Hoppa till sidans innehåll

Inför SM-semfinal 5: AIK-Edsbyn (18.00)

21 MAR 2021 19:13
Avgörandet är här! Återigen har Edsbyn dukat upp för ännu en klassikermatch och vi har denna gång ett riktigt mysläge då AIK har precis all press på sig. Skulle vi skrälla igen i morgon så exploderar hela Edsbyn av lycka!
  • Skapad: 21 MAR 2021 19:13

Tydligen råder också panik i AIK nu som idag anmälde Joakim Svensk för att ha skallat Daniel Andersson i efterdyningarna av AIKs reducering till 5-2 igår. Jag kan lova att det INTE var Daniel Andersson som kommit på idén att göra det utan det är med all sannolikhet Bagdad-Bob som nu är ute efter hämnd för att han fick åka 55-60 mil bil helt i onödan igår (= självförvållat). Nu blev det också som väntat avslag från disciplinnämnden som kom med sitt beslut nu kl 18.00. Givetvis ett försök att få Byn att tappa fokus inför morgondagen men just det där tror jag på sin höjd orsakade en axelryckning i Edsbylägret och om det nu är möjligt så tror jag hellre Byn blev än mer taggade på morgondagen av det där. Visar sig!

Vad häftigt det här ska bli i morgon! Det blir spännande men vi måste försöka njuta av det faktum att Edsbyn utmanar den här draken AIK som med sina slantar samlat ihop en trupp som egentligen inte ska gå att slå ut i BÄST AV FEM! En match är en annan sak, men om vi skulle slå ut dom i bäst av fem så är det närmast bragdartat. Svårt blir det, AIK har hemmaplan och är storfavoriter och skulle vi kolla tillbaka historiskt så vinner nog hemmalaget/storfavoriterna en sån här match åtta av tio gånger. Svenska Spel har just nu oddsen 1,47 på AIK och 3,79 på Edsbyn, alltså ungefär lika som igår.

Det som har varit har nu farit i den här matchserien. Nu är det 2-2 i matcher och en helt avgörande match och nu kommer också väldigt mycket psykologi in i spelet. MÅNGA av spelarna på planen har varit med om såna här 5e och avgörande matcher förut men är mitt minne med mig så måste Edsbyns spelare ha ett individuellt stort övertag på flera spelare i AIK som då spelat i andra klubbar. 5e och avgörande matcher är också lite av en specialité för Edsbyn men då ska tilläggas att vi oftast haft dom matcherna på hemmaplan.

Det jag så här direkt minns är att vi förlorade en 5e och avgörande kvartsfinal borta mot Sandviken 2011/12 och mot Bollnäs 2015/16 och för den delen också mot Motala och Urban Förare i slutet av -90 talet. Men en 5e och avgörande SEMIFINAL, har Byn nånsin förlorat det? Jag kan inte minnas det eller är jag helt ute och cyklar?! Vi har slagit Västerås -08, Sandviken -17 och Villa -18 i 5e och avgörande semifinaler och i dessa förlorande lag har Johan Esplund, Daniel Andersson, Erik Pettersson, Alan lögnaren och Linus Pettersson varit med. I Edsbyns trupp har Anders Svensson, Jonas Edling, Hans Andersson, Daniel Popa och Mattias Hammarström varit med alla dessa gånger och Jocke Svensk, Tommi Määttä, Mattias Larsson, Martin Frid och Oscar Wikblad har varit med mot SAIK -17 och Villa -18. Har sånt betydelse i morgon? Jag tror faktiskt det kan ha det! Psykologiska övertag och psykologiska underlägen.

Nu är ju dock alla dessa fem pjäser samlade i samma lag den här gången tillsammans med Andreas Bergwall m.fl. och när vi dessutom har BORTAPLAN den här gången mot hemmaplan i dom ovan nämnda så skulle det i min värld toppa alla dessa om Byn skulle vinna i morgon. Speciellt också med allt annat skit som hänt i den här matchserien! Det är dock inget vi kan kräva då uppgiften egentligen ska vara övermäktig men nånting säger mig att Byn kommer utmana AIK rejält i morgon.

Jag tycker mig ha en matchserie som det går dra paralleller med till den här pågående och den är från 2002/03. Det var norr- och södergruppen då och dom fyra bästa lagen i varje gick till en Elitserie som startade efter nyår. Edsbyn säkrade sin Elitserieplats i sista omgången och blev fyra i norrgruppen. Västerås vann i stor stil södergruppen med 27 av 28 möjliga poäng och var också en av säsongens stora favoriter efter två SM-Finaler i rad åren före. Sen hackade det lite för VSK i Elitserien där man blev 3a medan Edsbyn blev 5a med samma poäng. Lottning på den tiden och Edsbyn fick just VSK på sin lott och VSK då var minst lika stora favoriter som AIK är nu i den här matchserien.

Västerås vann busenkelt första matchen hemma med 8-3 men Byn chockade VSK lite i match 2 och vann 6-4 på Ön. Sen vann VSK match 3 med 7-5 och jag minns väl en intervju i Sportradion efter den matchen där Ted Andersson i VSK skröt upp sitt lag för att ha fått igång sitt stora spel och nu skulle åka upp till Ön och stänga matchserien. Ungefär som igår känner jag där AIK tydligen tyckte dom var fantastiskt bra i torsdags men det håller inte jag med om! Lika lite som jag höll med Ted Andersson den gången! Utmärkande för i torsdags var ju att Byn var så otroligt bleka, INTE att AIK var fantastiskt bra. Inte i min bok i alla fall.

