Hoppa till sidans innehåll

Skön uddamålsseger för Byn!

17 JAN 2021 20:52
Mycket viktiga poäng stod på spel mot Vänersborg ikväll och till slut hamnade bägge i Edsbylägret vilket känns otroligt skönt! Segersiffrorna blev 2-3 (1-1) i en jämn match som kunna vägt åt vilket håll som helst.
  • Uppdaterad: 17 JAN 2021 20:52

Det finns segrar å så finns det viktiga segrar! Det här var definitivt av det senare slaget. Efter några dygn med Byn i fokus av annan anledning än vunna segrar så kändes det viktigt att framförallt göra en bra insats ikväll och nästan lika viktigt att vinna. Till slut fick vi bägge önskningarna uppfyllda även om Vänersborg, likt Broberg, är starka defensivt och svåra att göra mål på. Lite måste vi också säga att domare Jakob Liljegren "hjälpte oss" när han helt plötsligt fick för sig att döma utvisning(-ar) på förseelser som han inte varit i närheten av att blåsa på tidigare i matchen. Det drabbade denna gång Vbg mer än Byn.

Edsbyn saknade ikväll Mattias Hammarström (anledning okänd för mig) medan Vbg saknade Marcus Kumpuoja men däremot var Juho Liukkonen tillbaka gentemot när vi möttes i tisdags. Mattias Larsson spelade på Robin Öhrlunds plats men ändå inte i samma roll som Robin brukade ha utan Byn har fördelat ut Robins delaktighet på flera spelare är känslan. Tror det kan bli bra på sikt då delaktigheten från alla var väldigt stor i offensiven under dom perioder Edsbyn spelade som bäst ikväll.

Byn började bra och tog taktpinnen i matchen även om Vbg ganska snart åt sig in i den. Spelet jämnades ut och jag skrev i blocket i 12e min att första målet blir viktigt. I 13e min gjorde Byn 0-1! Genom Ted Hedell på ett anfall med Hasse Andersson i huvudrollen som satte ut bollen till Hedell i högerläge och som sköt från halvdistans och lågt (som fortsatt verkar vara melodin på Kyllönen) och bollen satt precis innanför bortre stolpen. Snyggt mål och bra att Ted får göra mål = sliter bra i matcherna.

Efter målet dock mycket mera Vbg och under närmsta 7-8 min där så får vi verkligen tacka Anders Svensson för att nollan fortsatt var intakt. Jag har FYRA högklassiga räddningar noterade på Sverre där räddningen på friläget av Niklas Nyqvist var 1a på listan. Sen efter minut 20 fick Byn lite mer stopp på det böljande spelet genom att äga mer boll inom laget där vi även skapade en del halvlägen. Byn sköt också mycket mer i första halvlek som jag såg många efterlyste mot Broberg senast men det mesta blev plockpotatis för Kyllönen och med bollen i Vbg-ägo som följd därefter.

Kvitteringen skulle ändå komma lite retroaktivit för Vbg när Byn kändes ha ganska bra kontroll på händelserna. Den kom i 37e min i ett flygande anfall där till slut Emil Viklund spelade ut till höger till Adam Herou Löf som i ungefär samma läge som Hedell gjorde 0-1 satte 1-1 i första krysset baokm Sverre som inte ens hann reagera. Det var väl sett till målchanser så långt inte mer än rätt att Vbg fick spräcka nollan. Byn och Jonas Edling avslutade målchanserna i första halvlek när han tvingade Kyllönen till en högklassig räddning i 42a min.

Oavgjort i paus i en halvlek som var mer fartfylld och underhållande än den bild jag hade målat upp av den här matchen. Edsbyn hade bra delaktig i sitt spel och bra fart på många fötter. Vänersborg tilläts spela ganska mycket centralt i Edsbyn vilket var det som oroade mest inför andra halvlek.

Nervöst inför andra faktiskt! Kändes som en oerhört viktig halvlek för framtiden även om undertecknad var fullt nöjd med Byns arbetsinsats i första och på så vis nöjd då jag hade fått den signal jag efterlyste inför matchen. Man vet dock hur många reagerar om Byn förlorar, då är Byn "under isen" oavsett hur innehållet i matchen varit då många enbart stirrar sig blind på resultaten och helt utifrån det bedömer om Byn varit bra eller inte. Sån försöker jag inte vara! Byn kan vara bra även vid förluster men förlora mot ett för dagen bättre/effektivare lag likväl som Byn kan göra halvdana insatser och ändå vinna.

Edsbyn började andra, likt som mot Broberg i början av andra i fredags, med stort bollinnehav. I minnesbanken fanns ju att Vbg orkade i ca 65-70 min i matchen i tisdags och därefter var det bara Byn i den matchen. Då fick Byn ett psykologiskt viktigt 2-1 mål i början av andra vilket vi nu inte fick och hade inte heller några chanser till det. Istället åt sig Vbg även in i den här halvleken efter ca 10 min precis som i första halvlek och när Vbg hade boll gick man mera rakt än Byn.

