Hoppa till sidans innehåll

Studenternas nästa efter ny bragdvändning!

11 MAR 2018 22:42
Byn knöt ihop det Villa inte klarade av att göra och spelar SM-final på Studenternas nästa lördag kl 16.00 mot Sandviken! I en spännande femte match malde Byn ner Villa i andra och vann med 5-3 (2-2).
  • Uppdaterad: 12 MAR 2018 13:09

Vet nästan inte vad jag ska hitta på och skriva faktiskt! Man blir mest bara tom efter att ha varit med om ännu en match och en matchserie som vi kommer att komma ihåg länge, länge och dom här bataljerna mot Villa är ju matcher vi kommer att luta oss emot långt fram i tiden! Vi vände 0-2 i matcher till 3-2 i matcher mot Västerås 2008, då låg vi under med 0-3 i den femte och avgörande (med 17 min kvar) och vände till 4-3. Nu vänder vi 0-2 till 3-2 mot Villa 10 år senare och även nu ligger vi under i sista matchen, med 0-2 knappa 20 min in i matchen. Men det finns nån sorts superkraft och vinnarkultur i föreningen och runt laget och lagledningen som gör att man ”nästan vet” att Byn kommer att fixa det här i andra halvlek ändå! Så var känslan i alla fall när vi hade hämtat ikapp till 2-2 i paus ikväll.

 

Nån sa t.o.m. att det var samma datum den där femte matchen 2008 mot Västerås som idag, kan det vara så? Då har vi väl ännu en given flaggdag i Edsbyalmanackan. Sen ska vi inte glömma att hylla Villa så jag gör det på en gång! Jag lider med Villa och önskade att dom också hade fått spela final nästa lördag. Jag tycker Villa har varit fantastiskt bra i den här matchserien och jag kan lova att det var tur att Ola Johansson tog tre veckors semester när slutspelet började för att enbart ägna sig åt bandyn för annars har nog det här aldrig gått! Nu ska inte bara Ola hyllas och det vill han inte själv heller utan HELA staben med Thomas Liw i spetsen har oerhört stor del i den här finalplatsen. Det kanske t.o.m. är ledarstaben som ska hyllas mest av alla för den här finalplatsen? Edsbyn har följt sina matchplaner närmast kliniskt i de tre sista matcherna mot Villa. Även om det ibland sett ”konstigt ut” så har det hela tiden funnits en tanke bakom det Byn gjort.

 

Även ikväll hamnade vi ju som sagt i underläge med 0-2 efter 19 min och även spelmässigt så var det väl så mycket Villa som Byn så långt. Även om Byn och främst Daniel Liw också hade bra lägen för mål så var vi i rejäl uppförsbacke efter halva första. Daniel Liw är väl värd några rader han också. Den säsong han gör nu är ju den klart bästa på flera år och ikväll gick han flera gånger om i djupet och hade härlig connection med Hasse Andersson (och nån gång Popa) som lyfte lyror på Liw. Lyror som han sög ner i bästa Hasse Johansson-stil. Imponerande att se och kanske delvis därför som Hasse Johansson såg så omtumlad ut efteråt! Sen brände Daniel avsluten ikväll men på lördag sitter dom, det lovar jag. Suveränt bra säsong Daniel!

 

Edsbyn kom in i matchen när Hans Andersson snurrade upp sin bevakning (ofta fyra Villaspelare runt honom så fort han fick bollen) och sen serverade Jonas Edling en macka och då jäklar small det i nättaket bakom Jesper Thimfors till 1-2 efter 24 min. Det var lite oroligt på läktaren innan det målet. Ulf ”Flu” Davidsson testade en variant från i onsdags då han gick och köpte korv när Byn låg under 0-2 varpå Byn gjorde mål omgående och det lyckades igen. Så Flu kan få andraassisten på det målet.

