Hoppa till sidans innehåll

Seger med ett nödrop mot Bollnäs

05 JAN 2021 23:34
Det gick vägen till slut och Byn kunde gå segrande ur derbyt mot Bollnäs med 4-3 (3-3). En konstig match som i sig var jämnare än på annandagen och där Bollnäs verkligen snuddade vid poäng.
  • Skapad: 05 JAN 2021 23:34

Det är uddamålsvinster (samt en uddamålsförlust mot Vetlanda) och kryssmatcher som mestadels gäller för Byn den här säsongen! Nu gick det vägen ikväll och det ska vi kunna kräva av Byn och viktigast är ju två poäng även om vi spelmässigt fortsatt söker den där fullträffen. Bägge lag ordinarie ikväll väl då även Oskar Westh i Bollnäs var tillbaka i spel efter sin hjärnskakning. Kul att se honom på planen igen efter den ruggiga tacklingen han åkte på som gav hjärnskakningen.

Svår match att sammanfatta. Sex mål i första halvlek och ett mål i andra, alltså var första halvlek bäst då? Så kanske en majoritet tycker bara för att det blir mycket mål men ska jag välja en av dom två halvlekarna att ranka som bäst så väljer jag den andra halvleken. Mer hafs och slafs och konstiga mål i första halvlek, mer struktur och lite mer närkamper i andra även om det var en snäll match vi fick se. Saknas publiken i vanliga fall så saknas dom än mer såna här gånger då det ofta är från läktarplats intensiteten piskas upp i derbymatcher.

Byn ledde den här matchen med 3-0 efter 21 min! Men innan paus var alltså Bollnäs ikapp till 3-3. Samuli Helavuori hade ett bra läge för 0-1 Bollnäs efter dryga fyra minuter men där Anders Svensson gör en högklassig enhandsräddning. I anfallet efter gör Byn 1-0! Oscar Wikblad in från vänster, skjuter ur svag vinkel och även 'om Patrik Aihonen står upp så sitter bollen i nättaket ovanför huvudet på Aihonen. Stark prestation Wikblad.

Mindre än två minuter senare 2-0 Byn när Robin Öhrlund gör förarbetet, hittar ut till broder Jesper som in från höger och ur ingen vinkel alls lyckas pillra in bollen bakom Aihonen. Den ska väl Aihonen ha kanske. Spelmässigt så börjar Byn helt ok, kliver rätt högt på Bollnäs som gör många misstag i sina uppspel. Men Byn går också ner sig spelmässigt efter ca kvarten och spelar också ett slarvigt eget spel så ingen riktig ordning på matchen alls mitt i halvleken.

Även 3-0 Byn alltså och åter Oscar Wikblad, åter in från vänster också och fler spelare fyllde på redo att skyffla in trean men Oscar hittade luckan bakom ryggen på Aihonen väl som lite släppte första stolpe och där virkade Wikblad in 3-0 efter 21 min. Mindre än minuten efter nödvändig reducering Bollnäs när Anton Dahlberg på nåt märkligt sätt in från höger fick två chanser och satte den andra bakom en chanslös Svensson.

Vi fick också ett femte mål redan i 25e min när Bollnäs via nytt slumpmål gjorde 3-2, en boll som gick via Daniel Popas skridsko och in. Där och då hade Kuben o co fått nog och tog en timeout. Men jag vet inte hur mycket bättre det blev egentligen men möjligen lite mer fokuserat i alla fall vilket väl också var anledningen till timeouten.

Byn hade ett bra läge till 4-2 som Bollnäs bjöd på men där och vid ett par tillfällen till räddade Aihonen snyggt och reparerade lite av tidigare lite tveksamma ingripanden. Precis innan halvtidsvila kom 3-3. Ett mera riktigt mål där Bollnäs spelade in bollen i straffområdet, Patrik Nilsson sköt, Sverre räddade. Joel Wigren provade på returen, Sverre räddade men på tredje chansen satte Philip Flodstam bollen i nät. Dåligt försvarspel av Byn vilket lite speglade första halvlek där alla Bollnäs mål gjordes ganska nära målet.

Ja jag vet inte vad ni läsare tycker men jag tycker det var en medioker halvlek som mer liknande träningsmatch än ett trettondagsderby så långt.

Andra halvlek blev det mer strukturerat spel och mindre misstag från lagen. Kanske heller inte lika mycket chanser men lite mera närkamper och mera en spännande halvlek som mer stod och vägde än den första där det kunde dimpa ner ett mål när man minst anade det. Jag gillade den andra bättre!

Simon testade omgånde Aihonen i en flygande start på halvleken och tempot högt från start i andra. Gick väl ner nu också men då klockan tickade på och det fortsatt var 3-3 så blir lagen mer rädda "om sitt" och chansar mindre. Nilsson testade Sverre efter knappa kvarten men nu hade Sverre stängt för kvällen och hade i andra halvlek också mycket bättre hjälp av sina försvarare som inte släppte in Bollnäs nära Byns mål.

