Hoppa till sidans innehåll

Byn vann sista dansen på Sävstaås

27 NOV 2021 21:07
Sävstaås, vår andra hemmaplan, är på väg att gå i graven men Edsbyn fick i alla fall vinna sista derbyt där med till slut helt rättvisa 6-4 (3-3). Över 90 min var Byn bäst även om Bolläs faller med flaggan i topp.
  • Uppdaterad: 27 NOV 2021 21:07

Lite vemodigt kommer det ju att bli faktiskt för såna här dagar är Sävstaås en väldigt bra arena för att utöva idrotten vi älskar. Nånstans runt 6-7 minusgrader, bra stämning och en länge jämn match där Bollnäs hela tiden jagade ikapp Byn i målprotokollet innan Byn i andra halvlek fick ett försprång som skulle räcka ända hem. Över 90 min vinner Byn helt rättvist men Bollnäs anförda av främst Hasse Andersson gav sig motvilligt men blev till slut ändå nermalda av Byn.

Edsbyn saknade åter en sjuk Mattias Hammarström medan Jens Wiik var tillbaka i Bollnäs gentemot senast. Det blev en rivig inledning på matchen där Byn hade avslag men spelade med huvet under armen vilket gav Riku Hämäläinen ett bra skottläge redan efter 11 sek! Annars var det mycket Oscar Wikblad i inledningen och han skulle också bli förste målskytt när han ur vänstervinkel framspelad av Samuli Helavuori stänkte dit 0-1.

Efter målet tog Byn över spelmässigt men det blev ändå farligare det få gånger Bollnäs stack upp och i 8e min hade man en boll dansande på mållinjen som Jocke Svensk ändå fick undan till slut. Minuten efter ringde det istället och då till kvällens största jubel när Hans Andersson pricksköt från högerläge och Bollnäs hade kvitterat. Av dom tre huvudrollsinnehavarna på förhand, Hellmyrs, Helavuori och Hasse A så lyste det klart mest om Hasse som i första halvlek var en gigant dom gånger han hade bollen. Hasse mattades i andra halvlek där istället Helavuori i Byn var aktiv och bra medan Hellmyrs nog var den av de tre som höll jämnast nivå över 90 min utan att för den skull göra en supermatch.

IMG_9697.jpg

Jonas Edling är het för dagen och ser ut att njuta av att spela bandy just nu. Piskade in Byns första och enda hörna i första halvlek till 1-2 i 17e min. Lägger också ett oerhört jobb i defensiven som vanligt och sliter enormt för laget. Känslan här var att Byn hade ett ganska bra grepp om matchen spelmässigt men att Bollnäs hade väl så lätt att komma till målchanser när man kom i närheten av Byns straffområde.

Bollnäs skulle jaga ikapp Byn målmässigt tre gånger om i 1a halvlek och i 24e min kvitterade Marcus Persson på en hörnretur. Redan inom minuten hade dock Byn återtagit ledningen när Joakim Svensk gav sig iväg på en av sina offensiva rajder. Spelade ut till vänster men fortsatte sin åkning in i straffområdet dit bollen också kom och i en klunga framför mål fick Svensk ordning på bollen och satte den i nät. Så långt helt rättvist att Byn ledde men ett mål i bandy är ju det som bekant ingenting.

Innan paus skulle det också vara kvitterat när Philip Flodstam avslutade varpå bollen ändrade riktning på en Edsbyförsvarare och ställde Henrik Karlström i målet. Även här var Hasse Andersson hjärnan bakom anfallet och Hasse var klart bäst i Bollnäs i första halvlek. Det som var lite oroväckande inför andra var också att Byn lite tappade kommandot spelmässigt sista 10 min så även där kändes det som jämnt skägg inför andra även om Byn sett över 45 min hade varit bäst.

När vi i efterhand summerar andra så kan vi konstatera att Byn lite malde ner Bollnäs som blev allt tröttare medan t.ex. Oscar Wikblad och Vadim Arkhipkin och stundtals även Helavuori istället hade fler växlar kvar i sin låda. Samtidigt så var det också lite marginaler med Byn när Bollnäs brände en straff i 50e min efter att Svensk forcerat omkull Jens Wiik i samband med en hörna vilket var upphovet till straffen. Ere Verhelä sköt straffen rakt på Karlström.

Den kullerbyttan för Wiik gjorde också att han fick lämna isen i dryga 10 min för att kurera sig och ett Bollnäsförsvar utan Wiik är inte alls detsamma som med Wiik och då passade Byn på! Flodstam åkte också på en tia efter att ha stått i vägen för Arkhipkin i ett flygande Edsbyanfall vilket jämnade ut antalet spelare på planen. Lite mer ytor gav Myran utrymme att sånär frispela Jimi Heinonen med ett djupledspass men det utmynnade istället i en vänsterhörna. Den dundrade istället Oscar Wikblad i nät och Byn var åter i ledningen i 58e min.

