Hoppa till sidans innehåll

Inför: SM-Finalen Edsbyn-Villa Lidköping

20 MAR 2020 22:14
Idrottsvärlden står i det närmaste still men vi i Edsbyn har tillsammans med alla Villasupportrar ändå en SM-Final i bandy att se fram emot. Dock utan publik men det är förståeligt och numera accepterat.
  • Skapad: 20 MAR 2020 22:14

Världen är väl mer eller mindre i chock och evenemang efter evenemang ställs in och nu har väl alla vinteridrotter i vårt land blåst av sina säsonger och i de flesta lagidrotter koras inga Svenska Mästare. I det fallet skiljer sig bandyn från övriga idrotter då vi hade lite "tur i oturen" att vara i säsongens absoluta slutskede när Coronaviruset slog till mot Sverige och om inget händer sista dygnen in mot match så kommer det koras ett mästarlag i bandy även säsongen 2019/20.

Vi i Edsbyn får äran att vara ena finallag på Studenternas och våra motståndare är säsongens förhandsfavoriter Villa Lidköping. Även om man är lite part i målet så känns det väldigt rättvist att dessa två lag spelar säsongens sista match då Byn och Villa visat sig vara snäppet vassare än övriga lag i stort sett hela säsongen. Även om inramningen blir något helt annorlunda än normalt så tror jag vi kommer att få se en mycket bra SM-Final mellan två lag som nästan älskar mer än något annat att besegra just lördagens motståndare!

För mig så känns det här som Drömfinalen! Skulle Byn vinna finalen så är Villa det lag jag helst vill vinna en final emot och skulle vi förlora finalen så förlorar jag i alla fall den mycket hellre mot Villa än mot Bollnäs! Tror också som jag hintade ovan att spelarna i bägge lag också har lördagens motståndare högst på listan på "Det lag jag helst vinner en SM-Final emot". DET borgar för att finalen kan bli något alldeles extra TROTS att den spelas inför tomma läktare och det kommer krävas väldigt mycket av det lag som vill vinna finalen.

Slagkraften lagen emellan känns inför finalen också i stort sett helt jämn så det känns verkligen som en 50/50 final det här. Inför säsongen var Villa klara favoriter, nio av 14 tränare på Upptaktsträffen tippade SM-guld till Villa. TRE tränare trodde på Edsbyn (Svenne Olsson Bns, Stefan Karlsson Bajen och Esa Määttä Sirius) medan VSK och Bollnäs fick varsin röst. VSK trodde på sig själva och om jag minns rätt så gav Broberg sin röst till Bollnäs. När man summerar en säsong sen så är det just det här som räknas i min bok så OM Byn skulle vinna på lördag så skulle det i så fall vara Byns 7:e guld av åtta på 2000-talet där vi vinner fast vi INTE är favorit inför säsongen! Det facit är redan nu oslagbart oavsett lagidrott i Sverige.

Under resans gång har dock Byn knaprat in på Villa och har ju faktiskt också under lång tid varit förbi i både tabell och prestation under Elitseriens gång. Byn vann Elitserien och slog en massa rekord medan Villa efter en skadedrabbad Elitserieresa till slut läkte ihop och fixade den viktiga andraplatsen. Lagen vann faktiskt mot varandra på bortaplan, Villa vann här ,ed med 5-3 tidigt i november och Byn tog revansch 3 januari när Byn vann med 5-2 i Lidköping. Sen i SM-slutspelet så kan jag tycka att Villa visat stabilare form än Edsbyn där Villa även haft en tuffare väg fram till finalen även om, när man summerar, Villa bara tappat en match mot Bollnäs i slutspelet. Mot AIK blev det ju 3-0 i matcher för Villa i kvartsfinalen.

Edsbyn har ju nått finalen via 3-0 i matcher mot Vetlanda i kvarten och till slut även 3-0 mot Sandviken i semifinalen men ändå utan att övertyga mot SAIK där det känts lite hackigt för Byn. Just det faktum att Byn visat lite diffus form tycker jag verkligen gör det här till en 50/50 final för inför slutspelet kändes Byn som Sveriges starkaste lag men efter kvart och semi känns det som Villa jämnat ut det hela. I bägge läger tror jag dock det är av väldigt liten betydelse vilket lag som utnämnas till favoriter så just det kan kvitta.

