Hoppa till sidans innehåll

Brindholms Söndagskrönika!

11 APR 2021 18:05
Vi kör den här söndagen också då! För Edsbyns del en ovanligt händelserik Silly season och det ska tydligen "hända mer" också enligt uttalande av sportchef Stefan Karlsson i Bandypuls i veckan. Intressant!
  • Skapad: 11 APR 2021 18:05

Undertecknad har ju på nåt vis lyckas skaffa sig "en fri roll" när det gäller utrymme här på hemsidan. Jag tänker alltid att Edsbyn som förening inte behöver stå bakom allt jag skriver utan det står jag för men då hemsidan är föreningens så har jag sagt att det givetvis är tillåtet att redigera innan mina texter läggs ut. Men vilket nog aldrig gjorts vad jag minns!

Silly season har ju startat rivigt överlag kan jag tycka och bara det gör ju att man blir sugen att skriva någon rad och "tycka lite"! Västerås och vi i Edsbyn har stuckit ut så här långt om man bedömer det hela i namnkunniga nyförvärv. Men då har vi ju på den fronten AIK kvar som ska ha presskonferens i morgon måndag och ryktet säger att dom då ska presentera FLER än förra säsongens sju spelare! AIK Bandy ska ju till varje pris köpa sig ett SM-Guld vilket samtidigt också blir en sporre för övriga lag att se till att det inte blir så och som känns väldigt stimulerande. Jag känner också med distans till det hela att vad jäkla VIKTIGT det var att Villa vann SM-Finalen förra helgen även om jag under matchen kände att bägge lag kändes som vinnare då matchen var så otroligt bra. Just med anledning av det ovan. Förhoppningsvis fortsätter också AIK att satsa på en del spelare vars "bäste-före-datum" gått ut även den här gången, alltså så kallade penningjägare där vilken klubb dom spelar för spelar mindre roll bara ersättningen är hög. Vi får se i morgon!

Med Edsbymått mätt så har det hänt otroligt mycket hittills denna silly då vi just nu har tre spelare ut i form av Simon Jansson, Jesper Öhrlund och Daniel Popa. Lyckligtvis har vi även fått in tre nya spelare i form av Per Hellmyrs, Samuli Helavuori och Vadim Arkhipkin. Samt, icke att förglömma, föreningen har skrivit A-lagskontrakt med lovande målvakten Oscar Löfström. Oscar med moderklubb Spånga/Bromsten men med en pappa från Söräng så han har alltså gener från närområdet vilket jag tror är postivt. Om jag räknar rätt borde Oscar fylla eller har fyllt 19 år i år.

Om vi tar nån rad om varje nyförvärv i den ordning dom ritat på:

Per Hellmyrs: Det är alltså 12 säsonger sen Myran spelade i Edsbyn! Det sved den dagen när det basunerades utan att Per (och Pär Törnberg) ritat på för just Bollnäs av alla men nu är det ju så längesen så nu har man ju vant sig med att Myran spelar där. Jag har faktiskt tvivlat på om Per skulle spela mer i röd tröja och visste inte riktigt om jag skulle tro på det ryktet nu heller då det ju nästan är ett årligt återkommande rykte senaste åren. Ändå kändes det mer "troligt" den här gången och även om jag själv aldrig varit den som skanderat att "lägg krutet på att ta hem Myran till Edsbyn igen nu" så känner jag nu när det är ett faktum att det kommer i helt rätt tid. Tror faktiskt Per kommer att pytsa in MYCKET energi i det här laget och det jag känt angående Per är att han verkligen har "växt" dom senaste 5-7 åren och verkligen vill vara en bra förebild och som numera kanske t.o.m. bryr sig ännu mer om att sin omgivning mår bra än sig själv. En i min värld otroligt bra egenskap!

Tror också Per är ute efter att i slutklämmen av sin karriär få uppleva såna här högpulsmatcher som Byn spelat många även på 2010-talet sen Per lämnade. Per har också gjort det i Bollnäs utan att nå hela vägen men förhoppningen är såklart att vi nån gång under denna 3-årsperiod kontraktet är skrivet på ska kunna vara med och utmana i såna matcher. OCH förhoppningsvis nå hela vägen! Jag VET också att det finns spelare bland de yngre i vår trupp som alltid drömt om att få spela med Myran nån gång i sin karriär och det får ni nu så ta vara på den tiden! Dessutom finns en pappa Hellmyrs som säkert alltid sover bra men som nu enligt uppgift sover extra bra! Och alltid med ett leende på läpparna. Det är han värd! Ska bli kul det här, välkommen hem Per!

