Hoppa till sidans innehåll

Villas svit intakt efter vändning

08 FEB 2019 23:16
Sveriges bästa bandylag Villa Lidköping besökte Edsbyn ikväll och krånglade sig ur Byns halvtidsgrepp (2-0) då man i andra halvlek vände till seger 2-4 och därmed är Villa svit intakt.
  • Skapad: 08 FEB 2019 23:16

Ska börja med att berömma Farmers för en fantastisk insats ikväll för annars kommer jag att glömma det! Hatten av för er insats, vilken inramning det blir!!

Frågan består även efter ikväll hur man besegrar detta Villa Lidköping. Edsbyn var på god väg då man rättvist ledde med 2-0 i paus men Villa kom ut i andra halvlek och vred på ytterligare lite i både defensiv och offensiv och då mäktade inte Byn med att matcha favoriterna till SM-guldet. Vi fick i alla fall bevittna en väldigt bra bandymatch där bägge lag under matchens gång såg ut som det segrande laget men ju längre klockan tickade blev det alltmer synbart att Villa var snäppet för starka för Byn den här kvällen.

Det går att ta vissa förluster bättre än andra och det här är väl en sån med lite distans till matchen. Vi ska först och främst vara tacksamma och stolta över att vi har ett lag på vår lilla ort som är på den här nivån och ”bråkar” med gräddan av Sveriges bandyelit. Det gör sig inte av sig själv att vara på den här nivån utan det är många krafter både på och vid sidan om planen som gör att vi är där vi är idag. Det gäller att vi fortsätter visa samma kraft då det ju är helt underbart kul att uppleva såna här matcher med Edsbyn som ena part.

Villa har nu 16 raka matcher utan förlust, 15 segrar och ett kryss (Motala borta). Villa har ett internt rekord på 17 raka utan förlust och det lär ryka nu, Hammarby hemma i sista omgången där Hammarby inte har något att spela samt därefter kvartsfinal med start hemma för Villa. Imponerande! Edsbyn var också imponerande främst i första halvlek ikväll. Det var en match i oftast högt tempo där bägge lag hade ganska lika mycket boll i första halvlek var känslan och det var ofta körning när tillfälle gavs och i första var väl Byn snäppet vassare och bättre på den fronten.

Dock var det lite mer tunnsått med klara målchanser då bägge lag hade en bra defensiv och framförallt Byns var närmast klockren i första halvlek. Men även om lagen har en bra och tät defensiv i såna här matcher så blir inte matcherna tråkig ändå då tempot är högt uppskruvat nästan hela tiden. Sen finns också alltid en offensiv tanke trots att lagen ofta hamnar väldigt lågt då ändå en stor del av planen är att vinna boll och slå om blixtsnabbt om tillfälle ges och det nästan oavsett hur långt ner i banan man vinner boll. Det gör att det hela tiden finns en helt annan puls i såna här matcher än matcher mot sämre lag som står/hamnar lika lågt.

Det skulle ta nästan prick en halvtimme innan första målet kom och matchen behövde ett mål då. Byn och Oscar Wikblad spräckte nollan när Oscar själv vann boll i utkanten av straffområdet när Villa var på väg att starta upp ett anfall. I lite klassiskt vaggande Oscarstil så gungade/ålade sig Oscar förbi några uppvaktande Villaförsvarare innan han föste dit 1-0 Byn efter halvtimmen spelad. Rättvist eller inte är svårt att säga men jag tyckte ändå Byn agerade hungrigare än Villa i första och sånt brukar ge utdelning.

Nu blev det också några lyckominuter här för två minuter senare gjorde Jonas Edling 2-0 efter lite röra framför Jesper Thimfors och där Edling var hetast och fick dit bollen via ett hopslag med en Villaklubba och bollen i en båge över Thimfors om jag såg rätt. 2-0 efter 32 min och Villa lite i gungning. 2-0 stod sig till paus och vi kunde summera en bra halvlek av Byn där främst defensiven var felfri, Anders Svensson hade inte så mycket att avvärja första 45 min.

Stor delaktighet i Byns spel där Hasse med sin passningsklubba och torpeden nr 99 Määttä ändå låg bakom det mesta men många deltog och Byn anföll ofta brett och med variation och gör Byn fler såna här halvlekar i kommande slutspel så kan det räcka långt. Villa också bra men ändå inte sådär magiskt bra som i slutspelet ifjol, det kuggade inte riktigt i under första halvlek men Villa spelar med stort tålamod och vet nästan att utdelning kommer över 90 min om man inte tappar konceptet fullständigt och börjar tokköra.

Andra halvlek blev ju Villas halvlek, det förstår man väl bara av siffrorna 0-4 egentligen. Ändå absolut ingen överkörning utan matchen stod bl.a. och vägde inför slutkvarten vid ställningen 2-2. Då hade Villa gått ikapp målmässigt under andra halvleks första kvart genom mål av Joel Broberg i 53e och Jocke Andersson i 59e. Bägge målen satt i nättaket bakom Sverre efter bra prestationer av Villas anfallare och när Villa även gjorde 2-3 i 74e min (Jocke A igen) så var det tredje raka som satt högt bakom Sverre. Första målet trodde jag Byn hade avstyrt då Svensk fick ut Broberg i rätt snäv vinkel och kanske sjönk Sverre lite tidigt där om man ska kritisera en aning. Jockes två mål sitter mer otagbart och det är imponerade välplacerade avslut då Jocke inte har speciellt lång tid på sig att ta dessa avslut heller.

