Hoppa till sidans innehåll
Foto: Hannah Gustavsson

Skärpt Edsbyn avfärdade Bollnäs på Sävstaås

2017-12-02 07:29
Fredagsmys på Sävstaås blev det! Seger 3-6 (1-3) var vad den här fredagskvällen gav oss, en rättvis seger i en bra bandymatch där bägge lag var bra. Edsbyns sista 20 min avgjorde än en gång.
  • Uppdaterad: 2017-12-05 12:27

Det kommer att bli tomt utan Sävstaås den dag det blir inomhushall nere på stan! Det känns som vår andra hemmaborg och vi måste ha väldigt bra statistik där de senaste 20 åren. Ikväll ny seger med tre måls marginal i en match som ändå levde ända till 83e min när Tuomas Määttä fortsatte sin fina trend att avgöra matcher mot Bollnäs när han blåste igenom och skickade upp 3-5 bakom Niklas Prytz. Förarbete från derbyts gigant Joakim Svensk. Edsbyn vann rättvist men blev tvingade till en helgjuten insats av ett bra Bollnäs som inte alls var långtifrån att jaga ikapp Byn i andra halvlek.

 

Bollnäs tog ledningen genom Patrik Nilsson i 4e min och inledningen var böljande och publikvänlig och tempot högt. Oscar Wikblad kvitterade när han efter bolltapp Bollnäs avancerade och snurrade upp delar av Bollnäsförsvaret innan han krutade på från distans i vänsterläge och bollen satt lågt och otagbart i långa hörnet bakom Prytz, detta efter 8 min.

 

Sen fick ändå Edsbyn spelmässigt ett litet grepp och var det lag som fick taktpinnen i matchen efter den böljande inledningen. De närmaste två målen kom dock via hörnor men bägge hörnorna kom från klara målchanser i momentet före och lite retroaktiva mål på dem kändes det som. Mattias Hammarström drog dit 1-2 och 1-3 kom på en hörnvariant där Daniel Liw dukade upp för Mattias Larsson som vispade in bollen, då var 20 min spelade.

 

Edsbyn var klart mer påkopplade ikväll än senast i Vetlanda även om första 30 min då också var helt ok. Ikväll var vår defensiv svårforcerad i 90 min och inte i 30 min som i onsdags och hela mittförsvaret var enastående bra och där t.ex. Tommi Määttä gjorde en fantastisk match men till slut ändå överglänstes av en Jocke Svensk som var magiskt bra denna kväll, både defensivt och offensivt. Nog har vi vant oss vid att Svensk gör offensiva utflykter från sin liberoposition men så många som han gjorde ikväll vete tusan om han gjort förut. Svårt att inte imponeras av Svensk oavsett vilket lag man håller på tror jag (?). I nästa liv ska jag be och få bli Jocke Svensk!

 

Om vi summerar första halvlek så kanske ändå Svensk/Tommi överglänstes av Per Hellmyrs som var en gigant då och styrde i stort sett allt konstruktivt som Bollnäs hade framåt. Hellmyrs mittfältare ikväll, vet inte om det var premiär för det för denna säsong? Per försvann väl lite i andra halvlek och priset till bäste spelare i Bollnäs gick till Anders Spinnars hörde jag. Han var säkert också bra men nog skulle väl Hellmyrs ha haft det priset i mina ögon. Förutom målen i första halvlek så var det ganska jämnt skägg om man räknar övriga målchanser. Bollnäs hade t.ex. ett par riktigt fina anfall där dock avsluten blev tafatta.

 

I andra halvlek låg ju sedan kravet på Bollnäs att försöka jaga ikapp Byns tvåmålsledning. Edsbyn spelade lite på resultatet var känslan men när man väl gick till attack gjorde man det ändå ordentligt och det känns t.ex. som Daniel Popa är mer med i spelet nu än för några veckor sedan och det är bra för Byns offensiv tror jag. Det var väldigt mycket Hasse och lite Popa ett tag, nu är fördelningen bättre och det är just lite sånt som avgör såna här matcher också att vi spelar på fler spelare än Bollnäs.

 

Oscar Wikblad gjorde 1-4 efter timmen spelad. Upptakten var ett utkast av Niklas Prytz direkt till Tuomas Määttä som givetvis dök direkt mot mål men det tog stopp och sen blev det en hel drös spelare på liten yta innan till slut Wikblad hittade bollen, som väl antagligen alla letade, och skickade in 1-4 Byn. Just där och då kändes det liiite som spiken men Bollnäs ville annat och det hör väl ett derby till att aldrig ge upp.