Samuli Helavuori: Den stora skrällen tycker jag! Det ryktet trodde jag inte på kan jag säga men när ryktet blev till sanning så har tankarna virvlat iväg. Bara det här uttalandet ger ju en tår i ögat: "– Jag har haft tio väldigt fina år med Giffarna, som jag är otroligt tacksam och stolt över. Nu är det rätt tidpunkt att ta nästa steg i min karriär. Edsbyn har gett mig ett proffsigt bemötande hela vägen och jag tror att de bästa möjligheterna för min fortsatta utveckling finns här, säger Samuli". Här kommer det med garanti en hungrig lirare och med öppet sinne för att suga in så mycket han bara kan av ALLT och som verkligen vill ge det här en chans! Dessutom spel inomhus efter att hela sin karriär spelat utomhus! Bara det liksom. När Samuli kom till Bollnäs (måste ju har varit säsongen 2010/11 det då) så var säkert ett av löftena då att "nästa år har vi hall i Bollnäs". Men efter över 10 års ältande utan att nåt har hänt i den frågan (förrän nu då som det verkar) så förstår jag att Samuli måste tänka på sin egen karriär i första hand. Ska absolut inte lägga någon press på Samuli men jag är rätt säker på att här kommer det att ha "hänt saker" när vi går in på tredje året på Samulis kontrakt kontra där han står idag och som också det är på en klart bra nivå. Sen tror jag Samuli att du om du sköter dina kort rätt kanske du redan första säsongen håvar in en egen låt från Farmers också (om vi får gå på bandy kommande säsong då vilket vi bara MÅSTE få göra!) vilket du väl inte fått på 10 år av Flames (?). Välkommen Samuli!

Oscar Löfström: Framtiden!! Det tror jag i alla fall. Utan att ha sett speciellt mycket av honom men jag såg i alla fall SM-Finalen för P18 år 2019 och skrev upp namnet direkt! Har dock genom åren varit för dålig på att gå och titta på ungdomsbandy själv men han lovordas från bandykunniga personer som jag har 100 % förtroende för så jag hade blivit väldigt besviken om föreningen slarvat bort honom! För bästa utveckling måste man också få spela på Elitserienivå och jag hoppas det också "ingår i planen". Oscar är eller blir 19 år i år och är i så fall ett år yngre än vad  Anders Svensson var när han fick göra sin debut i högsta serien när Kjell Ljusberg överraskande tog ut honom i seriepremiären borta mot Hammarby på Zinkensdamm inför knappt 5000 åskådare säsongen 1995/96. Den sagans fortsättning kan vi! Säger välkommen till A-laget Oscar!

Vadim Arkhipkin: Sist, men absolut inte minst, så släppte Edsbyn nyheten om att Vadim Arkhipkin var klar för Byn (två-årskontrakt) precis när vi höll på att fira mitt yngsta barnbarn Ture som fyllde 2 år i onsdags. Sånt måste väl med automatik innebära att han blir bandyintresserad väl? Oavsett så kommer jag inte glömma den födelsedagen! Det känns förresten som ett riktigt privilegium att få dom där mejlen från Miljonklubben också ca halvtimmen innan allt blir officiellt och speciellt den här säsongen! Vadim ska bli väldigt intressant att följa känner jag och det här tror jag faktiskt är något av många Edsbysupportrars drömvärvning! Skulle dom allra mest hängivna Edsbysupportrarna skriva en topp-3 önskelista på nyförvärv så tror jag faktiskt Vadims namn funnits med på minst 90 % av dom! En spelare som varit bra i många år i Broberg och som ofta dragit ett oerhört tungt lass där. Ibland för stort då en del tränare i Broberg lagt mer ansvar på Vadims axlar än vad som var det bästa vare sig för Vadim själv eller för laget Broberg. 