Edsbyn försökte komma i en slutforcering och hade också många bra intentioner men Villas försvar fick flera gånger om stopp på t.ex. Tuomas precis innan han kom i avslutsläge. Men Tuomas kan inte anklagas för att han inte försökte för det gjorde han verkligen. Närmast mål var Jonas Edling i 87e min när han från distans stänkte bollen klockrent i ribban! Tilläggas ska också att Villa hade en boll lika klockrent i stolpen i 65e (Tim Persson) vid ställning 2-2 så det jämnade väl ut sig. Edsbyns forcering blev också lite förryckt då både Hasse och Popa var ute på bänken samtidigt i minst fem minuter och Popa spelade inte alls under sista 12-15 min och anledning vet jag inte. Har inget minne av att han var inblandad i nåt speciellt, mer än att Popa och Mattias Larsson körde ihop på mittplanen en gång. Förhoppningsvis ingen skada på Popa!

Johan Esplund satte sedan spiken när han närmast på egen hand gjorde 2-4 i 91a min. Nr 91 i minut 91. Esplund är majestätisk där på mitten i Villa och i andra halvlek låg han bakom väldigt mycket av det Villa uträttade på offensiv planhalva. Bäst i Villa var just Esplund tyckte jag även om Felix Pherson fick priset. Felix också bra och sen tycker jag en sån som Tim Persson som sällan får rubriker också var väldigt bra.

Tuomas Määttä och Martin Frid var väl dom som ångade på mest och bäst i Byn sett över 90 min men i första halvlek var det flera som var riktigt bra och delaktiga. I andra hade Villa mer boll än Byn vilket såklart gör det svårare för Byn att leverera som Byn önskar i offensiven.

Ändå så känns det som Edsbyn och Villa har många likheter i sina lag. Ungefär jämngoda målvakter och i stort sett lika bra mittförsvar där de bägge liberopjäserna Martin J och Svensk är grundbulten i försvaret och ungefär lika bra dom också. Bra halvor i bägge lag där Felix har en lite större roll än Björling i Villa likt fördelningen mellan Hasse och Popa i Byn. Men alla fyra väldigt viktig för sitt lags offensiv. Sen har lagen lite olika stuk på sina mittfältare kanske där Byn går mer på fart och där Villa mer vill spela boll och såga sig igenom på det sättet. Bland forwards sticker väl Jocke A ut lite mer än övriga men bägge lag har ju ett bra hot i alla sina forwards.

Det är väl bredden som gör att det väger över för Villa kontra Byn, deras spelare ca 8 till 14 är starkare än Byns dito och det är ofta det lag som har den starkaste bredden som når längst i dagens bandy. Byn har varit ett bra bevis för det i ett par säsonger nu. Vi har inte haft dom individuellt starkaste spelarna men bredden har varit starkare än de flesta andra lags. Nu spelar vi in en hel del yngre spelare den här säsongen så vi ska inte kräva samma utfall redan nu men ändå är vi inte jättelångt ifrån toppen nu heller om än vi inte riktigt är där. Men det är också 6v kvar av säsongen än!

Vi erkänner oss regelrätt besegrade av Villa ikväll i en bra bandymatch. Ingen skam att förlora mot Villa om än lite retfullt när det såg så bra ut i paus. Nu gäller det att se till att behålla fjärdeplatsen genom vinst borta mot Frillesås på tisdag. Förlust så smiter Bollnäs förbi, en poäng efter just nu och möter Falun hemma.

Sandviken slog Bollnäs med 5-4 ikväll och då saknade ändå Bollnäs både Andreas Westh och Jens Wiik. Så nästan mer ett styrkebesked av Bollnäs trots förlust kan jag tycka. Vi vinkar av Tellus som får spela i Allsvenskan nästa år efter 8-3 förlust mot Broberg. Ett Broberg som är klar för åttondelsfinal därmed och dit går också Motala efter seger 6-2 hemma mot Frillesås. Sirius spelade bort sina chanser till åttondel efter förlust med hela 4-13 hemma mot Västerås. Ett Västerås som därmed i allra högsta grad är med i racet om andraplatsen igen! Två poäng och tre mål efter Sandviken på andra plats och just dessa möts i Västerås i sista omgången. Två måls seger för VSK och man är förbi SAIK. Det blir en holmgång det! Avslutningsvis vann Hammarby med 7-2 hemma mot Vetlanda och säkrade därmed sin slutspelsplats.

Sista omgången på tisdag alltså och Byn får bege sig till Sjöaremossen dit Byn aldrig varit förut. I potten en fjärdeplats som ger en eventuell femte och avgörande hemma i SM-kvartsfinalen. Vi kommer oavsett utgång inte att behöva välja motstånd i kvartsfinalen utan vi kan som bäst bli fyra och i så fall får vi möta det lag som är kvar av Bollnäs och Hammarby. Men först ska matchen mot Frillesås vinnas!

Tack för ikväll!

EDSBYN-VILLA LIDKÖPING 2-4 (2-0)
Edsbyns mål: Oscar Wikblad, Jonas Edling

Publik: 1416

/Håkan Brindholm

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link


 

  

 startad 


 

 

 


 


 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


 

Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 

shine_data_nyil