 

Efter Byns 1-2 kom en period på nästan 20 min där det var verklig tålamodsbandy. Villa hade bollen mest hela tiden men attackerade inte Byn som i sin tur såg till att ligga lågt med laget och inte gå bort sig. Det var hjärnornas kamp där ett tag där bägge lag testade tålamodet på varandra samtidigt som det inte blir så mycket att titta på men spänningen gör ju det sevärt i alla fall. De gånger Byn lånade bollen under den perioden spelade Byn mer på attack än vad Villa gjorde men utan att skapa något hett. Inte förrän på tilläggstid i första när Byn fick sin andra hörna i matchen. Mattias Hammarström presenterade bössan för första gången och det bara small i nättaket bakom Thimfors. Tur ingen får såna där i ansiktet! 2-2 i paus därmed och jag tror Byn var mest nöjda med det som det hade utvecklat sig.

 

Andra halvlek verkade vara vad bägge lag lite hade väntat på, i alla fall Edsbyn som kom ut och körde av bara tusan egentligen i hela halvleken. När man hade bollen vill säga för Villa hade den fortsatt mycket också. Daniel Liw hade ett jätteläge i upptakten av halvleken men missade i stort sett öppet mål efter att Oscar Wikblad dukat upp. Villa kvitterade chansen i 50e när Anders Svensson gjorde en slajdparad med benskyddet trots att han nästan var ur spel när Christoffer Norin höll sig framme. Trycket från Farmers ökade också för varje minut som gick och Byn bars verkligen fram av en suverän klack under andra halvlek. Byn också aktivare i sin forechecking när Villa hade boll i andra vilket verkade konfundera Villa lite då Byn tidigare hela tiden fallit tillbaka. Ingick med garanti i matchplanen.

 

Martin Frid gjorde en mycket bra andra halvlek och pumpade flera gånger kraft ur Villas försvar med sina tunga åkningar, härligt å se Martin lite gå i bräschen och våga. Det låg mer och mer ett Edsbymål i luften men det dröjde ändå till 66e min innan det kom. På hörna, Byns sjätte tror jag, så drog Oscar Wikblad dit 3-2 till Byn och vi hade vänt 0-2 till 3-2. Hörnmål sitter aldrig fel.

 

Sen följde en period ”Villa med boll” igen efter det men inga mål fram till minut 77 då Villa tog timeout. Klockan tickade över 80 min med fortsatt 3-2 och nästa mål skulle givetvis bli oerhört viktigt. Byn fick spela en man mer i 82a min då Petter Björling välte Tuomas Määttä över ända och här kom några sekvenser som fick matchen att väga över i Edsbyfördel. 84e min skjuter Martin Karlsson för Villa och Sverre har inte en susning om var bollen tar vägen. På det en omställning Byn där Hasse och Daniel Liw dukar upp för Tisen som dundrar in 4-2 till Byn istället! Avgörande skede i matchen.

 

Villa kommer än en gång tillbaka och gör 4-3 på tennis genom David Karlsson i 88e min och då är det ändå några lååånga minuter kvar på klockan hinner man uppfatta. Men vi hinner nästan inte bli nervös för minuten efter bryter Daniel Popa ett Villauppspel, avancerar en bit om jag minns rätt innan han hittar Mattias Hammarström med ett pass i sidled till höger och Tisen har laddat om och skickar Byn till Uppsala med sitt tredje mål fram till 5-3 Byn!

 

Sen minns jag faktiskt inte om det hände något mer av värde. Man blir mest omtumlad när man fattar att vi är klara för ännu en SM-final i bandy! Ursäkta uttrycket, men hur fan är det möjligt att vi kan ha den här kraften i den här lilla Byn? Förklara gärna den som kan.

Att Edsbyn lyckades vända den här matchserien efter match två nere i Lidköping där vi blev helt överkörda med 8-2 är ju helt obegripligt. Jag skrev då att man borde införa som i curling och boxning att man kunde få ge upp en match och erkänna sig besegrad för den matchen var helt stenklar efter en timme. Vad hände under den betydelselösa sista halvtimmen? Jo Martin Johanssons skada uppkom! Svårt att säga hur det här hade slutat om Martin varit med men i Villakretsar hävdar man såklart att då hade Villa spelat final. Vi får aldrig svar på det men så kan det mycket väl ha blivit.

