Hoppa till sidans innehåll

Summering av Svenska Cupen

05 OKT 2021 09:45
Byn kom, sågs och blev tvåa! Drar ihop en summering från Svenska Cupen ändå! Tror på en rolig bandysäsong så vill dela med mig lite av helgen för att smitta flera att börja planera för bandysäsong!
  • Uppdaterad: 05 OKT 2021 09:45

En spontan-summering av Svenska Cupen-helgen som jag själv såg på plats i Lidköping. Bandy är i särklass bäst live, helgen är ännu ett bevis för det. Det bjöds på positiv bandy i stort sett överlag och det känns som det tänks mer offensiv i svensk bandy idag än för några år sedan då alltid defensiven skulle sättas först och sen därefter, om den satt, så skulle tid läggas på offensiven. Nu spelar topplagen mer en form av totalbandy där väldigt många spelare är delaktiga i offensiven och just i den kategorin så känns Edsbyn faktiskt ligga topp-3 i mina ögon just nu och det känns väldigt roligt. Jag lovar er att Edsbyn kommer att spela en roligare och mer underhållande bandy även i serielunken den här säsongen, kan inte tyda annat av det jag sett hittills. Tror ALDRIG så många som nu har deltagit i Edsbyns egna spel och kan det vara vägen till framgång så måste väl det vara den bästa av vägar.

Edsbyn landade ju till slut på en god andraplats i turneringen efter Villa Lidköping som vann finalen med odiskutabla 6-2. En seger som blev något mål större än den borde ha blivit och jag trodde fortsatt vid 2-0 till Villa på en god chans till seger då jag tyckte Byn kändes rejält tankade i upptakten av matchen. Men när 3-0 kom i halvlekens 23e minut blev uppförsbacken för brant och därefter kontrollerade Villa finalen. Helt rättmätiga cupsegrare också i Villa Lidköping som egentligen inte i någon match var riktigt hotad i helgen. Sandviken var väl närmast i semifinalen (4-3) men det var först sista minuterna där som SAIK fick kontakt så Villa kändes ändå ha hyfsad kontroll även där. Inga problem att utse vilket lag som är favorit till SM-Guldet efter den här helgen.

Edsbyn får nöja sig med att tillhöra ett koppel av lag som ska jaga Villa och där tror jag absolut att Edsbyn kommer att hävda sig bra. Helgens prestation av Byn var klart bättre än mina förväntningar och Byn tog helt klart ett steg till den här helgen, både som lag och en hel del spelare även individuellt. Byn började med att slå tillbaka cupens förhandsfavorit Västerås som kom till Lidköping med hög svansföring efter övertygande insatser i Fortaxa Cup helgen före med segrar mot både AIK och framförallt klar seger mot Villa. Byn vann helt rättvist matchen med 4-2 och Vadim Arkhipkin visade vägen med två raka solomål fram till 1-0 och 2-0 tidigt i matchen. Vadim tog individuella kliv i helgen och kom mer rätt i spelet och fick utnyttja sin fart på mer rätt ställen i banan nu än i tidigare matcher. Kul och ett stort glädjeämne i helgen!

Säsongsbästa i den matchen även för unge mv Oscar Löfström som gjorde i alla fall ett par, tre riktiga högklassparader på annars givna mål. Oscar har växt den här helgen och var bra i alla tre matcherna han stod (Västerås + Villa i gruppspelet + AIK i semin) och på bara den här helgen så har han pumpat i sig mycket självförtroende är känslan och han utstrålade mycket mer trygghet nu än i tidigare matcher. Bra coachat av lagledningen också! Henrik Karlström vidhåller jag också har höjt sig mot tidigare men just den här helgen blev det så att Henke stod i dom två matcherna Byn inte riktigt kom upp på nivå, Vetlanda i gruppen (5-4) och i finalen där en del försvarshjälp saknades vid nåt mål.

Jag tror målvaktsparet Henke/Oscar kommer att bli jättebra och jag hoppas lagledningen fortsätter varva en bra bit in i Elitserien också innan man möjligtvis bestämmer sig för en förstemålvakt av dessa två. Bägge är reaktionssnabba och framförallt Oscar har ju tiden framför sig medan Henke är 28 år men inte heller det är ju någon ålder att tala om. Jag tror dessa två kan sporra varandra till stordåd faktiskt och inte för att förringa Anders Svensson, som för alltid har den största respekt från mig, men känslan är ändå att det här blir BRA! När man även har sett VSK:s Henrik Kjellsson och stundtals Villas Jesper Thimfors, som väl bägge klassas som "landslagsmässiga" (?), så skulle jag inte vilja byta mot nån av dom i alla fall.

Segern mot VSK följdes upp av ny seger mot Vetlanda senare på fredagkväll med 5-4. Där blev det en reaktion på VSK-matchen och det var med nöd och näppe Byn nöp den. Ska inte förringa Vetlandas insats dock som nog där gjorde sin bästa match i turneringen och uppträdde i alla fall där väldigt hungrigt och fartfyllt. Segern gjorde att Byn och Villa var klar för semifinal redan där och deras inbördes möte på lördageftermiddag blev lite därefter därför. Byn ställde över Jocke Svensk och Jonas Edling och tömde sig inte alls utan gjorde en anständig prestation i en match som Villa vann med 3-1 efter sen reducering av Tisen.