 

När det var 20 min kvar hade Bollnäs bara ett mål upp efter reduceringar av Oskar Olsson och Christian Mickelsson och Edsbyn tog timeout i 70e min. Thomas Liw väldigt aktiv under timeouten och det kändes som det var en givande timeout för Byns del. Jocke Svensk var fantastisk resterande matchtid när dessutom Tommi Määttä blev utvisad i 79e min. Svensk ordnade med sina offensiva utflykter även två utvisningar till Bollnäslägret då både Jens Wiik och Ville Aaltonen fick Svensk på fall med varsin tia som följd. Trodde nästan Aaltonen skulle svälja tandskyddet där på slutet då han antagligen kände att han inte rådde på övermakten i form av Svensk denna kväll.

 

Bollnäs skapade väl ingen riktigt het kvitteringschans utan Byn hade bättre lägen efter timeouten då bl.a. Wikblad prickade Prytz mitt i pannan i 73e min. I 83e min kom så avgörandet som jag nämnde i början här när Svensk drev upp bollen på offensiv planhalva där han lämnade över till Tuomas med fart och han accelererade ifrån Bollnäs vänsterförsvar och ur högervinkel satte han segerbollen högt bakom Prytz. I matchens slutminuter gjorde så Bollnäsdödare Jonas Edling 3-6 när han vispade in en retur efter skott Tisen och räddning Prytz.

 

I mina ögon en rättvis seger och jag tror inte jag ser det med speciellt rödblåa ögon då (?). Vi spelar som sagt på fler spelare än Bollnäs och över 90 min så betyder det mycket. I Bollnäs kretsar väldigt mycket runt Hellmyrs men till slut kan han ju inte orka driva det hela då arbetsbördan blir enormt stor. Dock ser man redan nu att Oscar Westh kommer att bli riktigt bra med tiden och vill även nämna Anton Dahlberg på högerhalven som jag tyckte var över förväntan bra.

 

I Byn är Svensk, Tommi Määttä omnämnd och den tredje kuggen i mittförsvaret, Daniel Välitalo, även han mycket bra. Men många var bra ikväll, Daniel Popa glimtade till och visar att toppformen närmar sig. Oscar Wikblad är en klassforward redan nu och där har vi verkligen en oslipad diamant. Toumas Määttä är väl egentligen alltid bra och det värmer att han redan, efter drygt en säsong i Edsbyn, lärt sig att vara som bäst mot just Bollnäs! Vi mår mycket bättre nu än vi gjorde för 48 timmar sen och det var med facit i hand bra att det blev en match så tätt inpå Vetlandamatchen för nu har vi den här först i närminnet istället och det känns bra mycket bättre.

 

I övrigt ikväll: Broberg-Sandviken 2-6: Sandviken vann andra halvlek med 4-0 och jag blir än en gång konfunderad hur det är med orken i Broberg. Vänersborg-Villa 3-6: Liknande matchutveckling som i Söderhamn med 2-2 i paus och sen gick Villa ifrån. 3-6 känns rättvist utan att ha sett matchen. Vetlanda-Motala 12-3: Siffrorna talar sitt tydliga språk. Vetlanda ett av seriens topp-3 lag sett till dagsform. Jocke Andersson sex mål! Västerås-Tillberga 11-5: Mer förvånad att VSK släpper in fem mål mot Tillberga än att man gör 11 mål. Ted Bergström 5 mål.

 

Nu blir det landslagsuppehåll förutom några matcher som spelas lördag och måndag. Lördag: Tellus-Hammarby, Sirius-Kalix och på måndag Bollnäs-Hammarby och Västerås-Broberg.

För vår del så är nästa uppgift Västerås hemma onsdag 13 dec och därefter ytterligare två hemmamatcher fre-sön, Tellus och Kalix.

 

Ha en fortsatt trevlig helg – Den började på bästa sätt!

 

BOLLNÄS-EDSBYN 3-6 (1-3)

Edsbyns mål: Oscar Wikblad 2, Mattias Hammarström, Mattias Larsson, Tuomas Määttä, Jonas Edling

 

Publik: 2421

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link
  1. Tack Ulf, dina ord värmer!

    (Brindholm 2017-12-02 kl 21:29) Anmäl
  2. Tack för dina alltid lika objektiva analyser. Det är en njutning att sitta tre kilometer från Smygehuk och få en bra bild av vad som hände på Sävstaås i går. Än en gång TACK, Håkan!

    (Ulf Stenberg 2017-12-02 kl 09:14) Anmäld
  3. Skulle verkligen 3-4 målet vara godkänd? Mickelsson tryckte ju ner Hans A innan han nådde bollen.

    (Ronald 2017-12-02 kl 08:43) Anmäld


 

 


 


 

 startad 


 

 

 


 


 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 0271-236 25
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad

 


 


 

Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit

 


  

shine_data_nyil