 

Sen vinner alltså Byn tre matcher efter det! 6-4, 3-5 och 5-3 ikväll. Det slår väl kanske inte vändningen 2008 mot VSK ändå men egentligen borde den nästan göra det för så nere i stövelskaften var vi aldrig mot VSK då utan match ett och två då var rätt jämna matcher om jag minns rätt. Men där finns ju vändningen av 0-3 till 4-3 i den femte matchen på sista 17-18 min med och den är ju svårslagen. Men här ligger vi under med 0-2 i matcher efter total överkörning i match två. Vi ligger under med 0-2 i match tre och vänder matchen till 6-4. Vi ligger under med 1-0, 2-1 och 3-2 i match fyra och vänder till 3-5 och vi ligger under med 0-2 ikväll och vänder till seger! Hur kan det vara möjligt? Å hur kan det vara just Byn som genomför det? Å du och jag och vi får vara med! Vi ska vara så tacksam så det finns inte ord till det.

 

Nu blir det SM-final igen då! Sandvikens AIK står på andra planhalvan. Säsongens stora favoriter som har vunnit både Svenska Cupen, World Cup och Elitseriens grundserie. Vi får slå ur underläge i år igen alltså. Bara det myser man ju på! Jag ser egentligen allt som händer som bara bonus måste jag säga. Vi fick vara med om att slå Bollnäs i SM-final förra säsongen och hade vi inte gått till final på 10 år nu så hade vi nog flinat ändå i Byn. Nu är det dags igen ett år senare, och Studenternas igen med allt vad det innebär med marsch till arenan och sånt roligt. Det är bara att tacka för inbjudan och ta det här som en ren efterfest till förra säsongens final känner jag. Vi åker till Uppsala och i första hand myser och mår bra, så är känslan just nu i alla fall. Sen ju närmare lördag vi kommer så vill man ju såklart stå där som vinnare igen men det huvudsakliga jag känner just nu är att vi är bjuden på festen och det är vi!

 

Tack laget Edsbyn! Det är verkligen LAGET Edsbyn som går till final. Visst sticker några ut och gör det där lilla extra och t.ex. blir ansiktet utåt i media men utan övrigas spelares jobb så skulle vi inte spela final igen på lördag. Det bultar ett klubbhjärta i den här truppen som är helt enormt!

 

Tack Ledarstaben! Tycker den här finalen mest är ER final! Utan den ledarstab vi har = Ingen final. Går inte bevisa sanningen i det kanske men till 99 % är jag säker på att det är så!

 

Tack Farmers! För ert enorma stöd på läktarplats. Det var gåshud hela andra halvlek ikväll. Betydelsen är HELT ENORM och laget kan inte tacka er nog för det stöd ni ger dom.

 

Tack ALLA funktionärer! En förening fungerar inte utan ideellt arbetande personer. ALLA ni som gör det gör ett fantastiskt jobb oavsett vad er uppgift är. Rätta till sarg, sälja lotter, laga mat, you name it. Känn er MYCKET delaktig i framgångarna föreningen har.

 

Vi gör det TILLSAMMANS i den här Byn, som vanligt! Alla kuggar behövs för att hjulet ska snurra och för att vi till slut ska få hurra.

 

Mys nu. Vakna med ett leende i morgon. Skänk Villa en tanke, dom var fantastiska. Skaffa biljetter till finalen och sen ses vi i Uppsala på lördag.

 

SM-SEMIFINAL 5:5

EDSBYN-VILLA LIDKÖPING 5-3 (2-2)
Edsbyns mål: Mattias Hammarström 3, Jonas Edling, Oscar Wikblad

 

Publik: 2307

 

Foto: Christer Åsentorp och Hannah Gustavsson

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link 

 


 


 

 startad 


 

 

 


 


 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


shine_data_nyil