Hoppa till sidans innehåll

Inför Edsbyn-Åby/Tjureda

13 FEB 2020 21:53
Elitseriens sista hemmamatch för Edsbyn i morgon och det mot jumbon Åby/Tjureda. Höjdpunkten i morgon sker dock före match då Daniel Liw och Daniel Välitalo välförtjänt ska avtackas.
  • Skapad: 13 FEB 2020 21:53

Bandymässigt kanske inte morgondagens match lockar fram den där kittlande nerven man gärna vill känna när man beger sig ner till Ön. Edsbyn har egentligen inget mer att bevisa i årets Elitserie som man redan vunnit och nästa utmaning börjar ju om en dryg vecka då SM-slutspelet börjar.

Ändå finns ju lite morötter kvar att jobba för i dom två sista matcherna. Edsbyn står t.ex. på 46 insläppta mål i dagsläget och där har Villa rekordet sen förra säsongen på 60 mål. Det bör Byn klara! Däremot lär vi få svårare att nå Villas målskillnadsrekord som också sattes förra säsongen med +114 mål, Edsbyn i nuläget på +98 mål. Men tja, ett Edsbyn på spelhumör i morgon lär ju i alla fall knapra in en hel del av dom målen. Sen leder ju Oscar Wikblad och Martin Söderberg skytteligen på 36 mål vardera med två matcher kvar. Givetvis hoppas vi Oscar vinner den kampen även om vi där nog inte ska räkna bort Villas Joakim Andersson på 32 mål heller. Christian Mickelsson på 33 mål bör få svårare att komma ikapp tror jag.

Höjdpunkten i morgon är dock i mina ögon avtackningen av Daniel Liw och Daniel Välitalo som vi ALLA har oerhört mycket att tacka för! Vet inget klockslag men avtackningen sker före match i alla fall så se till att vara där i tid i morgon! Dessa två lirare är värd väldigt mycket superlativer och även om inte sånt går mäta så tror jag just Liw och Välitalo har väldigt stor del i dom framgångar Edsbyn har haft under 2000-talet. Med 7 av 7 SM-guld på Väli och 6 av 7 SM-guld på Liw talar ju bara det sitt tydliga språk.

För mig har dessa två spelare/personer en väldigt stor plats i mitt bandyhjärta. För hos dessa två om några står det verkligen stämplat LAGSPELARE i pannan och det är fan det finaste det kan stå där om man håller på med lagidrott. För där har det verkligen genom hela deras karriärer handlat om LAGET före JAGET och även om dom spelmässigt ofta varit i rampljuset (mest Liw som mer haft en synlig position i laget med mycket boll) så känns det som, från sidan i alla fall, att dom ödmjukt hellre såg att deras lagkamrater fick rubrikerna än dom själva bara laget vann. Sånt är sååå STORT!

Tror också att dessa två Daniel-ar har infört en träningskultur i Edsbyns A-trupp som ligger till grund för dom framgångar vi har haft under 2000-talet och det är bara att hoppas att den lever vidare även fast dom inte längre finns med i trupp och omklädningsrum. Jag vill tro att deras lärjungar för den traditionen vidare.

Välitalo kom hit, från Kalix, säsongen 00/01. Gjorde väl spelmässigt egentligen inget större väsen av sig de första åren här utan det man minns mest från hans första säsonger är att han var mycket utvisad. Tror jag törs skriva så! :) Men efter ett par år i föreningen och sen framåt så har Väli utvecklats enormt år för år där han tog steg varje säsong och känslan är att han hade sin pik lite senare än andra spelare brukar ha, en bit över 30 år. Första gången Väli spelade i landslaget var han 32 år (eller om det var hans första VM, blir lite osäker där) och där vann han till slut tre VM-guld.

Väli är en fantastisk skridskoåkare (i alla riktningar) och en krigare av stora mått och klev inte undan för nånting och skulle det finnas en titel som historiens bäste hörnrusare så skulle Väli absolut vara en aspirant på den titeln. En detalj nog så viktig i lagidrotten bandy! Spelar man annars i försvarslinjen som Väli gjort i hela sin karriär i Edsbyn så "syns man" ofta lite mindre än spelare i andra positioner men i ett LAG är den positionen precis lika viktig som vilken annan position som helst och där har Väli senaste 15 åren varit en oerhört stark kugge i Edsbyns lagbygge.

Liw kom hit säsongen efter Väli, alltså 01/02. Detta efter att ha spelat två raka SM-finaler med Hammarby. Jag vill påstå att det var DÅ allt vände för den hängivna supporter man då var! År efter år i ungefär 15-20-25 års tid före det hade man vant sig vid att om Byn fick fram några bra spelare så tog dom sitt pick och pack och drog till nån större klubb och som ofta var Västerås SK! Joe Lönngren och Kuben Olsson undantagen, plus några till såklart men det finns ju en anledning till att just deras nummer (15 och 16) är pensionerad hos Edsbyn så nämner enbart dom.