Västerås gick i fällan, åkte upp till Edsbyn för match 4 med lite inställning att "det här ordnar sig". Dom fick möta ett Byn som verkligen inte gett upp och som till slut tog matchen till sudden death där om jag minns rätt Kimmo Huotelin avgjorde på en lååång hörna från höger. Så det blev en 5e och avgörande i Västerås en fredagkväll och på läktarplats lät det som Byn hade hemmaplan! Efter en heroisk insats så vann Edsbyn med 4-3 på Rocklunda och slog ut VSK den gången och det var på något vis också starten på den resa som vi fått varit med på under 2000-talet. Och som fortsatt pågår!! Vi åkte sen ut mot Sandviken med 3-0 i matcher i semifinalen det året men det är mer av kuriosa nu.

Jag tycker det känns ganska lika nu. AIK gick lite i samma fälla igår och nån känsla hade smugit sig in att Edsbyn hade tömt sitt krut med tanke på Byns insats i torsdags. Det hade således Byn inte gjort och det är närmast livsfarligt att bjuda in Edsbyn till matcher som den i morgon i min värld så det ger mig gott hopp inför morgondagen.

En viktig ingrediens i matcherna så här långt är att få första målet i matcherna. I samtliga matcher hittills har det lag som gjort första målet också vunnit matcherna. Sen blir såklart även hörnorna otroligt viktiga i morgon. Edsbyn känns bättre på det även om jag tycker Byn bör kunna höja sig en nivå till där, ligger på knappa 12 % hittills i den här matchserien. Vi skulle behöva upp på närmare 20 % nu när matcherna är så viktiga. Kanske har sparat det till i morgon? 

En lång bandysäsong består ju också i att lägga ett pussel med hur sitt lag ska formeras. För Edsbyns del har det varit ovanligt mycket pusslande den här säsongen men ju längre tiden gått så har ju allt fler pusselbitar hamnat på rätt plats. Frågan är om den sista som Edsbyn lade igår kan vara den som blir avgörande för den här matchserien? Där Jesper Granqvist gick in som högerhalv istället för Daniel Popa som istället blev avbytare på mitten. Franco sa i sändningen att Byn ändrare efter ca 5 min men kan inte vara möjligt tänkte jag, i så fall borde man ha sett det. Så därför chansade jag och skrev att Byn ändrade efter ca en kvart i referatet igår och tänkte att äntligen får man slå Franco lite på fingrarna :) Men har kollat om första halvlek nu och Jesper t.o.m. startar ju matchen där och Popa startar som avbytare! Så än en gång slagen på fingrarna av Franco som i alla fall var närmast...

Jag tycker skiftet blev närmast succéartat då Byn med det fick en dimension till i sin offensiv och dessutom är ju Jesper inte heller avläst i den positionen av AIK. Lika lite som Popa är avläst som mittfältare. Såna "små" detaljer kan vara sånt som i slutänden avgör det här! All cred till den som hittade den pusselbiten oavsett om det är Kuben o co eller Ola Johansson. Vad jag har förstått så är Ola delaktig fortfarande även om han inte är närvarande på matcherna. Utan numera jobbar Byn och Ola lite mer efter konceptet "Ring så spelar vi" och som i så fall ju var väldigt passande just en lördag som igår! :)

Sen har ju Ted Hedell tagit enorma kliv sista två månaderna, efter att han fick kliva ner på mitten. Otroligt tråkigt att det blev som det blev med Robin Öhrlund men jag tycker Hedell har fyllt den luckan och nästan lite till ändå också. Helt klart "Årets Överraskning" för mig och vi har många guldklimpar nu som vi bör försöka skriva långa kontrakt med = Hedell, Granqvist, Skarps, Rustas. Det är vår framtid!

Ska avsluta med att slå ännu ett slag för Farmers initiativ att Fylla Arenan. Nu är det bara drygt 600 platser kvar, eller 652st för att vara exakt! Otroliga 3648st biljetter är sålda och kan vi inte hjälpas åt och fylla den innan den här matchserien är färdigspelad? En biljett kostar 25 kr (4st för 100 kr!) och du SWISHAR till 123 018 0778 eller betalar till bankgiro 5285-2225. Ett SÄSONGSKORT till kommande säsong lottas ut kl 20.00 ikväll SÖNDAG bland alla som köpt biljett och ett ännu så länge hemligt pris kommer sen lottas ut efter matchen i morgon. Häng på och kom ihåg, pengarna hamnar i slutänden på Miljonklubbens konto och allt som hamnar där kan göra underverk i en framtid, det vet vi ju! :)

Då håller vi alla tummar och tår för att vi ror ännu en bragd i hamn! Heja Byn!

AVSLAG KL 18.00, missa inte det!!

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link

7.png

Logo 2021.png

 

bbw

    Strokekampanjen

   

bandyfeber-logo_320x320.png

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

2021CCM_FT4P_Skate_EuroWeb_140x350-EN.jpeg 


 

 Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 


  


  


 

shine_data_nyil 


  


Elektra_Vit_rodbg_CMYK_1 kopia.png


LoggaTuppz.png