Hoppa till sidans innehåll

Tisen och Byn SKÖT hem 12e SM-guldet!

22 MAR 2020 10:49
Det blev dussinet fullt för Byn istället för Villas andra guld i en SM-Final på Studenternas som Edsbyn vann med 5-1 (3-0). Efter en lite trevande start visade sen Byn sitt rätta jag igen och segerreceptet idag blev bra skytte!
  • Skapad: 22 MAR 2020 10:49

Laget med den bredaste repertoaren var det lag som stod podiet när SM-bucklan skulle delas ut och efter en i det närmaste fulländad säsong så känns det inte mer än rätt att det var Edsbyn och kapten Jonas Edling som fick lyfta densamma. En seger med 5-1 går inte diskutera bort även om Villa inte gjorde någon dålig match men Edsbyn är komplettare, har en bredare repertoar och framförallt är Byn helt suveräna när det är dags för SM-Finaler. Som det brukar sägas, vissa föreningar har en vinnarkultur, andra har det inte. Edsbyn HAR det och det är värdefullare än man kan tro att ha sånt i ryggen när det nalkas finaler. Det tycker jag Edsbyn är ett väldigt bra bevis för!

Tomma läktare var givetvis en väldigt speciell upplevelse och när sista semifinalen mot Sandviken spelades så var Byn helt klart tagna av den situationen, mer än övriga tre semifinallag var känslan. NU hade Byn lärt sig hantera det också och det i sig väldigt mycket tack vare Byns starka ledarstab med Kuben Olsson, Oscar Jonsson och Ola Johansson i spetsen som åter hade fått in laget i finalbubblan och då spelar det nog faktiskt mindre roll om det är publik eller inte på läktaren.

Isförhållandena var bra är känslan, dock en vind i planens längdriktning som var tvungen tas i beaktning. Vad jag förstår så vann Villa slantsingligen (för Byn började med bollen i första halvlek) och valde i så fall att spela i motvind i första halvlek. Lite udda att välja så men Villa hade säkert en plan för det, annars har man ju inte gjort det.

Edsbyn började inte sådär majestätiskt som man gjort i några av finalerna på 2000-talet utan hellre lite mera i samma hjulspår som i semifinalen mot Sandviken. Villa hade dom tre första noteringarna i blocket med matchens första hörna efter dryga fyra min där Anders Svensson gjorde en vass benparad på skott Johan Löfstedt. 7e min och Johan Esplund in efter kortlinjen och nytt vasst agerande av Sverre som täckte ut till hörna. Den hörnan drog Joakim Andersson i ribban! Så långt fördel Villa och när vi nu har facit så var det där Villa hade behövt utdelning för att kunna hot Byn den här eftermiddagen.

För efter 10-15 min började Byn komma in i matchen och agerade därefter som den lagmaskin/kollektiv som tagit Byn till Studenternas. Ted Hedell fick i 13e min ett jätteläge att göra 1-0 efter slarv Petter Björling men Villas Martin Johansson avvärjde. Byns första hörna kom i 13e min (Byn hade bara sex hörnor på hela matchen) som Edling sköt bort men tre minuter senare skulle samme Edling ta huvudrollen i matchen.

Då kom nämligen 1-0 Byn när de stora matchernas man Joakim Svensk vred runt och bort några Villaspelare på vänsterkanten och fick yta att avancera framåt. Jocke såg med garanti att Jonas Edling åkte sig i läge i straffområdet och med ett stenhårt pass i sidled satt bollen på Edlings klubba och nästan ur sin drömvinkel till vänster i straffområdet tog Edling emot och sköt så snabbt och pricksäkert som nästan bara han kan och Jesper Thimfors var chanslös i Villakassen. Mycket viktigt att få första målet i matcher och framförallt i finaler och Jonas har gjort viktiga mål i hela slutspelet så ingen slump att just han gjorde målet.

Efter målet kom Byn in i matchen på ett helt annat sätt och nu växte Byn på alla delar av planen. Villa skaffade sig hörnor (9st i första halvlek) men inte så mycket mer. Villa måste statistiskt också vara ett av Elitseriens sämsta lag på hörnor väl vilket en sån här dag såklart var extra tacksamt. Byn började hota mer och mer och Mattias Hammarström hade ett jätteläge i 23e min efter ett skott från Oscar Wikblad som halvtäcktes där Tisen sen sköt returen på tennis över.

