Hoppa till sidans innehåll

Bollnäs manövrerade ut Edsbyn

29 NOV 2019 23:46
Ikväll stötte Byn på patrull i form av ett taktiskt fulländat Bollnäs som hemma på Sävstaås rättvist slog tillbaka Byn med 4-1 (2-1). Bollnäs suveräna defensiv var den viktigaste ingrediensen i deras segerrecept.
  • Skapad: 29 NOV 2019 23:46

Då fick vi lite att fundera på! Är bara att erkänna att man åkte till Sävstaås med gott hopp om två poäng ikväll då Byn visat bra form, vädret var fantastiskt för utebandy samt att matchen spelades på Sävstaås, nästan Byns favoritarena på 2000-talet. Vi fick vända hem utan poäng och med lite huvudbry till annandagsderbyt. Hur luckrar man upp Bollnäs defensiv (?).

Det blåste rätt hyfsat ändå i planens längdriktning och Byn spelade första halvlek i motvind. Det blev som helhet en ganska avvaktande första halvlek där bägge lag sjönk lågt när man inte hade boll och där inget av lagen riktigt "körde" på det andra. Första kvarten innehöll i stort sett bara tre hörnor i chansväg varav Bollnäs hade två och även den farligaste på en retur på deras första hörna.

Edsbyn skulle ändå ta ledningen i 22a min. Simon Jansson i en av sina "utflykter" där han kom runt och in från vänster efter kortlinjen och sen vet jag inte riktigt hur bollen hamnade i mål?! Var det en liten mv-tavla av Virtanen eller styrde den på någon? Kändes ramla in mellan skridskorna i alla fall. Ni som sett matchen i soffan vet säkert. Rättvist eller inte kan diskuteras men matchen behövde framförallt ett mål i det läget då den hade gått lite i stå där inget lag riktigt vågade gå för det med risk att få omställningar emot sig. Två lag med stor respekt för varandra.

Var det jämnt så långt så gick sen sista kvarten mer till Bollnäs, inte bara i målfavör. Kapten Westh kvitterade i 38e min på en liten frislagsvariant av ganska enkel modell men där Westh fick tid att ladda och det skottet styrde i alla fall på nån och ställde Svensson i målet. Svensson som bara två minuter före hade räddat ett friläge från Christian Mickelsson. Halvleken såg sen ut att sluta 1-1 men det sista som hände var att Bollnäs skaffade sig en hörna där det blev "ett skott" och ja, såna hörnor brukar kunna ge mål i arslet och visst blev det så nu när Andreas Westh satte sitt andra raka fram till 2-1 Bollnäs.

Psykologiskt oerhört viktigt mål. Jag hade ändå målat upp bilden att Byn skulle mala ner Bollnäs i andra med vinden i ryggen så oavgjort i paus var ändå taget för mig men det här 2-1 målet satte lite myror i huvudet...

Andra halvlek blev sen inte riktigt som man tänkt sig och sannolikt inte som Byn tänkt sig heller såklart. Edsbyn försökte sätta lite högre press i andra när Bollnäs startade med boll men den höga pressen kändes bara halvdan och inte riktigt synkad utan Bollnäs kunde lite för enkelt spela sig förbi Byns första styrning och sen kom ingen riktigt och fyllde på var känslan. Lite som mot Villa hemma kände jag, att man ville pressa högt men inte riktigt vågade fullt ut.

Bollnäs tog ett kommando i halvleken och det kändes oftast farligare när Bollnäs kom in på vår planhalva än vi på deras. Bollnäs var som helhet hetare och ville mer än Byn den här kvällen och då får man ofta också lite marginaler med sig när det står och väger. Byn hade nåt hyfsat kvitteringsläge strax innan timmen spelad, det bästa Jonas Edling när Samuli Helavouri plockade ner bollen åt Jonas som kunde dra till med ryggen mot mål. Såna där brukar Bollnäsdödaren Edling trycka dit men inte denna kväll och allt mer började tyda på att vi kunde få gå lottlösa därifrån.

Mycket viktiga 3-1 kom efter 65 min när det helt plötsligt blev en hel gata att slå en passning på för Hellmyrs fram till Christian Mickelsson och den här gången överlistade Mickel vår Sverre och uppförsbacken blev än brantare. Edsbyn försökte men kom liksom ingen vart. Oftast kom Byn mitt i banan i sina attacker och där hade Bollnäs överbefolkat med spelare och det gick inte komma igenom där.