Känslan mitt i halvleken var att Byn höll på koppla ett grepp likt på annandagen men vi fick inte till nåt ledningsmål och då hade Bollnäs fortsatt energi att matcha Byn. Bollnäs inte heller ofarliga, tycker framförallt Helavouri, Oskar Westh och Philip Flodstam visar bra fart och det blir farligt när dom trycker till i anfallen. Hellmyrs lite mer osynlig ikväll än han brukar vara.

Men vägde det lite åt något håll så var det ändå åt Byns är min känsla även om jag ju kan vara färgad där såklart. Till slut skulle också halvlekens enda mål komma, i den 76e min och förmågan att stå på rätt ställe vid rätt tillfälle behåller fortsatt Jesper Öhrlund som skulle få avgöra! Hasse Andersson var den som stod för attacken i förstaläget, fick iväg ett skott som Aihonen halvräddade varpå Ted Hedell jobbade åt sig bollen och spelade fram Öhrlund som smashade in segerbollen. Svårt att inte gilla såna spelare!

För även om Bollnäs gjorde en bra slutforcering så ordnade man ändå inte fram det där solklara läget till kvittering som gör att man kan få hjärtstillestånd för nån sekund. Byn kanske hade det bästa läget när Hasse lyfte fram Martin Frid som ångade igenom för att göra mål för fjärde matchen i rad i 83e min men Aihonen parerade till hörna. Två hörnor skapade Bollnäs sista fem minuterna men ingen utdelning även om det var rätt nära på den första.

Byn vinner som sagt och det är viktigast. Poängtapp och man hade varit väldigt besviken faktiskt för jag tycker vi ska ha fyra poäng mot Bollnäs en sån här säsong sett till bägge lags trupper. Men vi hittar inte rätt spelmässigt samtidigt som lagen för varje år blir bättre att försvara sig också. Kan ha fel men känslan är väl att de flesta lag försvarar än mer centralt numera och släpper 3-4m till efter kanterna mot tidigare och blir lite mer "smal-lång" i sin defensiv. Det är i alla fall väldigt svårt att komma "in i dom försvarande lagen" utan det blir utsida allt som oftast och sen gäller det att fylla på med spelare i straffområdet och därifrån skapa lägena. Senaste säsongerna tycker jag också många mål gjorts på skott från 2-3m utanför straffområdet men tycker det känns mer stängt där nu än förut. Men som sagt, det där är min känsla.

Vi fyller på med två poäng, grubblar vidare lite och ser framåt. Nu blev det lite omkastningar i spelschemat men nästa match är fortsatt Västeås borta på fredag. Däremot ingen match mot AIK hemma på söndag. Spelschemat finns på bandybyn.se

I övriga matcher var det också svängigt på många håll och lagen gjorde mål i klump den här kvällen! Västerås gjorde tidigt 0-2 borta mot Villa men Villa gjorde fem raka till 5-2 som blev 5-3. Sandviken gjorde tidigt 3-0 mot Broberg som kom igen och kvitterade till 3-3. Nytt ryck SAIK till 6-3 som blev 6-4. Hammarby tog ledningen 2-0 mot Sirius som sen gjorde fem raka lika som Villa för att sen släppa in ett till seger 3-5. Tungt för Bajen nu. Motala-Vetlanda körde mera varannat mål och landade till slut på 5-5 i slutresultat.

SPELARBETYG:
+++ Oscar Wikblad
++ Tommi Määttä
+ Jesper Öhrlund

Stödbiljetterna!! NI ÄR JU OTROLIGA!! Men det visste jag i och för sig redan. Vid slutsignal hade 522st köpt en biljett till matchen vilket gör en summa på 26 100 kr till Bandypengen! Det måste vara rekord i bandysverige för en vanlig seriematch om man inte räknar in annandagen. Eller om ni vet nån som presterat bättre så berätta gärna! :) Det kanske blir ytterligare någon också då Farmers håller "entrén" öppen till i morgon förmiddag. Swisha 50 kr till 123 018 0778 om du vill haka på men ännu inte gjort det!

Jag hälsar i alla fall STORT TACK till er ALLA å Farmers och EIF Bandys vägnar! Fortsätter vi i samma stil säsongen ut så kanske vi klarar av att stoppa blödningen till slut (?).

EDSBYN-BOLLNÄS 4-3 (2-2)
Edsbyns mål: Oscar Wikblad 2, Jesper Öhrlund 2

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link

 

bbw

    Strokekampanjen

   

bandyfeber-logo_320x320.png

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 


 

 Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 


  


  


 

shine_data_nyil