens enskilt mest dominanta aktör med fem gjorda mål.
  • Uppdaterad: 12 DEC 2021 17:36

Vi bockar av Zinken och gör det med två poäng inhämtade. Den känslan är både viktig och skön för det är alltid svårspelat på Zinken och dagens match var inget undantag då Hammarby aldrig gav upp även fast man hamnade på efterkälken i upptakten av andra halvlek. Om man väger in förutsättningarna så gör Hammarby en imponerande insats som sliter hela vägen in medan Edsbyn gör sitt jobb även om man inte levererade säsongens toppinsats.

Oscar Wikblad är ju i såna här matcher oerhört värdefull att ha i vårt lag. Är väl alltid det såklart men i såna här matcher där Byn ändå inte kommer riktigt fulltankade så blir hans individuella insats nästan direkt avgörande. Förutsättningarna inför match var annars att Bajen hade alla spelare tillbaka utom David Brodén och Alex Adeheimer medan Byn hade Per Hellmyrs och Mattias Hammarström åter i laget gentemot i fredags. Rasmus Skarps och Marius Åström fick spela viktig P19 match hemma mot Sirius  istället för att följa med till Zinken. Blev förresten seger med 5-2 för Edsbyn i den toppmatchen i P19.

Matchstarten gick både på poäng och i mål till hemmalaget som följaktligen också tog en 2-0 ledning efter 16 min, Robin Sundin bägge gångerna. Där och då var känslan att här kommer "plumpen" från Byns sida som inte verkade riktigt påkopplade. Man märker sånt mest på dålig aktivitet på icke bollhållare samt att Byn blir passiv och låga i det egna försvarsspelet. Så var känslan så långt men det skulle förändras och det är faktiskt svårare än man tror att fixa det under pågående match.

Byn skulle dock tack vare Wikblad och Per Hellmyrs ta sig in i matchen när den duon fixade både reducering och kvittering och vi hade 2-2 efter 24 min. Ett varsitt mål och en varsin assist av firma Wikblad/Hellmyrs där. Edsbyns reducering kändes också bli en väckarklocka till laget för efter det så var aktiviteten och jobbet tillsammans ett helt annat än det hade varit första 20 min och det vände också matchen spelmässigt. Som avslutning på halvleken puttade så Byn in sin bästa kvart den sista där och den gav också ledningsboll till 2-3 genom Oscar Wikblad efter bra förarbete bl.a. Ted Hedell. Det lyste verkligen klass om Oscars avslut där som satt stenhårt i nät bakom Filip Mörkdal ur högervinkel.

Halvleken avslutades med en varsin jättechans sista minuten men 2-3 skulle stå sig. Hade man blivit erbjuden 2-3 i paus efter 20 min spelade så hade man blivit överlycklig och tagit det direkt. Hade Hammarby före match blivit erbjuden 2-3 i paus så hade dom säkert också tagit det men just där och då kände man sig säkert lite missnöjda. Ändå som sagt imponerande av Byn att studsa tillbaka in i matchen trots att man startade den under normal nivå.

Lika som mot Örebro senast så var det ett mer fokuserat Edsbyn som tog sig an andra halvlek och även det lika som mot Örebro så skulle det ge tidig utdelning i andra. Då gjorde Byn tre mål på nio minuter, här behövde man två minuter till på sig så efter 56 min stod det alltså 6-2 till Byn här. Martin Frid, Tommi Määttä och Oscar målskyttar där Frid gjorde det på egen hand när han avancerade fram efter bollvinst på mittplan och stänkte dit 2-4 från strax utanför straffområdet. Tommi Määttä snodde ett mv-utkast från Mörkdal och sprintade igenom och rundade densamme fram till 2-5 och Oscar styrde snyggt in ett inspel från kortlinjen av Tisen fram till 2-6. En till slut avgörande period i matchen.

Hammarby gav dock inte upp och reducerade efter timmen till 3-6 och hade direkt efter också bra läge till 4-6 som Byn räddade på mållinjen. Edsbyn fick dock stopp på ett där energifyllt Hammarby och jag tänkte att må vi ha det här tremålsförsprånget med oss in i den sista "öka-takten-kvarten" där ett Hammarby med häng brukar vara starka. Det skulle bli bättre än så t.o.m. då Oscar satte sitt fjärde mål till 3-7 i 74e min när han gjorde mål på egen retur och här kändes det ganska klart.

Men det var det inte! För Hammarby och David Jansson x 2 gjorde två snabba fram till 5-7 efter 82 min och som vanligt på Zinken så kan man inte andas ut förrän slutsignalen går. Blev en olustig känsla här och hade det varit det tredubbla antalet på läktarna (nu sorgliga 574 pers) som hade burit fram Bajen så har mer kunnat hända. Nu redde ändå Byn ut det utan att det blev speciellt svettigt på slutet och när Oscar Wikblad fixade fram en straff som han själv slog dit stenhårt i nättaket i 88e min så var det i alla fall till slut klart ändå.

Som sagt, alltid skönt att vinna på Zinken för känslan är att här hämtar inga lag poäng utan bekymmmer oavsett vad lagen heter. AIK har redan torskat på Zinken medan Villa, VSK och SAIK inte varit hit än. Det var ju dom fem lagen som alla tippade topp-5 före seriestart men av dessa visar ännu bara Villa och Byn stabila och bra takter medan övriga tre lite blandar och ger i sina prestationer. Vi är dock bara i mitten av december ännu och även Villa och Byn lär hamna i spelmässiga svackor, vore konstigt annars och samtidigt också beundransvärt om man lyckas undvika dom och det senare är ju såklart det man hoppas på.

Lite svårbedömd insats av Byn idag tycker jag och tur att Oscar Wikblad var på sitt bästa humör, annars inte helt givet att vi åker hem med två poäng. Tätt med matcher också nu med mycket bussåkande och då är det nästan en omöjlighet att leverera toppinsatser varje gång också. Broberg hemma i tisdags var ju den i särklass bästa insatsen den här veckan och det blev nog också en rejäl tömning där både fysiskt och i skallarna som sen lite påverkat dom två sista matcherna tror jag.

Nu väntar Vetlanda hemma på TISDAG och Sirius borta på FREDAG, sen får Byn slicka sår och vila i en dryg vecka efter det. Så orka fokusera på dessa två nu och hemma är vi ju alltid svårslagna och det med hjälp av Farmers framförallt. I den bästa av världar finns Farmers på plats även i Uppsala på fredag, det är sånt som kan vara tungan på vågen i en sån match som jag annars känner är rejält svår. Men först fullt fokus på Vetlanda på tisdag!

SPELARBETYG:
+++ Oscar Wikblad
++ Per Hellmyrs
+ Tommi Määttä

HAMMARBY-EDSBYN 5-8 (2-3)
Edsbyns mål: Oscar Wikblad 5, Per Hellmyrs, Martin Frid, Tommi Määttä

Publik: 574

Skribent: Håkan Brindholm
E-post: This is a mailto link

7.png

MK-logomedartal.png

Logo 2021.png

 

bbw

    Strokekampanjen

   

bandyfeber-logo_320x320.png

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

2021CCM_FT4P_Skate_EuroWeb_140x350-EN.jpeg 


 

 Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 


  


  


 

shine_data_nyil 


  


Elektra_Vit_rodbg_CMYK_1 kopia.png


LoggaTuppz.png