Nu lyckades Byn också skaffa sig ett tvåmålsförsprång när Wikblad på spelhumör också var upphovet till 3-5 när han kom runt och in efter kortlinjen, upp med blicken och såg Bollnäsdödare Edling vara redo och vice kapten dunkade dit 3-5 från nära håll efter timmen. Det var mest Byn även kommande kvart men här stod Erik Persson för ett par vassa parader och höll Bollnäs kvar i matchen. Tills 75e min då även Erik fick kapitulera när Samuli kom runt på högerkanten, in med bollen framför mål där Martin Frid i bästa Edlingstil skickade in 3-6 till Byn.

Det var också matchen för sen var Bollnäs aldrig riktigt nära att hota även om en reducering till 4-6 kom men för sent, i 91a min av Marcus Persson på hörna. Edsbyn hade därmed hittat en väg att vinna igen utan att spelet sitter klockrent men vi har ju också motståndare som gör allt för att sätta käppar i Byns spel och som gör det bra.

Vi har dock en hel del spelare som kliver fram när det behövs och ikväll var det väl Oscar Wikblad som lite gick i bräschen. Kapacitet = enorm på Oscar och faller alla pusselbitarna på plats där med tiden så kommer han att bli en av Byns största genom tiderna. Jonas Edling som nämnts "pånyttfödd" och ikväll även positiva signaler från Vadim Arkhipkin som förhoppningsvis fortsätter på det spåret. Helavuori bra i andra men bör finnas mer att plocka ut där är min känsla. Hedell sliter på bra som vanligt men hade lite "felstuds" vid flera tillfällen ikväll. Sen är ju alltid frågan om inte Svensk överglänser alla än en gång men det är väl en smaksak vad man tycker. Jocke är i alla fall en oerhörd trygghet att ha i laget.

Bollnäs gör en bra match men det är väl egentligen inte Byn man ska tampas med över tid heller utan det bör väl skilja några tabellplaceringar när vi summerar efter 30 omgångar. Hoppas jag! Tror dock mycket väl att Bollnäs kan vara topp-10 i en sluttabell och kanske den vägen ta sig ända till slutspel (?). Nånstans där känns Bollnäs nivå vara när man är som bäst. 

Nu väntar fyra matcher på åtta dagar för Byn med start på tisdag hemma mot Vänersborg. Därefter Rättvik borta fredag och den uppskjutna matchen mot Hammarby borta söndag 5 dec kl 14.00. Åttadagarsracet avslutas sen med Broberg hemma tisdag 7 dec. Vi tar väl som vanligt en match i taget och på tisdag riktar väl sig mycket av intresset i om vi får möta Anders Svensson i Vbg:s kasse eller inte. Kimmo Kyllönen är åter fit for fight så det är väl ändå favorit på att Kimmo vaktar kassen.

Broberg seglar alltmer upp som en topp-4 kandidat! Ny imponerande seger ikväll hemma mot Sandviken med 7-4 trots att SAIK tidigt ledde med 0-2. Martin Söderberg fyramålsskytt för Broberg! Synd att inte fler än 1078 hakade på och såg den. 1444 personer såg Sirius tappa en 2-0 ledning till förlust 2-3 mot Hammarby där David Brodén avgjorde med minuten kvar. Viktiga poäng för Bajen och en godkänt publiksiffra. Sämre med folk i Gubbängen Arena där 232 pers såg AIK vinna med 7-0 mot Tellus. Tobias Nyberg fyra mål. Avslutningsvis en nödvändig seger för Vetlanda med 5-2 mot Motala, ett Motala som kanske börjar landa nu. 495 personer där känns tråkigt att skriva, brukar väl vara stabila 7-800 i Vetlanda i alla fall.

I Bollnäs var det 1832 personer. Två bra klackar och känslan är väl att vi Edsbybor drog vårt strå till publiksiffran medan istället Bollnäsborna var lite färre än önskat för att nå över 2000 pers som väl hade varit önskvärt i sista derbyt på Sävstaås.

Avslutar med MILJONKLUBBEN: Rivstart för Miljonklubben 21/22 med över 50 000 kr in på kontot redan första dygnet! Nu derbyseger på det och då har vi väl passerat 100 000 kr innan avslag på tisdag? Följ länken för mer info >>> https://www.bandybyn.se/Nyheter/Senastenytt/rivstartfornyamiljonklubben-over50.000krredanforstadygnet/

SPELARBETYG:
+++ Oscar Wikblad
++ Joakim Svensk
+ Jonas Edling

Nästa match: Edsbyn-Vänersborg TISDAG 30/11.

BOLLNÄS-EDSBYN 4-6 (3-3)
Edsbyns mål: Oscar Wikblad 2, Jonas Edling 2, Joakim Svensk, Martin Frid

Publik: 1832

Skribent: Håkan Brindholm
E-post: This is a mailto link

7.png

MK-logomedartal.png

Logo 2021.png

 

bbw

    Strokekampanjen

   

bandyfeber-logo_320x320.png

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

2021CCM_FT4P_Skate_EuroWeb_140x350-EN.jpeg 


 

 Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 


  


  


 

shine_data_nyil 


  


Elektra_Vit_rodbg_CMYK_1 kopia.png


LoggaTuppz.png