Hoppa till sidans innehåll

Inför: Edsbyn - Villa Lidköping

12 NOV 2020 21:22
Vi har efter många om och men kommit fram till seriestart av Elitserien 20/21! Den rivstartar med ett toppmöte mellan förra säsongens finalpar Edsbyn och Villa och för vår del kör vi gärna en repris på den!
  • Uppdaterad: 12 NOV 2020 21:22

Det har varit ett annorlunda år för oss alla och det verkar tyvärr inte vara över än heller. Corona-kurvan pekar tyvärr åt fel håll igen och vi kan nog räkna med en hel del inställda matcher och nya besked/restriktioner under resans gång den här säsongen.

Vi står inför en säsong som kan handla lika mycket om överlevnad som vikten av att vinna bandymatcher och det krävs verkligen att vi är ödmjuka inför det vi har framför oss. Samt att ALLA bör tänka att är det någon gång (säsong) i livet man ska visa för vilket lag ens hjärta bultar så är det den här säsongen! Föreningarnas överlevnad tror jag mycket står och faller med just detta och jag hoppas ALLA är beredd att dra sitt strå till stacken för att vi ska få se Edsbyn spela bandy även nästa säsong!

Att undertecknad sitter och knappar på tangentbordet ännu en säsong är inget som känns givet längre men min tanke inför den här säsongen var att det helt enkelt kändes fel att kasta in handduken nu när föreningen har så mycket annat att lägga krutet på så när frågan kom så fick det bli ett ja. Tänkte att kan jag glädja någon/några med att rita ihop Inför och en matchrapport så ska jag givetvis göra det en sån här säsong också. Även det lite apropå att dra sitt strå till stacken!

Om vi lämnar corona och koncentrerar oss på det sportsliga så står vi ju åter inför en mycket intressant säsong! Edsbyn vann i våras sitt tredje SM-guld på dom fyra senaste säsongerna vilket vi kan addera till dom fem raka tidigare under 2000-talet vilket gör att Byn tagit ÅTTA SM-guld under 2000-talet! Eller om man så vill så har Byn vunnit 8 av dom 17 senaste SM-gulden vilket ju inte är något annat än helt fantastiskt. Å VI får vara med om det!!

Så nu är ju Byn såklart storfavoriter att ta ännu ett guld den här säsongen. Eller hur var det med det nu? Ett rungande NEJ blir det på det påståendet! Bandysverige har nämligen gett oss ett smygläge igen då framförallt morgondagens motståndare Villa Lidköping målas upp som säsongens STORA favoriter där hela 10 av 14 tränare tippar att SM-guldet kommer att firas i Lidköping till våren! AIK fick två röster, Västerås tror på sig själv och den alltid så trogne (och tipskunnige!) Esa Määttä i Sirius ÅTERIGEN tror på Edsbyn! Bara det ett gott tecken.

Svenska Spel har också Villa som favoriter till SM-guld = odds 2,25 på det. AIK ger 2,50 och Edsbyn taxeras denna gång till 6,00 gånger pengarna vid nytt SM-guld. Ganska givet vilket odds som känns mest spelbart där, spelstopp kl 18.59 i morgonkväll. Ingen har väl glömt säsongen 2016/17 när Edsbyn gav 35-40 ggr pengarna vid SM-guld och sen vann livets viktigaste SM-final 3-1 mot Bollnäs!

Att Villa är favoriter inför säsongen före AIK tycker dock jag också att är i sin ordning. Villa har "bytt ut" Johan Esplund och Joakim Andersson mot Erik Säfström och Christoffer Edlund och den spontana känslan är väl att det hamnar på pluskontot. Sen ska Säfström/Edlund vävas in i Villas spel också men det brukar ordna sig under en säsong när det handlar om så här bra spelare. Sen får Villa kanske framförallt ett bättre skytte med Edlund i laget, något som inte varit det starkaste vapnet i Villas arsenal tidigare.

Sen tror jag också att det är en stor vinst för Villa att få in Joel Broberg på en ordinarie mittfältsposition istället för Johan Esplund. Esplund och hans trollkonster i all ära men fick jag välja mellan honom och Joel Broberg så har jag tagit Broberg alla dagar i veckan. Lyckas Villa fullt ut i vinter så tror jag det väl så mycket kommer att vara Joels förtjänst som Edlund/Säfström m.fl. Helt enkelt en fantastiskt härlig spelare med ett stort Villahjärta!

AIK kommer ju att sätta färg på den här säsongen. Både sportsligt och med sin kaxiga attityd utåt där det är bara GULD som räknas. Med den trupp AIK har så är det ju egentligen nästan dåligt om man inte gör det också men det är väl när det kommer till skarpt läge det visar sig om det är av hjärta eller plånbok dessa lirare valt att spela för AIK. Är det av det förstnämnda så går man garanterat hela vägen! Blir hur som intressant att se hur säsongen utvecklar sig för AIK. Börjar med derby mot Hammarby i morgon, en härlig kick att starta säsongen så.