Semifinaler söndag därmed Villa-Sandviken och Byn-AIK. Först ut Villa-SAIK och som i alla matcher i turneringen så tog Villa ledningen i matchen och när väl ettan kom så kom även 2-0 och 3-0 innan paus. Sandviken smygkämpade ändå och var upp till 3-2 men då kom 4-2 i anfallet efter och även om SAIK reducerade igen till 4-3 så höll Villa undan hyfsat säkert. Sandviken gör en godkänd turnering men tycker ändå inte det "lyste" sådär om SAIK som det ofta gjorde förra säsongen men det är ju marginella nyanser ändå. Min känsla var att det blev lite för mycket sökande av Daniel Berlin från övriga spelare för lagets eget bästa. Var liksom Berlin "som skulle göra det" hela tiden och där är känslan att det var lite mer variation i Sandvikens spel förra säsongen. Kan ha fel!

Byn vann semin mot AIK med 6-4. Var segern mot VSK på fredag både skön och oväntad så var den här ännu skönare men också lite mer väntad. AIK gick runt på 12-13 utespelare i turneringen (Jimmy Jansson spelade inte två första p.g.a. avstängning sen förra säsongen) och utan Erik Pettersson så AIK gjorde det ändå bra och efter Villa och Edsbyn så tror jag AIK är det lag som är 3e mest nöjd med helgen när man summerar. Ändå otroligt skönt att slå ut AIK som vi hade våra bataljer med förra säsongen och ändå skönare att se Alan lögnaren lämna semifinalen rejält irriterad och han kan inte ha varit långtifrån ett matchstraff i efterhand med sitt beteende. Det var en pulshöjare och det här gör vi gärna om fler gånger i vinter! Vi möter AIK hemma i Elitserien TISDAG 9/11, se för tusan till att inte ha nåt annat i almanackan den kvällen, då ska ALLA vara i Arenan!

Det var väl det hela jag ville kommentera sett till Byns matcher. Många har varit bra i helgen, Vadim och Oscar Löfström redan nämnda. Ted Hedell pigg och företagsam i alla matcher, kommer göra en superbra säsong. Jesper Granqvist och Tommi Määttä är ju våra backar i en ordinarie uppställning. Men vilka offensiva kvalitéer bägge dessa har! Otroligt bra bägge två. Vet att VSK uttalat vill anfalla även med sina backar (Magnus Joneby/Oscar Gröhn) men undrar om kapaciteten där räcker till i långa loppet (?). Jag säger i alla fall att Byn med Jesper/Tommi för dagen ligger ganska klart före där!

Per Hellmyrs högerhalv hela turneringen och där har vi vinterns dirigent i Byns spel. Helgens insats av Myran lovar mera och jag tror forwards i Byn gör sina "tomåkningar" därframme med mer glädje nu med Myran i laget för procentuellt mycket oftare kommer det nu en boll att jobba på för forwards. Intressant och sevärt! Joakim Svensk, ja jag vet inte hur ofta ni läser det jag skriver men gör ni det så vet ni att Jocke är en personlig favorit för mig! Oersättlig och alltid bra! Det jag höjer mest på ögonbrynen åt hittills är ändå Oscar Wikblad! HUR BRA har han tränat den här försäsongen (?). Vilken acceleration och högstafart och det kombinerat med en teknik och ett skott på allra högsta nivå. Det här är inte samma Oscar Wikblad som förra säsongen! Det här är Kapten Wikblad! Fyra mål i matchen mot AIK var det som tog Byn till final i cupen. Såg också efter finalmatchen mot Villa att flera Villaspelare stannade till nån sekund extra när man tackade Oscar, förmodligen för att berömma lite extra. Snyggt gjort i så fall och jag tror också Oscar med sitt ödmjuka jag går hem hos dom flesta bandyälskare oavsett färg! Blir mycket intressant att följa Oscars säsong.

Dom icke omnämnda spelarna kommer också ifrån helgen med godkänt betyg för alla var bra men dom ovan nämnda stack ändå ut lite extra i mina ögon. Sammantaget så känns Byn ha väldigt roligt på planen och det påtalades också av många, som jag kände, bandykunniga Lidköpingsbor som många hyllade Edsbyn och dess spel. Känslan man fick var också att skulle Villa förlora mot något lag så fick det i så fall helst vara mot Edsbyn. Kan ha fel!

För övrigt en väldigt trevlig bandyhelg där alla Lidköpingsbor jag träffade visade sig från sin bästa/trevligaste sida. Det var väl vädret som kunde varit bättre men spelar man inomhus i sannolikt Sveriges finaste inomhusarena så kvittar det ju vilket väder det är. Alla Villa-anhängare kan ju också se fram emot Elitserien med tillförsikt. För dagen känns laget nästan oslagbara med många bra drivande spelare där man närmast turas om att ha huvudrollen i olika matcher. Har nån eller några spelare inte sin allra bästa dag så kliver alltid någon annan fram istället, en otrolig styrka. Ändå så känner jag på nåt vis aldrig att Byn är chanslösa när vi möter Villa och den känslan är bra att ha med sig i ryggsäcken ifall vi ska mötas i fler "stora matcher" den här säsongen.

TVÅ matcher kvar för Edsbyn nu innan seriepremiären hemma mot Frillesås fredag 29/10. Dessa två är AIK borta torsdag 14/10 och Bollnäs hemma torsdag 21/10.

Skribent: Håkan Brindholm
E-post: This is a mailto link

7.png

MK-logomedartal.png

Logo 2021.png

 

bbw

    Strokekampanjen

   

bandyfeber-logo_320x320.png

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

2021CCM_FT4P_Skate_EuroWeb_140x350-EN.jpeg 


 

 Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 


  


  


 

shine_data_nyil 


  


Elektra_Vit_rodbg_CMYK_1 kopia.png


LoggaTuppz.png