Bägge lag har spelare som trivs väldigt bra i STORA matcher och som nästan med garanti kommer att göra avtryck i finalen. Min magkänsla säger dock där att Byn kanske har det lite bättre ställt på den fronten än Villa om man börjar fördjupa sig i lagen. Tuomas Määttä byter man inte bort mot någon spelare i hela bandyvärlden och Tuomas har OCKSÅ visat sig ha egenskapen att vara otroligt bra i stora matcher. Det är absolut inget som alla fixstjärnor kan skryta med utan tvärtom kan många stjärnor mer försvinna i dessa lägen. Kommer dock inte på några speciella individer i dessa lag som brukar underprestera i såna lägen.

Målvaktsmatchen blir ju intressant! Anders Svensson mot Jesper Thimfors. Den senare har ju vaktat kassen i landslaget vid två sammankonster under säsongen medan Sverre inte varit uttagen alls. Men att jag skulle byta målvakt på lördag om jag fick? Aldrig i livet! Ska jag välja ut en tredje spelare i Byn förutom Tuomas och Sverre som jag tror kan bli en förgrundsfigur på lördag så väljer jag Joakim Svensk. Min känsla är att Jocke alltid levererar i såna här matcher, sen brukar det oftast inte synas i ett målprotokoll då Svensk fram till den här säsongen spelat libero. Numera är dock Jocke vänsterhalv och jag skulle inte bli det minsta förvånad om Jocke får en huvudroll på lördag och det nästan allra helst om matchen skulle bli väldigt jämn. Sen har vi ju också Simon, Hasse, Oscar, Edling, Tisen o.s.v...

I Villa är det framförallt två spelare jag känner större respekt för än övriga och det är Johan Esplund och Joel Broberg. Vinner Villa finalen kommer dessa två att ha haft stora roller tror jag. Esplund formligen älskar ju dom här matcherna och lika där, är det jämnt runt 85e min då är nog nr 91 den vi ska ha mest koll på. Joel är mer en lojal lagspelare som alltid ger allt och lite till och som var fantastisk i förra årets final mot Västerås, bäst på plan då. Joel är alltid bra i såna här matcher. Svårt att välja ut en tredje spelare.. Johan Löfstedt har inte visat förra säsongens magiska form utan blir det bra förhållanden har i alla fall jag minst lika stor respekt för Felix Pherson på vänsterhalven. En makalös skridskoåkare och kommer han rätt in i matcherna är han oerhört svårstoppad. Felix har också garanterat Edsbyn högst upp på listan "Det lag jag helst vinner en SM-Final emot"!

Farligt att INTE nämna forwardstorpeden Joakim Andersson såklart men har han ändå inte lite mer att bevisa än i stora matcher Jocke (?). Det kanske man får äta upp men hittills är Jocke för mig mer en "Christoffer Edlund än Tuomas Määttä" i stora matcher om man säger så.

Eller kan det vara så att det är på sidan om planen SM-Finalen avgörs? Två taktiskt skickliga ledarteam med Kuben Olsson/Oscar Jonsson i frontlinjen hos Byn och Johan Sixtensson/Martin Arvidsson i Villa. Jämnt skägg där va? Dock har ju vi också en viss Ola Johansson i vårt läger och som brukar vara oustanding när det handlar om finaler, BÅDE som spelare och ledare! Inte för att jag tror super-Ola utåt sett kommer att ta någon stor roll men jag tror samtidigt inte heller att han kommer att se finalen från tv-soffan och är bara Ola på plats och t.ex. inte i Coronavirusets klor så kommer Byn garanterat vara bra på lördag!

Då alla andra idrottsevenemang är inställda så lär det ju också bli någon form av tittarrekord för SM-Finalen i bandy tror jag! Hoppas matchen faller så många som möjligt i smaken också och att förhållandena blir bra. Avslag kl 15.15 och SVT 1 sänder. Dock verkar sändningen också börja 15.15 enligt tv-tablån så i så fall lär inte avslaget bli samma minut som sändningen börjar. Bänka er dock senast 15.00, tycker någonstans jag läst att sändningen börjar då men...

Avslutar med att slå ett slag för Edsbyns roliga grepp som har med SM-Finalen att göra, klicka på länken och här och kolla VEM DU ÄR: https://www.bandybyn.se/Nyheter/Senastenytt/vemardupabandyfinalen/

EN match kvar den här säsongen. Tar Byns sitt 12:e SM-Guld eller tar Villa Lidköping sitt andra SM-Guld? På lördag strax efter kl 17 bör vi ha svaret.

Tack för ordet och HEJA BYN!

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link


  


 

 


 

 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


 Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


shine_data_nyil