Hoppa till sidans innehåll

Inför Broberg-Edsbyn

10 JAN 2020 19:40
Hälsingederby i morgon och ett intressant sådant då Edsbyn ska till Helsingehus Arena för att möta Broberg. Upplagt för mycket folk och bra stämning och förhoppningsvis en bra match.
  • Uppdaterad: 10 JAN 2020 19:40

Ser fram emot morgondagen då jag har stora förväntningar på den här matchen. Samt den största respekt för Broberg som jag tycker gjort en formidabel "resa" efter den närmast usla premiären här i Byn där vi vann med 10-1. Den matchen behöver vi inte en sekund väga in i morgondagens match för det kommer inte finnas minsta likhet från den i morgon.

Broberg ligger 7a i tabellen på 19p efter att ha spelat en match från en senare omgång i onsdags när man vann mot Åby/Tjureda med knappa 2-1 borta. Laget har ett bra slagläge för att nå topp-6 och bör ska kunna kolla mer uppåt än neråt i tabellen om än en åttondelsfinalplats till slut ändå kanske känns som det mest rimliga.

Min bild av Broberg, utan att ha sett dom speciellt mycket, är att dom vill spela OCH spelar en positiv bandy. Det gör även Edsbyn och just det borgar för att det kan bli en rolig eftermiddag i morgon. Laget har en hel del nya spelare den här säsongen och dom som dragit till sig rubrikerna av dom är främst Rasmus Linder och Marcus Wikman. Linder har framförallt en väldigt bra passningsklubba och är rolig att se spela bandy. Marcus Wikman dög ju inte i Bollnäs utan har därefter tagit vägen via Ljusdal till Broberg och har helt klart utvecklats efter att han tog sig från Bollnäs, det har man sett i de matcher man sett Broberg.

Martin Söderberg leder ju hela Elitseriens skytteliga med 28 mål och har gjort en kanonsäsong så här långt. Gör mål på många olika sätt också vilket är lite av styrkan. Är inte "bäst" på någonting men väldigt bra på mycket istället vilket kan vara väl så värdefullt. Tillsammans med Jonas Engström, 15 mål hittills, bildar dom Elitseriens antagligen målstarkaste anfallspar just nu. Sen finns ju Vadim Arkhipkin, en spelare som Edsbyn var intresserad av inför säsongen, och den enskilt viktigaste spelaren i Broberg som man alltid har väldigt stor respekt för.

Största anledningen till att Brobergs kurva pekar i rätt riktning tror jag ändå tränare Björn "Böna" Eriksson är. Med Böna vid rodret har Broberg utvecklat sitt spel till att vara mer stabilt bra än tidigare då laget oftast mest bara glimtade till i vissa matcher och i delar av matcher. Då kändes Broberg nöjd med det, att inte ha så mycket linjer i sitt spel men med någon hög topp emellanåt samt om man på kuppen också kunde få smälla på motståndarna lite och sätta sig i respekt där så var man nöjd med det. Nu verkar fokuspunkten har flyttats till att bygga ett eget spel och som börjar ge resultat och det är nog inte svårt att gissa vad som uppskattas mest av både spelare och publik. Som jämförelse så skrapade Broberg förra säsongen ihop 20p på hela Elitserien, vann 8 matcher och gjorde 80 mål. Just nu ligger Broberg på 19p, nio segrar och 83 mål efter 18 omgångar. Böna tränare ifjol också, jag vet, men då Böna ny och Broberg skadedrabbade. Annat den här säsongen!

Edsbyn leder serien och är väldigt stabila för dagen. Tycker faktiskt det känns ganska rättvisande att just Edsbyn och Sandviken toppar serien just nu då dom två lagen är dom som tänker, vill och klarar av att spela en positiv bandy bäst av alla lag just nu. Samtidigt nästan väntar man på en "plump" snart igen från Byns sida men samtidigt finns ändå inget som tyder på det. Men vi var lite i det här läget när vi skulle möta Bollnäs borta också i slutet av november, formen och självförtroendet var på topp och ni minns hur det gick då.. Vissa likheter kan jag se.

Men vi ska såklart inte måla upp några mörka moln på himlen när det ser så bra ut som det gör. Byn känns hitta sina roller bättre och bättre och framförallt är det ju viktigt att spelarna som ska driva spelet hittar sina roller i förhållande till varandra. Där tänker man ju främst på att lirarna Tuomas och Simon ska hitta rollerna som gör att dom (och därmed Byn) blir som bäst TILLSAMMANS och det känns som man är mer och mer på väg att hitta rätt där nu. Sen ska Hans Andersson in i maskineriet igen också, nu åter redo för spel efter sjukdom. Om det blir som mittfältare eller vänsterhalv är frågan. Halva är väl grundtipset i ett längre perspektiv men en mittfältsroll känns ju också kittlande.

Edsbyn gör flest men släpper också in minst mål av alla lag så här långt och det är inte alltid sånt hänger ihop. Det kanske t.o.m. är lite ovanligt (?). Hur Byn kan få det att hänga ihop är inte jag rätt person att reda ut men jag är ändå övertygad om att en stor del av anledningen till att Byn går så bra är inställningen Byn visar. Byn visar alla lag stor respekt och tar därmed alla motståndare på allvar vilket inte alltid är lika lätt att göra i verkligheten som att skriva det. Byn känns noggranna i allt man gör samt att man leder även Fairplay-ligan på 175 min vilket är 60 min mindre än Motala som ligger tvåa. En nog så viktig detalj!

Upplagt för en häftig match i morgon och jag förväntar mig att det blir en jämn match ända in i kaklet och jag tror Byn måste göra en av säsongens bästa insatser för att vinna! Förra säsongen vann Broberg med 3-2 efter avgörande på tilläggstid. Men då hade jag förhinder så kunde inte åka dit men det misstaget gör jag inte om så i morgon är man på plats :) Som så många andra tror jag! Farmers verkar heltaggade och har i alla fall fyllt två bussar vet jag och Broberg brukar väl alltid ha en bra klack och speciellt nu då när det är derby och lördag såklart. Detta plus en hall med bra akustik gör att det bör bli fantastisk stämning i morgon, känns lite som en mini-annandag! Kan det bli över 2000 pers? Jag tror faktiskt det.

Bandy ses klart bäst live! Ingen diskussion om det. Bandyplay är ett bra komplement men det är en otrolig skillnad att se matcher live. Så ta chansen i morgon, jag tror det blir en häftig upplevelse och en match med hög puls både på och på sidan om planen.

VSK och Bollnäs tjyvstartade omgången igår (4-4), två matcher spelas ikväll (Sandviken-Sirius, Vetlanda-AIK) samt övriga fyra i morgon där vår match och västderbyt Villa-Vänersborg (19.00) är dom mest intressanta. Frillesås-Åby samt Hammarby-Motala är övriga två matcher i morgon.

Ses i Söderhamn!

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link


bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


 Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


shine_data_nyil