Hoppa till sidans innehåll

Tung förlust i Motala

03 DEC 2018 22:23
Det blev inga poäng med hem från Motala ikväll utan hemmalaget vann med 5-3 (1-1) i en mer krigarmatch än bandymatch sett till de yttre förhållandena. Tung hemresa för Byn.
  • Skapad: 03 DEC 2018 22:23

Kanske inte ska säga att det låg i luften att vi skulle åka på däng men lite hade jag det faktiskt på känn. Sen ökade inte förhoppningarna när man såg de yttre förhållandena med 5-7 plusgrader och en is som det väl gick spela på i max 20 min per halvlek och inte ens under den tiden är den ju tiptop. Så det blir ju mer kämpa och slita och slå mycket långt istället för vårdat bandyspel och då sjunker Byns odds när det gäller att vinna bandymatcher, vi är inte bra på sånt här. Motala kan den här typen av bandy bättre än oss.

Men det hör ju till spelet att kunna hantera sånt här ändå då fortfarande hälften av lagen spelar utomhus och då kan ju vädrets makter styra. Inledningsvis gick det ju ändå spela ganska normal bandy och Byn var också bäst i upptakten av matchen och hade ett spelmässigt kommando under första kvarten. Sen drog vi på oss en utvisning och Motala fick lite fribiljett in i matchen och jämnade ut det hela. Några chanser dök upp även om det inte var speciellt många. Har gjort ett kryss på ett friläge Motala runt 25e min när Philip Florén blev fri med Anders Svensson efter ett långt mv-utkast från Jussi Aaltonen men Philip brände.

Edsbyn hade en hörna som Mattias Hammarström sköt i 31a min och som dansade i farlig närhet av mållinjen men fortsatt 0-0. Första målet kom i 39e min och det lite oannonserat då Vitaliy Klyushanov trampade runt en klunga av spelare och kom ner mot Byns kortlinje till höger. Byn alldeles för passiva när Vitaliy trampade in i straffområdet och han kunde ganska ostört vika in i bra skottläge och skjuta i höjd med första stolpen och 1-0 satt bakom Svensson.

Jonas Edling hade en bra möjlighet till kvittering minuten efter när han blev helt fri på lyra från Matteus Liw men Edling tog snabbt avslut rakt i magen på Aaltonen. Tid fanns till att göra något mer men å andra sidan, har bollen suttit så har man ju inte påpekat det. Byn skulle ändå kvittera i halvlekens 45e min när Mattias Larsson skickade iväg ett skott i efterdyningarna av ett frislag som också letade sig in i nät på något konstigt sätt. 1-1 i paus och det var ganska rättvist.

Det började regna i slutet av första så när andra halvlek skulle starta såg isen inte speciellt inbjudande ut men med facit i hand gick det väl spela efter isen ungefär samma ca 20 min i andra också. Tuomas Määttä ordnade en straff till Byn i 50e min, en straff som Hammarström förvaltade även om Aaltonen var på den och Byn ledde 1-2. Det var väl i 30 sek här som man fick lite segervittring. Byn också kanske för efter målet tappade vi lite fokus kändes det som och Motala fick göra två mål på tre minuter som ändå inte kan anses som mål som blir p.g.a. dålig is utan det var mer ”riktiga mål”.

Kvitteringen kom mindre än en minut efter Byns ledningsboll när 1-0 skytten Klyushanov var den som kom ut med bollen efter lite klungspel vid sargen på mittplan och såg Jonas Enander ha ett hav av yta mitt i plan och ur friläge gjorde inte Enander något misstag och 2-2 efter 51 min. Tre minuter efter ett frislag lite till höger en bit in på Byns planhalva som Motala med två pass vrider över till vänsterkanten där backen Elias Gillgren får avancera ostört in i straffområdet och smälla upp 3-2 högt bakom Svensson. Känns inte som vi ska släppa in två såna mål med så kort mellanrum, ett mål kan vara ok men två är för dåligt.