Simon, som var vass i främst första halvlek, drog av en "slagskottshörna" på Byns andra hörna som Villa täckte bort på mållinjen efter halvtimmen. Knappa 10 min senare var det Simons tur att ta huvudrollen igen. På en egen solorajd kom Simon sånär hela vägen fram till Thimfors men Simon småhakades av Villaspelare under hela sin rajd och när till slut libero Martin Johansson hakade/slog ännu lite till som siste man så tyckte domare Daniel Labe att det var motiverat att blåsa straff för Byn.

Då var det dags för Mattias "Tisen" Hammarström att kliva in i handlingen. Edling och Wikblad brände ju varsin straff mot Sandviken så nu var det alltså Tisens tur. Tisen stod ju vid straffpunkten i livets viktigaste final och han gjorde lika nu som då, satte bollen till vänster om Thimfors, 2-3 dm högre än på Patrik Aihonen 2017. 2-0 till Byn och ett Byn som då var sitt normala jag igen hade i det läget samlat ihop till ungefär något sådant.

Tisen var dock inte nöjd där utan dryga minuten efter piskade han in 3-0 till Byn! Mycket duktige, matchen igenom, Ted Hedell dribblade nere vid höger hörnflagga. Drog in bollen i ytterkant straffområdet där först Tuomas Määttä slog bom när han svingade för 3-0 Byn men 17m bakom honom kom Tisen med bössan laddad och han skickade in 3-0 högt bakom en chanslös sidledsförflyttande Thimfors. Så 3-0 Byn skulle paussiffrorna bli, just DET speglade nog ändå inte halvleken fullt ut men ändå är det på nåt vis lite signifikativt för Byn i SM-finaler att vara väldigt effektiv när lägena dyker upp. En storhet i sig!

Villa hade som sagt många hörnor och ledde den statistiken med 9-4 i paus, dom flesta dock väldigt tama, Jockes ribbskott undantagen såklart. Men sista halvtimmen av första halvlek skapade ändå inte Villa så mycket hett framåt utan då var som sagt lagmaskinen Edsbyn igång över hela banan efter en lite trevande start vilket gjorde det svårt för Villa att skapa bra lägen i straffområdet.

Det vi visste var att Villa skulle ha ganska kraftig medvind i andra halvlek. Skulle det vara en fördel tillräcklig för att hämta in ett 3-0 underläge var frågan (?). Säker kände man sig inte i paus men ändå var väl känslan att i ungefär åtta fall av tio tappar inte Byn en 3-0 ledning i en SM-final. Villas andretränare Martin Arvidsson analys inför andra var att Villa skulle försöka trycka på och skapa/trycka dit någon/några hörnor för att komma ikapp men det borde väl Martin om någon veta att det inte är Villas likör.

Villa började ändå andra bra men Edsbyn kändes ändå fortsatt trygga i sitt spel och med vetskapen att man hade tre mål att gå på så stressade det inte Byn att Villa ökade trycket. Byn såg hela tiden till att Villa fick komma utanför Byn och några heta lägen i straffområdet dök inte upp i början av halvleken. Istället skulle 4-0 Byn komma i 56e min! Daniel Popa klart delaktig i målet då han drog på sig många spelare på sin högerkant innan spelade bollen stenhårt över på vänster sida av planhalvan. Där blev återigen Ted Hedell inblandad i ännu ett mål då han tog emot passningen och testade avslut strax utanför straffområdet som dock stoppade på förste Villaspelare. Bollen upp i luften och i andravåg kom Tuomas Määttä som sniffat upp att nåt kunde vara på g och Tuomas drog direkt på helvolley och en överraskad Thimfors hann inte reagera när bollen som en projektil for in ovanför huvudet på honom.

Härenstam och Bergwall i SVT tyckte Villa skulle ta sin timeout där men så blev det inte och Villa hade ju också börjat halvleken bra så fanns väl ingen anledning kan jag tycka heller. Byn dock fortsatt otroligt effektiva då Määttäs läge och mål var det första Byn skapade i andra halvlek.

Villa skulle ändå till slut träffa rätt på sin 12e hörna när Martin Andreasson satte bollen i nättaket och det var reducerat till 4-1 efter prick timmen spelad. Byn en aning i gungning i 5-10 min efter målet och där Villa var nära ny reducering på sin 16e hörna när Esplund nog var säker på att skicka upp en hörnretur i nättaket men han skickade den över målet och där rök Villas sista livlina i matchen.

