Hoppa till sidans innehåll

Byn vann rysarmatch i rond 1

14 MAR 2021 20:48
Vilken match det blev! Vi hade vunnit, vi hade förlorat och till slut så vann vi igen! En match man sent ska glömma oavsett hur matchserien slutar där Byn till slut vinner med 5-4 (3-0) borta mot AIK och tar ledningen med 1-0 i matcher.
  • Skapad: 14 MAR 2021 20:48

Kan det bli mer spännande än så här?! Det här känns faktiskt just i detta nu ganska svårslaget och det känns faktiskt svårt att skriva om det man upplevt. Oavsett så ska vi dock komma ihåg att hur skön segern än känns så är det "bara" 1-0 i matcher till Byn och det är först till tre som gäller. Räkna med ett otroligt taggat AIK som kommer hit på tisdag!

Edsbyn gör en närmast felfri första halvlek både defensivt och offensivt och leder med 3-0 i paus och efter att ha sett den så kände man att det ska väldigt mycket till för att AIK ska vända det här! Då kändes Edsbyn sådär "oslagbara" som jag faktiskt upplevt ganska många gånger under "min" karriär. Men sen skulle det hända saker som förändrade både känsla och tankar men det kan vi ta längre ner.

Det började med att rejäl högoddsare gjorde första målet för Byn när Tommi Määttä smög upp i anfall utan att ha boll för den drev kvällens gigant Simon Jansson i 110 km/h ner mot AIK:s vänsterförsvar. Simon skickade in bollen framför mål där Jonas Edling fanns och som hade en bollkontakt innan den hamnde hos Tommi Määttä som smitit med upp och han bara placerade in ledningsbollen till höger om Bergwall som han aldrig gjort annat. Tid 4 min och drömstart Byn. Edsbyn började matchen väldigt påkopplat och hade en matchplan man nog följde slaviskt. Bra variation i spelet med en hel del lyft involverat och det gjorde AIK:s försvar väldigt osäkert och laget blev långt.

AIK hade dock boll väl så mycket som Byn men Byn körde vidare som mot Vbg att ta hem laget i defensiven vilket säkerligen fortsatt är rätt taktik även i den här matchserien. Det finns en grym enhandsräddning på Sverre noterad i 18e min när Erik Pettersson visade sig för första gången ikväll och det var väl det första riktigt heta AIK skapade. Det skulle bli mer av EP i andra halvlek. Edsbyn kändes dock mer målmedvetna i sina attacker där främst Simon Jansson drog ett jäkla lass men även Ted Hedell var fantastiskt stark ikväll och jag vet inte om jag nånsin sett Ted bättre än ikväll. Teds framfart har definitivt fyllt luckan efter Robin Öhrlund och jag vet inte hur Teds kontrakt ser ut men det bör oavsett förlängas i alla fall. Ett guldkorn som är bättre än vi alla trott känner jag!

Ett underbart snyggt mål gav 0-2 i 25e min när Hasse Andersson gjorde några AIK-are på mitten och lämnade över till Simon som kom i en perfekt åkning och han dribblade av två svartgula i samma dragning och fri med Andreas Bergwall stoppade han in 0-2 under honom. Klassmål! Inte nog med det, dryga minuten efter kom även 0-3! Nämnde Ted Hedell tog sig ner till kortlinjen på höger sida, tittade upp och såg Edling framför mål och lyfte in bollen dit. Alexandr Kim var dock före Edling men när han halvbommade på tennis så nöp Edling direkt och vi var i tremålsledning efter 26 min! Vem fan hade trott det före match?

Inte helt orättvist heller även om Byn så långt hade bra utdelning men när vi sen summerar efter 45 min så innefattar det också några bra lägen till men som brändes men som motiverade att Byn ledde med tre mål i paus. AIK hade också två jättelägen runt halvtimmen spelad som väl var värt minst ett mål ska tilläggas men det här var Byns halvlek vilket väl lite gjorde att vi också hade lite medstuds i eget straffområde.

3-0 i paus och jag skrev att det var en närmast klinisk halvlek av Byn och det är bara att erkänna nu efteråt att jag såg faktiskt inte hur AIK skulle kunna förändra den matchbild som varit så långt!

Andra halvlek började nästan lika bra och centimetrar från 0-4 i 47e min när Jonas Edling tog hand om en andraboll efter att Hasse attackerat och blivit av med bollen precis när han klev in i straffområdet. Edling snappade upp den och drog direkt och bollen satt i insida stolpe hos Bergwall som inte rörde en fena! Minuten efter trippelläge på hörna för AIK där Svensson parerade x 2 och där hade vi flyt att det inte ringde bakåt istället. Sen bra lägen Byn både i 52a min genom Jesper Granqvist när Jeppe och Tommi Määttä attackerade men Bergwall tog Jeppes avslut. Ännu bättre läge för Simon i 54e min som på egen hand skaffade sig superläge men avslutet utanför.

Sen hände något!! Kalle Lempinen ordnade en straff för AIK när han starkt tog sig igenom i 55e min, alltså minuten efter Simons jätteläge. Erik Pettersson dundrade in straffen utan pardon. Dryga två minuter efter kom 2-3 när Erik Pettersson avlossade från distans och Sverre tvingades kapitulera än en gång! På 3-4 min här så var matchbilden förändrad och Byns närmast felfria defensiv så långt var helt plötsligt i gungning rejält. Kuben tog timeout och aningen bättre blev det men nu hade AIK fått energi och helt plötsligt kändes det som en tidsfråga innan AIK skulle kvittera.

