Hoppa till sidans innehåll

Inför SM-semifinal 1: AIK-Edsbyn

13 MAR 2021 21:30
Fyra lag kvar och Edsbyn spelar vidare. Uppdraget nu är sannolikt svårast möjliga för Edsbyns del då stjärnspäckade AIK med tydlig målsättning att vinna SM-Guld står på andra sidan. Intressant uppdrag!
  • Uppdaterad: 13 MAR 2021 21:30

Vi kan väl börja med att gratulera Rättvik till spel i Elitserien nästa säsong! Efter en gastkramande tillställning så sköt Rasmus Plan laget till Elitserien med sitt 3-3 mål efter 92.28 mot Gripen och då kryss i det läget räckte för Rättvik så går Rasmus Plan till historien i IFK Rättvik. Är ju mycket "Edsbystänk" över det laget med tränare Peter Törnberg i spetsen men ingen idé jag börjar rabbla namn med Edsbyanknytning på ett eller annat sätt för då missar jag i alla fall någon. Grattis Rättvik!

Edsbyn ska spela SM-semifinal med start i morgon, matchstart kl 17.00. Det här är helt enligt planerna om vi backar bandet till före säsongen då tre lag ingick i allas semifinaltips. Villa och AIK var "finallagen" och Edsbyn lika klar trea, sen öppet om fjärde semifinalplatsen. Det var längesen nu och saker har ju hänt under säsongen och för Edsbyns del så har väl inte det som hänt under säsongen gjort att man skrivits upp än mer utan istället har man skrivits ner och det har mer och mer tvivlats på Byn. Rubrikerna har ju handlat om Robin Öhrlund, Ola Johansson och ett spel som hackat så med all rätt har det riktats tvivel på Edsbyn och jag kan erkänna att det har även jag gjort.

Vad som gör att Edsbyn i säsongens elfte timme "hittat något" står också skrivet i stjärnorna. Men just det här med SM-slutspel och Edsbyn är något som verkar ge en urkraft om man spelar i rödblått och oavsett vad som hänt tidigare så svetsas laget samman när det börjar handla om utslagsmatcher. Att man aldrig lär sig! :) Den urkraften gjorde att Byn åter vände ett underläge med 0-2 till 3-2 i matcher i kvartsfinalen och nu har vi skaffat oss ett riktigt mysläge inför semifinalerna mot AIK. Här behöver vi ju inte känna någon press alls utan nu slår vi ur underläge men är det något man lärt sig så är det ju att det läget formligen älskar Edsbyn!

Uppdraget är dock stentufft och vi kan mycket väl åka med 3-0 i matcher här. Laget innehåller världsspelare såsom mv Andreas Bergwall, Linus Pettersson, Alexandr Kim, Alan Dzhusoev, Tobias Nyberg, Johan Esplund, Daniel Andersson samt den störste av dem alla, nämligen Erik Pettersson. Då nämner jag där ändå inte t.ex. William Arvidsson som gjort 15 mål den här säsongen, kapten Johan Willes, Illari Moisala och Kalle Lempinen. Så att AIK är favoriter och siktar på guld förstår alla. För vår del känns det här också som det svåraste uppdrag vi kan ställas inför då jag tror Villa passat oss bättre men dom vågade ju som vanligt inte välja oss. Inför och i början av säsongen vet jag att min inställning var att "AIK går kanske slå i EN match (SM-Final) men i bäst av fem är det omöjligt".

Dock av det jag sett så känns ändå inte AIK helt oslagbara och stundtals har man faktiskt sett lite slitna ut i matchserien mot Västerås och det ger lite hopp. Även om man själva säger att det valet gjorde man för att få så bra matcher som möjligt i kvartsfinalerna vilket är bra för deras fortsatta utveckling. Det må så vara men samtidigt så kan det behövas tid för återhämtning och läka sår i ett slutspel också som sannolikt en 3-0 kvartsfinal mot Vetlanda inneburit. Skulle man fördjupa sig i slutspelsstatistiken så är det nog inte många lag som spelat fem matcher i en kvartsfinal som sen gått hela vägen tror jag. Däremot sitter vi ju i samma båt där vi och AIK så där talar väl i så fall allt för att den slutliga vinnaren spelar i den andra semifinalen då.