Samma säsong som Liw ritade på för Byn kom också Nikolaj Jarovitj tillbaka för en andra sejour här och han gjorde då sina tre sista säsonger i Edsbyn vilket han krönte med SM-guldet 2004. Nicko också värd att hyllas men här och nu ska Liw hyllas. Att Daniel i det läget i sin karriär där han vid drygt 20 års ålder fått förtroende fullt ut i Bajen och som gått till två raka SM-finaler väljer att gå till Edsbyn, det var på något sätt banbrytande! För oss supportrar som harvat Sverige runt i buss (+ Hamar Cup) utan några större framgångar under ca 15 års tid var det en helt osannolik dröm som gick i uppfyllelse!

Efter det började det "byggas på" med pusselbitar både i laget, runt laget samt att en hall också "byggdes" och med förhållandevis små medel gick Edsbyn från ett "stabilt kvartsfinallag" till ett lag som ganska snart skulle utmana dom stora lagen i dom stora matcherna. Känslan är att vi alltid sen Liw kom hit har "gjort spelare bra i Edsbyn" då Byn aldrig har värvat en enda färdig stjärna utan som sagt istället utvecklat sina egna produkter till stjärnor samt värvat en del spelare som sen i Edsbyn fått sina pikar. Tänker just i detta nu på t.ex. Palle Rönnqvist och Joakim Hedqvist där.

Det jag ofta tänker på när jag tänker på Daniel Liw är att "undrar hur allt blivit om han INTE tagit det steget säsongen 01/02" (?). Sånt får man ju aldrig svar på såklart men för mig är i alla fall Daniel Liw den enskilde individ som gick i bräschen när han gick TILL Byn och inte FRÅN Byn och på så vis fick fler med sig på (seger-) tåget så jag tycker vi har honom att tacka för väldigt mycket för det som hänt (och händer!) under 2000-talet. Daniel Liw har också för mig varit de stora matchernas man och det finns väl inte en SM-final av dom Daniel spelat med Byn där han INTE gjort avtryck. Målskytt och vägvisare i många av dom och straff-fixare i slutminuterna i livets viktigaste SM-final mot Bollnäs!

Stort tack Daniel och Daniel från mig! Hoppas att VÄLDIGT MÅNGA tar sig ner till Arenan i morgon och hyllar dessa två fantastiska spelare och personer! Det är vi faktiskt skyldig dom tycker jag, tänk vad många högtidsstunder dom har bjudit oss på genom åren.

Den här veckan har ju annars handlat om väldigt mycket annat än bandy då RED FARMERS stulit hela bandysveriges uppmärksamhet med sitt fantastiska initiativ "Seriesegerswishen"! Den i sig skulle ju såklart inte bli så här fantastisk om inte alla med rödblått hjärta ställt upp så otroligt bra som man gjort! 100 000 kr insamlat till på söndag när sista omgången spelas var det, i mina ögon, omöjliga mål som Farmers satte upp när man på lördagkväll startade insamlingen! På FYRA DYGN var pengarna insamlade! Det finns faktiskt inte ord som beskriver hur STORT sånt är. Nånstans läste jag att över 700 av Farmers ca 1000 medlemmar swishat pengar = Fantastiskt och rörande!

"Seriesegerswishen" hålls fortsatt öppen fram till söndagkväll då sista omgången av Elitserien spelas. I morgondagens match är det FRI ENTRÉ (något som Edsbyns fantastiska samarbetspartners ordnat) men varför inte istället swisha "entrépengen" (eller valfritt belopp) till detta ändamål då också, NI SOM HAR RÅD (?). Det kommer att pratas länge i bandysverige om den summa det står på checken som Farmers delar ut till Edsbyn Bandy före den första SM-kvartsfinalen kommande lördag så har ni råd, se till att pusha upp summan ännu lite till i morgonkväll. Swishnumret är 123 018 0778 och märk gärna "Serieseger". Även Bankgiro 5285-2225 fungerar att betala till.

Det blev inte mycket "bandy" i det här Inför men så får det bli den här gången. Två spännande omgångar kvar med följande matcher i morgon: Bollnäs-Sirius, Hammarby-Frillesås, Motala-AIK, Villa-Sandvken, Vänersborg-Vetlanda och Västerås-Broberg.

Sen avslutar vi med Vetlanda borta på söndag kl 15.00 följt av de spännande slutspelsvalen i Sportradion runt 17.00 (eller strax efter) på söndag.

TILL ARENAN OCH HYLLA LIW + VÄLITALO I MORGON NU! 

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link


bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 

  


 Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


shine_data_nyil