Det gav Motala enorm energi såklart och redan där hade man klar torskfrossa. Byn försökte men på en is som blev allt sämre fångade Motalaförsvaret in Byns anfall som ofta bestod av enmansattacker då det ju var svårt att spela boll mellan varandra. Vi provade även att slå långt och kasta långt under matchens sista 20 min men vi hade ingen framgång i det spelet heller. Som ett brev på posten kom också 4-2 i 70e min när Motala snabbt slog om efter att ha vunnit en luftduell i eget straffområde. Kasperi Hirvonen slog en utsökt lyra till en djupledsskrinnande Philip Florén som hann nå bollen precis före en utrusande Svensson och kunde stöta den i mål. Redan här kändes vi slagna även om vi i verkligheten såklart inte var det med 20 min kvar att spela.

För även om Edsbyn försökte mata långt och kriga därframme så vaskade vi inte fram speciellt många lägen och matchen fick aldrig någon mer nerv än så. Motala ökade också på till 5-2 på en hörnretur i 89e min innan Jonas Edling satte matchens sista mål ganska prick minuten efter när han förvaltade en lyra från Matteus Liw.

Skulle alla matcher spelas i såna här förhållanden så är jag ganska säker på att Byn varit ett undre halvan lag i Elitserien då vi inte är bra på sånt här. Motala hade varit före oss i alla fall, det är jag övertygad om. Sen ska inte det förringa Motalas insats som utefter förutsättningarna var bra och Motala krigade lite bättre än Byn och hur det än är så är det lättare att vara underdogs i såna här matcher. All press ligger ju på Byn i alla fall som ska vara det bättre laget och under perfekta förhållanden vinner nog Byn minst 7 av 10 borta mot Motala tror jag. Under dessa förhållanden ska vi väl fortsatt vara favoriter kanske men det då handlar det om max 55/45 i så fall.

Lägger man dessutom till ingrediensen att vi förlorade mot Bollnäs i fredags och dels är lite stukade av det samt att matchen blev mer av ”måste-karaktär” (om vi siktar på topp-4) så låg det lite på lut att kunde gå som det gick ikväll. Tyvärr, för det är två väldigt viktiga poäng som vi inte får med oss hem och innan serien vänder ska vi också möta Västerås och Vänersborg borta. Dom var svåra redan tidigare och blir nu på något vis ännu svårare.

Daniel Popa saknades ikväll, p.g.a. sjukdom om jag fattade rätt. Popa var inte riktigt sitt normala jag i fredags heller tyckte jag och det fick väl lite sin förklaring det också i så fall. Våra andra två huvudmotorer Hans Andersson och Tuomas Määttä lider enormt såna här kvällar och blir mer ”en i mängden-spelare” än dominanter och då är vi sårbara. Matcherna mot Västerås och Vbg spelas i alla fall inomhus så förhållandena blir i alla fall bra dom två matcherna.

Hade vi förlorat mot Motala under bra förhållanden hade jag varit jättebesviken på Byn. Nu är jag mer ”bara besviken” på att vi tappar värdefull mark till topplagen. Blir svårt att ta igen dom här ”poängtappen” mot Broberg och Motala borta samt Bollnäs hemma. Ska man vara topp-4 ska man ta minst hälften av dom 6p tror jag, kanske fler. Men det är ju något framtiden får utvisa. Kan vi ta full pott i dubbelmötena mot Vänersborg istället och slå Bollnäs borta på annandagen så kan vi vara med i den fajten igen. Större under än så har skett men hur som så blir det lite mer press på Byn nu.

Motala kanske fick lite retroaktiva poäng ikväll kan jag gissa utan att ha sett alla deras matcher. Typiskt bara att dom ska komma mot Byn. Men Motala är inte ett lag som ska ligga bland dom fyra sista i tabellen där man var före matchen ikväll och det tror jag (fortsatt) framtiden kommer att utvisa också.

Vi har över en vecka på oss att ”sura” nu för nästa match spelas inte förrän onsdag 12 dec (VSK borta). Få se om det blir skrivabstinens i helgen så kanske man kan summera lite vad som hänt hittills nu när Elitserien snart är komplett på 11 omgångar. Men räkna ändå inte med det. Hammarby-Villa i morgon och Frillesås-Tellus på onsdag ska avverkas innan det vankas landslagsuppehåll i helgen (spelas i Rättvik). Risk för halvdana förhållanden både på Zinken och Sjöaremossen är jag rädd…

MOTALA-EDSBYN 5-3 (1-1)
Edsbyns mål: Mattias Larsson, Mattias Hammarström, Jonas Edling

Publik: 462

/Håkan Brindholm

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link


 

  

 startad 


 

 

 


 


 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


 

Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 

shine_data_nyil