Den kom! I 74e min när Erik Pettersson åter testade Sverre som tvingades släppa retur och först framme var Lempinen som åkte in med 3-3 bollen. Nu kändes helt plötsligt AIK oslagbara och av bara farten kom en ny straff i 78e min som Erik Pettersson drog dit i samma maska som förra straffen och AIK ledde hastigt och för 20 min sedan mindre lustigt med 4-3! Dessutom gjorde AIK 3-3 och 4-3 med en man mindre vilket strödde än mer salt i såren så kändes det här "klart" i halvtid så kändes det helkört här! Så skulle det ju också ha varit i det här läget såklart men vad händer...

Jo Edsbyn gjorde vad väl nästan bara Edsbyn mäktar med i det här läget (?), man vände tillbaka! Mattias "Tisen" jag älskar slutspel Hammarström piskade in 4-4 i 85e min på Byns 7e hörna, smack!! 4-4 och skulle hjärtat överleva en sudden hann man tänka? AIK gick dock för seger i ordnarie tid och Erik Pettersson var i 87e min sånär på väg att bryta igenom men Jocke Svensk bröt. Omställning på den brytningen istället och Simon tömde dom sista krafterna med ännu en 110 körning centralt i AIKs lag, bromsade upp mitt på offensiv planhalva, vred ur och släppte bakom ryggen till Oscar Wikblad. Som i sin tur trampade runt AIKs vänsterförsvar, skaffade sig bra utrymme för avslut och satte bollen högt i långa hörnet bakom Bergwall och Byn hade vänt tillbaka till ledning 5-4 på två minuter! Sånt där händer ju bara på film! Otroligt starkt också av Oscar som mer och mer växer ut till den matchvinnare alla supportrar önskar ha i sitt lag men som det är få förunnat att ha i sitt lag! 

Så högt som jag skrek då har jag inte varit i närheten av tidigare den här säsongen! Ändå ca 4-5 min kvar av matchen och AIK tog timeout. Sen överlevde Byn dom gastkramande sista fyra minuterna där det sista som hände var en AIK-hörna med två sekunder kvar och ETT skott men den käkade våra fantastiska rusare upp! Så efter en andra halvlek där man pendlade mellan himmel och helvete så landade det till slut i ett segerjubel vilket kändes helt fantastiskt. Dock är det som sagt "bara" 1-0 i matcher men vi myser helt klart på den här ikväll. Alternativet hade varit tappad 0-3 ledning till 1-0 i matcher AIK och undrar hur mycket det har stärkt AIK och sänkt Byn om det blivit så? Det hade mycket väl kunnat utmynna i 3-0 AIK är känslan.

Nu blir det som max 3-1 till AIK som fortsatt är favoriter att ta hem det här om än vägen till final nu lär bli krokigare än dom från början tänkt. AIK visade sin styrka i andra halvlek och nyckeln till i stort sett allt är ju Erik Pettersson. Det är ju honom vi måste få stopp på men det är sannerligen lättare sagt än gjort då det är en fantastiskt bra bandyspelare.

Men vi har en del skapliga vi också! Även om kollektivet är det vi lever på och när vi vinner såna här matcher så är det främst kollektivet som måste hyllas. Dock är ju offensivt sett Simon, Ted och Hasse Andersson fantastiskt bra allihop och måste omnämnas. Man har ju högre krav på Simon och Hasse än på Ted så därför värmer ju det Ted bidrar med ändå mest i mitt hjärta. Defensivt gör alla sitt jobb men lika där, utan Anders Svensson och Joakim Svensk i laget så fixar vi inte det här ikväll. Dessa två pjäser ger grundtryggheten till Byns defensiv.

Tisdag nästa match men vi behöver inte fundera på den alls just nu. Vi mår bra ikväll och tar oss an den utmaningen med start i morgonkväll istället. Det är vi värda både laget och vi som stöttat hemma i sofforna!

Sannolikt mår Sandviken lika bra som oss efter att ha vunnit med samma siffror som oss borta mot Villa Lidköping. Lite annat upplägg där då Villa ledde 2-0 varpå Sandviken vände till ledning 2-5. Mycket Villa mot slutet (såklart) men den andra reduceringen kom med minre än minuten kvar vilket gjorde att SAIK kunde hålla undan. Så 2 x underdogs vann ikväll och det sätter ju onekligen lite extra färg på dessa semifinaler.

SPELARBETYG:
+++ Simon Jansson
++ Ted Hedell
+ Hans Andersson

NÄSTA MATCH: Hemma på TISDAG kl 20.00! Missa inte!!

LÄS OCKSÅ detta inför tisdagens match och HAKA PÅ >>> https://www.redfarmers.se/index.php/visanyheter/nu-fyller-vi-svenska-foenster-arena-i-semifinalen

SM-SEMIFINAL 1:5
AIK-EDSBYN 4-5 (0-3)
Edsbyns mål: Tommi Määttä, Simon Jansson, Jonas Edling, Mattias Hammarström, Oscar Wikblad

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link

7.png

Logo 2021.png

 

bbw

    Strokekampanjen

   

bandyfeber-logo_320x320.png

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

2021CCM_FT4P_Skate_EuroWeb_140x350-EN.jpeg 


 

 Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 


  


  


 

shine_data_nyil 


  


Elektra_Vit_rodbg_CMYK_1 kopia.png


LoggaTuppz.png