För efter minut 70 och framåt så kändes det ändå som att Byn åter växt ut till sitt "vanliga" oslagbara jag igen och Villas försök till forcering ebbade ut mer och mer. Byn hade så långt inte haft en hörna i andra halvlek men i den 79e min kom så Byns första hörna av två i halvleken och det första man kollade var om Tisen var på planen! Det var han och då nästan visste man! Vi har sett det förut och vi fick se det igen när Tisen är sådär jäkla bestämd och får en sån där underbar träff som nästan bara han kan få. 5-1 satt i nät som ett smäck och jag fick det jag lite efterlyst här i slutet av säsongen, nämligen att se Mattias Hammarström i en matchhjälteroll den här säsongen också! Bra val av match Tisen!

Slutet blev sen hyfsat lungt ändå. Visst jobbade Villa ihop till mer än ett mål i matchen men det är på nåt vis lite grunden till att Byn är så bra den här säsongen att man är så svår att göra mål på men samtidigt ändå snittar på runt sju mål framåt per match.

Slutsignal och det nästan kändes att det vibrerade i hela Edsbyn där nog säkert över 90 % av befolkningen tittade på bandy idag tror jag! Ett skönt avbrott i dessa Coronatider att få koppla av med lite bandy och med lycklig utgång såklart ännu bättre.

Som vanligt så är det LAGET EDSBYN som vinner den här finalen. Vi har några spelare med väldigt hög status i laget och som gör avtryck i stort sett i varje match. Tuomas, Simon och Wikblad får nästan alltid rubrikerna och dom var bra idag också men känns ändå som andra spelare är förtjänt av minst lika stora rubriker denna dag. Mattias Hammarström nämnd, Jonas Edling visade vägen med 1-0 och hyllades mycket av bisittare Andreas Bergwall matchen igenom för främst sitt defensiva jobb och sitt stora Edsbyhjärta = Så sant! Vet inte vem som pris som matchens lirare i Byn? Jag ger mitt pris till TOMMI Määttä, tyckte Tommi var en gigant i Jocke Svensk-klass som libero idag! Ted Hedell som jag redan nämnt bra, likaså Jesper Granqvist i sin första SM-Final och vem kan tro att han nyss fyllt 18 år..

Å så fick Fredrik "Tårtan" Åström avsluta sin karriär med ett SM-guld! Efter två hjärtoperationer och där han en andra gång tog sig tillbaka till elitnivå och fick kröna sin karriär med sitt 4:e SM-guld. Rörande intervju med Tårtan efter match där både han och vi här hemma hade tårar i ögonen. Tårtan personfierar i mycket en Edsbybo/Edsbyspelare tycker jag! En oerhört lojal lagspelare och en ödmjuk person som jag inte kan tänka mig har en endaste ovän i sitt liv, inte ens i bandyvärlden.

Sammantaget så känns det här, det 12e guldet, som det mesta "TILLSAMMANS-GULDET" av alla tolv! Red Farmers säsong både på läktaren och kanske ÄNNU MER i arrangemang att samla in pengar till föreningen har varit helt magisk och känslan är att "hela jävla Byn" är med och med stolthet bär fram det här laget. Varenda individ både på planen och vid sidan av planen ska känna STOR delaktighet i det här guldet tycker jag och det är bara att hoppas att ALLA orkar fortsätta engagera sig oavsett vad man bidrar med. Det känns nästan ännu viktigare nu än någonsin tidigare att vi jobbar hårt TILLSAMMANS om vi ska kunna vara kvar DÄR VI ÄR nu i dessa Coronatider och i dess efterdyningar. Men det klarar VI!!

Villa var storfavoriter inför säsongen att ta sitt andra raka SM-guld men klarade alltså inte av att axla det favoritskapet. Skadedrabbade under några månader men har ändå spelat med fullt lag ett par månader nu, det lag som gjorde dom till storfavoriter inför säsong. Villa gör en godkänd match idag men jag tycker ändå att ingen spelare i Villa går i bräschen och får med sig övriga laget. Känns som det är många typ 75 % insatser i Villa idag men inte många 100 % insatser. Att vara som bäst när det gäller är en konst och just där är Edsbyn för dagen minst ett steg före Villa. Men Villa kommer igen, var så säker!

Därmed är ännu en bandysäsong över! En säsong som går till historien för Edsbyns del med massor av slagna rekord gällande både det ena och det andra. Jag säger TACK till er som läser för den här säsongen. Vi räknar in vårt 12e Guld och vi bockar av Villa Lidköping som det 8e lag vi slagit i SM-Final.

TACK LAGET från mig och ALLA andra stolta Edsbysupportrar!

SM-FINAL STUDENTERNAS 2020
EDSBYN-VILLA LIDKÖPING 5-1 (3-0)
Edsbyns mål: Mattias Hammarström 3, Jonas Edling, Tuomas Määttä 

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link


  


 

 


 

 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


 Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


shine_data_nyil