Det var väl Björn "Böna" Eriksson som förändrade det upplägget i Broberg och som kanske tog lite tid att vänja sig vid även för Vadim men jag tror det var en bra skola att gå för Vadim också med facit i hand. För framtidens bandy går alltmer mot att stor delaktighet är framgångsreceptet (tycker Sandviken och Villa ligger i framkant där) och där tror jag faktiskt även Edsbyn kan ha en del att lära av nyförvärven vi nu har fått hit. Ska bli intressant att följa det också! Välkommen Vadim!

Om du inte redan hälsat Vadim välkommen så gör det gärna (innan 19.00 ikväll helst!) genom att läsa här >>> https://www.redfarmers.se/index.php/visanyheter/beloening-foer-nyfoervaerv-2-0

Vi tackar också Mattias "Taggen" Larsson för ett nyskrivet 3-årskontrakt med Byn. En omtyckt spelare med stort Edsbyhjärta och som mer har en roll som "vattenbärare" i laget men såna är ack så viktiga att ha i ett lag. Helt utan såna går det inte nå framgång!

Nu kan det här bli långt känner jag men har skrivit ner nån mer punkt under veckan som jag skulle vilja ventilera också! Den som vill läser tänker jag! :)

Assi och Elvin! Dessa legender som också alla känner som just Assi och Elvin. Stefan Asikainen och Klas Elvinsson heter dom! Ryktena säger att även dom funderar på framtiden! Känns inte bra... Jag kan lova er att Myran, Samuli och Vadim inte kommer till Edsbyn bara för att spela bandy utan även för att uppleva er två legender! Myran har ju gjort det förut och gör det med garanti gärna igen men snälla Assi och Elvin, låt även Samuli och Vadim få göra det! FÖRSTÅR att ert arbete runt laget inte alla dagar känns "värt det" och speciellt kanske inte säsongen som varit med för Edsbyn ovanligt "svarta rubriker". Men vill tro att ny energi pumpas in i gruppen kommande säsong och där har NI också så otroligt mycket kvar att bidra med. NI två och fler runt laget sliter dag ut och dag in utan att få några rubriker alls men jag kan lova att alla Edsbysupportrar förstår vikten av det jobb ni och alla andra runt laget gör och utan dessa pusselbitar ni är så har Edsbyn defintivt INTE varit åttafaldiga Svenska Mästare under 2000-talet. Så jag hoppas verkligen ni som mig får energi av senaste veckornas nyheter och kör på minst tre säsonger till! Även om jag själv tar ett år i taget! Hoppas få skriva om er igen Assi och Elvin om det blir nån Söndagskrönika nästa söndag! :)

Ute-lagen! Hur många säsonger dröjer det innan Elitserien består av endast inomhuslag? Inte många tror jag då känslan är att det är fel spiral på alla dessa och mer och mer också för varje säsong är känslan. Kommande säsong spelar fem av 16 lag utomhus = Bollnäs, Frillesås, Hammarby, Motala och Sirius. Frillesås och Sirius ligger väl som lag ganska stabilt lika år från år kanske men Bollnäs, Hammarby och Motala känns monteras ner mer och mer för varje säsong. Bollnäs får förhoppningsvis ihop en trupp som "tar dom in i hallen som ett Elitserielag" och det är i så fall deras räddning. Hammarby och utespel på Zinkensdamm känns ju mindre och mindre attraktivt och under lördagen meddelade klubben att både Christoffer Fagerström och Daniel Mossberg lämnar klubben efter bara en säsong (vilket också deras kontrakt var skrivna på). Ger inga bra signaler. Motala har tappat Viktor Spångberg och när en sån spelare med ett så stort Motalahjärta lämnar så kan det i min värld vara lite början till slutet om inget händer på hallfronten i Motala inom max 2-3 år. Vart hamnar Viktor då? Västerås sägs det ju och han är väl klok nog att inte gå till AIK väl, det är min känsla i alla fall. Ingen slump heller att fyra av dessa fem lag just nu står utan tränare då väl Frillesås i fom av Jesper Larsson är enda klubb som har det klart.