Om AIK stundtals sett slitna ut så har Edsbyn istället sett nästan bara piggare och piggare ut för varje match i sin matchserie och det gör att jag tror att ju längre den här matchserien mot AIK blir desto mer ökar våra chanser att skrälla. När det var dags för kvartsfinal mot Vbg vet jag att jag skrev att match nr 1 var den stora nyckelmatchen och även om det till slut inte blev vinnaren av den som gick vidare så satte den stor prägel på hela matchserien. Lite lika känns det inför i morgon! Det är ganska mycket som känns oskrivet inför i morgon och vad vi får se för typ av match känns ovisst. Den senaste match vi har att jämföra med är när vi möttes i Gubbängen Arena i mitten av februari som AIK vann med 3-1. Då hade AIK några dagar före vunnit med 5-2 här och Byn valde att spela ganska lågt och försiktigt i den matchen och det är kanske favorit på att det blir nåt sånt i morgon också.

Just den gången blev kontentan av det hela att Byn inte skapade så mycket framåt men jag tror att samma taktik nu skulle ge ett bättre utfall offensivt då Byn känns ha en bättre "helhetlösning" nu än man hade då. Vi har sett det mot Vänersborg där framförallt 4e matchen i Vbg gav sex mål framåt med mersmak trots en "defensiv prio" där vi inte släppte till så mycket bakåt. Ett plus för Byn borde det också vara att Alan Dzhusoev är avstängd i morgon och tänk om vi kunde skrälla och vinna i morgon vad intressant det här skulle bli!

Slutspelsrutin brukar vara viktigt i såna här matchserier och även om många i Byn har det så lär vi där ligga i underläge kontra AIK som lär ha enormt med sånt om man börjar räkna! Vi spelar ju också med tre juniorer vilket AIK inte ens har nån med i hela sin trupp väl utan dom spelar mer i "nuet" medan Byn även tänker lite framtid i sitt truppbygge. Samtidigt så känns dessa ungdomar växa mer och mer för varje match som spelas så i slutänden kanske tre pigga junisar väger tyngre än tre pikande världsnamn i AIK? Det är också nåt som blir intressant att följa. Morgondagen blir intressant och vi får säkert en hel del svar då som blir viktiga att ha med sig i resten av den här matchserien. Jag längtar till morgondagen!!

Två timmar före vår match, allstå kl 15.00 spelar Villa-Sandviken. Den missar man inte heller! Lite samma förutsättningar, en storfavorit i Villa mot ett Sandviken som det inte snackades speciellt mycket om inför säsongen. Ett tippat topp-6 lag som till slut blev trea i tabellen. Även Villa med oerhört mycket slutspelsrutin mot ett Sandviken som är mer ungdomligt och orutinerat. Såklart mycket troligt att just det blir avgörande i längden precis som i vår semifinal men jag tycker Sandviken spelar så bra och smart så jag tror dom kan matcha Villa faktiskt. Jag hoppas det i alla fall! Lite mysläge både för SAIK och Byn som underdogs men med bra kapacitet i bägge lag så blir kul det här!

Då bänkar ni er om inte 15.00 som mig så i alla fall kl 17.00 när det är avslag i Gubbängen Arena!

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link

7.png

Logo 2021.png

 

bbw

    Strokekampanjen

   

bandyfeber-logo_320x320.png

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

2021CCM_FT4P_Skate_EuroWeb_140x350-EN.jpeg 


 

 Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 


  


  


 

shine_data_nyil 


  


Elektra_Vit_rodbg_CMYK_1 kopia.png


LoggaTuppz.png