Hemmalaget ordnade en dubbelhörna i 58e min där det uppstod ett trippelläge på den andra som Byn lyckades reda ut med lite flax. Men tre minuter efter ringde det när Emil Viklund assisterad av Ilja Grachev borrade upp en boll i nättakt bakom Sverre, lite likt Emils mål/avslut här i tisdags. Edsbyn var här lite i gungning då Vbg fortsatt tilläts spela mycket i Byn istället för på utsida vilket ju alla lag har som mål med sin defensiv att styra dom utanför sig.

Sen skulle det hända saker med start i 69e min när Vbg åkte på matchens första utvisning för våldsamt slag. Då hade det i närhet före det varit ca tre situationer där man förväntade sig utvisning (två för Byn och en för Vbg om jag minns rätt) men som Liljegren hade släppt. Men den här tog han, som kanske var typ nr 3-4 i gradering av dom situationerna. Då tog det skruv på Vbg-bänken vilket gjorde att Vbg åkte på en till utvisning för olämpligt uppträdande på ledarbänken. Där försökte man i sin tur skylla på två brandmän som stod på läktaren ovanför båsen, att det var dom som hade skrikit. Den gick dock inte Liljegren på.

Byn tog i samma veva timeout för att skissa på det scenario som hade uppstått med två man mer i 10 min. Med lyckat resultat! För efter bara en minut av utvisningstiden fick Simon Jansson (30 år idag = Grattis!) läge, från halvdistans från vänster, och gjorde som man ska göra på Kyllönen, nämligen skjuta lågt i långa hörnet! En repris på Simons 4-1 mål hemma mot Vbg i tisdags. Det här målet MYCKET viktigare. 2-2 efter 72 min.

Edsbyn med vittring och fortsatt med en spelare mer på planen och Simon fortsatt på hugget. Edsbyn slet som bålgetingar och bemannade hårt vid en situation långt nere till höger där till slut just Simon fick tag i bollen och skar in i straffområdet. Fick ett rapp på färden med avvaktande utv som följd men stod på benen och vältes sen över ända i straffområdet istället med solklar straff som följd. Säsongens viktigaste straff så här långt och den satte Oscar Wikblad i nät! 2-3 efter 74 min och Byn hade vänt hotande underläge till ledning på två minuter. SÅ viktigt och skönt!

 

Spännande och långa slutminuter där man bara väntade på någon kompensation från Liljegrens sida såsom en straff eller liknande. Något sånt läge dök dock aldrig upp och Byn kunde på ett mycket rutinerat sätt spela av slutminuterna och inkassera två oerhört sköna poäng! Tror inte många lag tar fyra av fyra poäng av Vänersborg den här säsongen när vi till slut summerar så känner det som ett styrkebesked att Byn kan göra det. Sen var det marginaler med idag, det tycker jag vi får säga och erkänna. I ordet marginaler räknar vi denna gång även in domartrion. Ska dock tilläggas att jag sällan vill (och gör) kommentera domarens insatser då sånt brukar jämna ut sig över en säsong samt att det kan inte vara lätt att få allt rätt alla gånger heller. Den här gången fick dom dock nästan en huvudroll sista 20 min så därför gjorde jag det valet den här gången.

Segern känns som en helgjuten lagseger där ingen faller ur ramen och där alla bidrar med mycket och ger varandra energi. Vi har ju en tunn trupp nu med Öhrlund borta och Byn valde att åka med tre avbytare idag när även Tisen saknades. Så känns viktigare än någonsin att vi håller oss friska och skadefria nu!

Nu väntar en riktig höjdarmatch hemma mot AIK på onsdag (avslag kl 20.00) där jag tror bägge lag kommer att sälja sig oerhört dyrt! AIK valde att vila spelare i dagens match mot Tellus och i en intervju med AIK-spelaren Tobias Nyberg efter match så förklarade han också att det var ju helt med tanke på matchen mot Byn på onsdag som dom laddade hårt för! Villa och AIK är ju säsongens solklara favoriter till SM-final och kommer AIK hit och kör över Byn på onsdag så kan det väl t.o.m. hända att undertecknad instämmer i det! Men då ska det ske först och jag tror Byn kommer tokladdade till den matchen. Skriv in i almanackan och MISSA INTE den!

SPELARBETYG:
+++ Simon Jansson
++ Anders Svensson
+ Ted Hedell

Simon Jansson fyller alltså 30 år idag! Jag såg att han på sin sida på facebook lagt ett meddelande att ville någon uppvakta honom så gör det gärna genom att lämna ett bidrag på 30 kr till Bissen Brainwalk vilket är detsamma som en slant till hjärnforskningen. DET är något som vi alla kan ha nytta av så jag tar och pushar lite för det här också för den fina sakens skull!

OM ni vill uppvakta Simon så Swisha 30 kr till 123 900 4144. OBS: Skriv Simon 30 år i meddelanderutan.

VÄNERSBORG-EDSBYN 2-3 (1-1)
Edsbyns mål: Ted Hedell, Simon Jansson, Oscar Wikbla

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link

 

bbw

    Strokekampanjen

   

bandyfeber-logo_320x320.png

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 


 

 Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 


  


  


 

shine_data_nyil