Kommande vecka! Vad har vi framför oss kommande vecka tro? Ja just AIKs måndag blir ju intressant och intressantast blir att se VILKA som vill krita på för den klubben. Rykten säger att Daniel Mossberg är en av dom som ska presenteras men kan det vara möjligt att Mossberg vill "sälja ut sitt namn" på det viset? Jag blir mörkrädd i så fall! Först lämna Sandviken när det började krisa med ekonomin där (dock till Sandvikens stora lycka att han lämnade med facit i hand) för en säsong i Bollnäs. I Bollnäs säkert med lika bra betalt som han var otränad när han kom dit och då jag läst att Bollnäs supportrar hoppas att han ska återvända dit nu igen så tycker jag nästan Mossan på nåt vis är "skyldig" dom det faktiskt. Den gångna säsongen blev det istället spel i Hammarby som med nya sponsorer lockade dit Mossan och då finns det väl i alla fall en oskriven lag att man inte går direkt från Hammarby till AIK säsongen efter? Låt vara att den här grenen i föreningen som heter AIK Bandy inte är accepterad bland AIK:s riktiga supportrar utifrån vissa frontfigurer i klubben men ändå, nån typ av ryggrad måste man väl ha (?). Jag vill oavsett inte tro att det ryktet stämmer men skulle det göra det så går Mossan rakt in på 2a plats på min "svarta lista", det kan jag säga. Hoppas mycket hellre i så fall att Rättvik lyckats locka honom till sig vilket ju också ett rykte säger. Det vore häftigt! Eller Bollnäs då, men ja, det faller väl på sin orimlighet när det kommer till löneförhandling som läget är där nu kontra för två år sen. För som sagt, jag tror faktiskt tröjfärg spelar minst roll av allt för såna här spelare.

Västerås har under veckan knutit till sig Pontus Vilén från Vetlanda samt att Martin Landström återvänder från Baikal Energy. Känns som i slutet av 80-talet då VSK plockade spelare från oss i Edsbyn i parti och minut och i den sitsen är nu Vetlanda som tappat dom båda ovan nämnda plus Daniel Johansson till VSK senaste åren! Är så tacksam att Edsbyn byggt upp den organisation man gjort genom åren som gör att vi kan stå emot sånt och det är ju tack vare den och alla supportrars hängivenhet vi klarar av det. Västerås blir att räkna med kommande säsong även om det under lördagen också framkom att försvarsspelaren Stefan Kröller (tidigare Edberg) lämnar klubben. Det lär således vara en av dom spelare AIK presenterar i morgon.

Även Broberg har fått några viktiga påskrifter i veckan då Daniel Popa skrivit på samt att Jonas Nygren, Adam Wijk och i mina ögon framförallt viktiga Rasmus Linder har förlängt kontrakten. Rasmus = den som tog störst steg i sin utveckling säsongen som var i Broberg, finurlig spelare. En ganska viktig fråga/spelare som inte det pratas så mycket om är Ted Bergström, var spelar han nästa säsong? Kan det vara Brobergs ersättare för Vadim? Skulle vara intressant om det kunde bli så. Bröderna Robin och Jesper Öhrlund pratas det också om men Robin kan nog också mycket väl vara ett namn "för måndagen" tisslas det om.

MILJONKLUBBEN! Avslutar med någon rad om Miljonklubben som tuffar på i bra takt just nu och är uppe i 622 000 kr för dagen. Då vet vi redan att välkomnandet av Vadim kommer att knuffa upp summan ännu mer så det skulle vara häftigt om vi under veckan kunde kliva över 700 000 kr insamlat! I så fall lovar jag minst två söndagskrönikor till! :)

Swish 123 283 8795 eller bankgiro 434-5500 är det som gäller. Summan FRIVILLIG men får att få "medlemskap" måste du nå upp i 1000 kr under säsongen med dina inbetalngar. Som i sin tur innebär att du får mejl när nåt hänt på spelarfronten + andra erbjudanden + få namnet på hemsidan under Miljonklubbens flik, om du inte vill vara anonym då.

Tack för ordet och ha en bra vecka!

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link

7.png

Logo 2021.png

 

bbw

    Strokekampanjen

   

bandyfeber-logo_320x320.png

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

2021CCM_FT4P_Skate_EuroWeb_140x350-EN.jpeg 


 

 Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 


  


  


 

shine_data_nyil 


  


Elektra_Vit_rodbg_CMYK_1 kopia.png


LoggaTuppz.png