Edsbyn har ju tappat Tuomas Määttä till Neftyannik samt att Matteus Liw gått till Sirius och Fredrik Åström slutat. Istället ansluter bröderna Öhrlund, Robin och Jesper från Vänersborg där den förstnämnde är "rubrikspelaren". Känns lite som när Tuomas och Tommi Määttä kom till Byn då Tuomas var den det pratades om medan Tommi mera smög med i draget men vad har hänt där under resans gång? Jo Tommi har utvecklats till en försvarare som skulle ta plats i stort sett i vilket Elitserieförsvar som helst!

Hittills har jag sett bara en match live och det var genrepet mot Bollnäs förra torsdagen. Gick då miste om att få se Robin Öhrlund i röd tröja för första gången då han var sjuk vilket såklart var trist. Men blev istället glatt överraskad av Jesper som jag inte ställer några krav alls på men som jag efter att ha sett honom tror kan bli en klart nyttig spelare för Byn. Den matchen i sig började i bra tempo men både tempot och kvalitéen sjönk under matchens gång och det vill till att Byn snäppar upp rejält i morgon för att rubba Villa.

I övrigt får man väl tro att Edsbyn saknar Hans Andersson i några matcher i början här efter sin hjärnskakning i Svenska Cupen. Det kvittas väl just i morgon av att Villa saknar Johan Löfstedt så ungefär oavgjort på den fronten då. Spräckt knäskål på Löfstedt.

Det ska bli intressant att se hur Byn hanterar tappet av Tuomas Määttä. Det blir en utmaning i sig och Tuomas går ju inte att ersätta av EN spelare utan det skulle väl möjligtvis vara om man fick plocka in två spelare och spela med elva utespelare som det kanske kunde vägas upp. Tuomas var ju unik på många sätt men kanske främst med sin enorma arbetskapacitet där han ofta kunde vara avslutare i ett Edsbyanfall men när sedan motståndarna gick till anfall så var han tillbaka och gjorde sitt jobb i defensiven också. Där känns det som Byn kan bli en man kort i år och det inte för att ersättarna är dåliga utan dom är nog mer normala bandyspelare i det fallet, det är Tuomas som är "onormal"!

Men Edsbyns ledarstab gillar utmaningar och jag tror just det här kan bli en helt perfekt utmaning till den här säsongen. Dessutom slipper vi favoritskapet tack vare det för med Tuomas i laget tror jag Edsbyn skulle vara favorit till nytt guld men vi vantrivs ju inte precis att ligga i "vinnarhålet" till en början. En ledarstab där vi tappat Oscar Jonsson till den här säsongen, ett tapp som definitivt inte ska underskattas! Det är inte ett Tuomas-tapp men på individnivå ändå en profil som kommer lämna ett stort tomrum efter sig. Du är för alltid välkommen tillbaka Oscar!

Det finns som vanligt väldigt mycket man skulle vilja skriva om men vi har (förhoppningsvis) en lång säsong framför oss så vi ska ha lite att spåna om framöver också så vi nöjer oss här gällande morgondagens match. Tror på en jämn batalj och hade det bara vara tillåtet med publik fullt ut så tror jag fredags-Farmers hade sjungit hem två poäng till Edsbyn. Nu är jag lite mer osäker men är i alla fall övertygad om att matchen i morgon kommer att ge ett bra riktvärde för det fortsatta seriespelet oavsett utgång.

Det hör ju lite till att tippa en tabell när det är dags för premiär men jag står över det den här gången för det mest bara drunknar i alla andras tips ändå och jag känner att jag har inte fått för mig nåt speciellt som sticker ut heller. Det är trion Villa, AIK, Byn som tippas i topp och så tror jag också. Hammarby är väl fjärdelaget i tipsen, tänkte att SAIK kanske skulle kunna utmana Hammarby men har tänkt om då jag inbillar mig att SAIK:s svaga skytte gör att dom förlorar den kampen.

I botten turas Frillesås och Tellus om att tippas näst sist och sist av experterna. Jag ser inte heller något annat lag som kan "utmana" dom på dessa placeringar. En smaksak vilka man placerar sist. Sen mittenskiktet är ju svårtippat som tusan där det kan gå nästan hur som helst mellan lagen Bollnäs, Broberg, Motala, Sirius, Vetlanda, Vänersborg och Västerås. "Vinnaren" av dom sju lagen går direkt till slutspel på en 6e plats. "Förloraren" hamnar på 12e plats och får kvala för att hänga kvar i Elitserien. Tror mycket av det kommer att avgöras av hur drabbad lagen kommer att bli av corona samt andra skador. En oturssäsong och vilket som helst av dessa lag kan bli "förloraren".

AVSLUTNINGSVIS: Ni med ett STORT EDSBYHJÄRTA swishar en entrépeng till Bandypengen varje gång Edsbyn spelar hemma den här säsongen. Jag känner att det här vill jag inte hålla på och tjata om utan det här tycker jag vi bara ska ta för vana ATT GÖRA!!

Swisha till 123 018 0778. MINST 50 kr per hemmamatch men helst 100 kr per hemmamatch! Märk gärna inbetalningen med Villa. Vi måste ta oss igenom den här säsongen och det gör vi bara om vi HJÄLPS ÅT!

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link

 

bbw

    Strokekampanjen

   

bandyfeber-logo_320x320.png

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 


 

 Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 


  


  


 

shine_data_nyil