Känns inte som Byn spelade det där stora spelet som man brukar kunna göra på Sävstaås där man brukar utnyttja planens bredd och få Bollnäs i gungning utan ikväll utnyttjade vi inte riktigt "korridorerna" så mycket som vi brukar göra. Gör vi det mer skaffar vi oss om inte annat fler hörnor i alla fall även om det heller inte fungerade ikväll trots sju försök. Men även där är inställning viktigt och även där visade Bollnäs stor offervilja ikväll och ville verkligen ha bollarna på sig.

Vårt stora läge till reducering kom sen i 86e min när Tuomas Määttä lyfte fram bollen till en fri Oscar Wikblad som fick ner både boll och Virtanen med Pertti var följsam och överlistade Wikblad och där kändes som vi förbrukade vår sista livlina denna kväll. Sen som ett brev på posten så kom också spiken till 4-1 när Byn agerade passivt på mitten och där Christoffer Fagerström vann en sprintduell mot ett par Edsbyspelare och slet sig loss och fri med Svensson gjorde Fager 4-1 och släckte lyset för Byn denna Black Friday.

Inget att diskutera att Bollnäs vinner rättvist ikväll men det känns nästan ännu tyngre när det blir så. Bättre dom vinner orättvist! Vet inte om jag vill kalla det en "plumpinsats" av Byn men visst saknades det lite go i Byn ikväll utan att för den skull förringa Bollnäs insats. Det är också mycket Bollnäs förtjänst som får Byn att stånga sig lite blodiga i deras defensiv och därmed också tappa lite konceptet och lite glömma vad som är viktigt. Vi måste spela lite rappare och lite "större" än vi gjorde ikväll för att få Bollnäs i gungning. Nu gick det lite för sakta och blev lite mycket enmansattacker. Men lätt att skriva sånt också ju för samtidigt är det ju inga hav att spela bollen till varann på heller när man väl tagit sig in på Bollnäs planhalva.

En lyckad taktisk triumf av Bollnäs som var täta som tusan hemåt och ändå hade hot framåt, främst i form av Per Hellmyrs och Christoffer Fagerström som väl var deras vassaste ikväll. Ska jag välja nån före nån annan i Byn så tycker jag fortsatt Jocke Svensk är bra och med facit i hand skulle han ha flyttats ut på vänsterhalv tidigare än sista 20 min ikväll. Denna kväll var väl också första matchen vi saknade Hans Andersson riktigt rejält. Hasses långa spel hade vi behövt ikväll men antagligen hade inte ens det räckt.

På nåt sätt tror jag det är bra i långa loppet att vi åker på lite mothugg också så vi får en del att klura på! Inte bra om allt går på räls heller utan då kan man lätt tappa lite ödmjukhet när det väl drar ihop sig sen. Nu vet vi efter förluster mot Villa och Bollnäs att vi har en del saker vi måste slipa till om vi vill spela bandy länge i mars och det är alltid intressant med lite såna utmaningar.

Övriga matcher ikväll: Två kryss i form av 6-6 mellan Broberg och Sandviken där Berlin kvitterade för Sandviken i slutminuterna. Broberg annars i ledning större delen av matchen. Sirius och Samuel Heeger gjorde detsamma, kvitterade med halvminuten kvar till 3-3 hemma mot Hammarby då Bajen i andra hade vänt till ledning både 1-2 och 2-3. Vetlanda vann med klara 7-0 mot Åby/Tjureda.

Ett Tjureda som lär få svårt att hänga kvar och särskilt nu när "räddningsplankan" Frillesås vann med 1-3 borta mot Vänersborg ikväll = omgångens skräll! Vbg formlösa för dagen. Villa gick upp i serieledning efter seger 2-6 borta mot AIK på Bergshamra inför 256 åskådare...

Nästa match för Byns del är hemma mot Vetlanda kommande tisdag 3 dec. Grattis Bollnäs!

BOLLNÄS-EDSBYN 4-1 (2-1)
Edsbyns mål: Simon Jansson

Publik: 2255

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link


bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


 Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


shine_data_nyil