Hoppa till sidans innehåll
Foto: Christer Åsentorp

Propaganda och Edsbyseger!

28 DEC 2018 23:32
Det blev bandypropaganda denna fredagkväll i Arenan och Byn lyckades vända och vinna mot ett Västerås som såg urstarka ut i första halvlek. 6-3 (1-3), ett styrkebesked av Byn som tog sin fjärde raka seger.
 • Skapad: 28 DEC 2018 23:32

Skulle alla bandymatcher vara så här så har garanterat bandyns publiksiffror ökat. Man blir helt ärligt jätteglad att vara på plats och få se såna här tillställningar och jag vill hylla både Byn, Västerås och Farmers som gör otroliga insatser allihopa. En bandymatch kan vara bra i en tyst arena också men den blir automatiskt ännu bättre om det är tryck från läktarplats också och ikväll gjorde både Byn och Farmers säsongsbästa.

Som jag skrev i Inför igår så hoppades jag att Byn skulle våga kliva lite högre i sitt försvarsspel ikväll än man gjort i matcherna senaste tiden då känslan är att Byn blivit för låga på slutet, kanske t.o.m. lägre än man tänkt. Att Västerås skulle spela ett högt försvarsspel var jag nästan säker på. Det var också precis vad vi fick se ikväll och det var två lag som verkligen var inställda på att ”köra” som inledde matchen och tempot från start blev oerhört högt.

Några mål gav det ändå inte under den inledande kvarten men det var ett tempo som på något vis drog med sig hela Arenan, jag tror alla njöt! Detta även om VSK kändes makalöst tunga och åkstarka och jag tänkte att det här kan väl aldrig Byn stå emot. Men vi gjorde det och när Byn hade boll var tänket ungefär lika, vi kör! Kanske inte lika rakt och bestämt som Västerås men ändå var Byn påkopplade i sitt offensiva tänk och då blir det underhållande.

Trots tömningen första kvarten dröjde det till 17e min innan 0-1 kom. Detta på en omställning efter bra Edsbyläge i anfallet före och jag hann faktiskt inte uppfatta hela anfallet då jag höll på skrev i blocket. Martin Landström assisterad av Ted Bergström avslutade i alla fall det hela. Lite mojnade Byns fart efter målet medan VSK fortsatte köra och just här kändes VSK i stort sett oslagbara tyckte jag. Dessutom ramlade 0-2 in, ett mål vi lite bjuder på när vi stoppat upp ett anfall men inte skickar undan bollen utan Simon Folkesson vispade till och vips dalade 0-2 in bakom Sverre i 25e min.

Just där så kändes det som nästa mål måste bli Byns för att hämta in 0-3 mot VSK som dom såg ut kändes helt omöjligt. Lägen till 1-2 hade vi och den främsta av dessa en straff efter halvtimmen efter att försvars-Tommi Määttä var på offensiv utflykt och blev omkullslagen. Mattias Hammarström mot Henrik Kjellsson, dom möttes i Västerås för ca 2v sen, då vann Kjellsson med en grym räddning på en bra straff. Vad hände nu, jo samma sak, straffen bra och nu bytte Tisen hörn och provade högt till vänster om Kjellsson men otroligt nog så hann Kjellsson dit och tippade bollen till hörna! Hög klass på den räddningen.

Men det låg ändå något i luften och även om Västerås hade varit bättre än Byn så långt så hade man inte varit 0-3 bättre utan 1-2 borde rimligtvis bli nästa mål. Ett drömanfall där Hasse satte bollen på Tuomas blad mitt i banan och där Tuomas i hög fart höll undan för alla vilt vevande VSK-are och tog sig fram till friläge och nu var det dags att notera 1-2 väl? Men nej, Kjellsson var följsam i Tuomas dragning och lyckades med möda tippa även den bollen till hörna! Andreas Bergwall kan knappast saknas i VSK! På den hörnan kom dock 1-2 när Hasse sköt, omutlige Kjellsson parerade igen men på returen var Jonas Edling framme och skickade in 1-2, tid 34 min. Det hade vi jobbat ihop till då.

Det speglade matchen ganska bra att VSK ledde med ett så långt. Tempot fortsatte vara högt uppskruvat och det skulle falla ett mål till i första halvlek. På det oturliga kontot när unge Jesper Granqvist snyggt hade rett ut en situation och skulle vända runt i eget straffområde men där tappar han skäret, åker omkull, Mikael Olsson snappar upp bollen och gör 1-3 Västerås efter 38 min. Det är sånt som händer, jag blir mer impad av att man som 16-åring försöker lösa situationen på det sätt Jesper gör än jag blir besviken på att det blev som det blev. Det är definitivt glömt nu även om det såklart var ett tungt mål att få emot sig just då.

Västerås i ledning 1-3 i paus. Rättvist, kanske ett mål för stort sett till målchanser men spelmässigt så var Västerås ändå kanske två mål bättre än Byn efter 45 min (?). Oavsett så var det en bra bandyhalvlek och jag tänkte att jag ska inte sura om vi förlorar en sån här match för det är såna här matcher man vill se. Det vi funderade på var om Västerås skulle orka hålla det här tempot (?). Svaret skulle vi få i andra halvlek!

Andra halvlek blev lite mer ”kontrollerad”. Byn tajtade till sin defensiv lite och klev inte riktigt lika högt i andra och Västerås hade nog pratat om något liknande i ledning 1-3. Västerås var helt klart mer mänskliga i den andra halvleken medan istället Byn vred på och spelade mer sitt stora spel med många delaktiga spelare. Oscar Wikblad gjorde nog säsongens bästa match ikväll vad jag kan minnas och han låg bakom att Byn var ikapp till 3-3 efter timmen spelad. Först skickade han in 2-3 från distans från den där zonen 3-7m utanför straffområdet där man måste kunna göra mål i dagens bandy, detta efter att Oscar helt på egen hand skapat sig det läget. Målet efter 50 min och åtta minuter senare låg för kvällen mycket åkglade Oscar bakom 3-3 när han accelererade runt VSK:s högerförsvar, spelade snett inåt bakåt där Jonas Edling mötte upp och nästan rakt framifrån kunde Edling skicka in 3-3 högt bakom Kjellsson som också han var mänsklig i andra halvlek.

Byn var ikapp och skutan höll absolut på att väga över i Edsbyfavör då Byn nu såg piggare ut än VSK. Byn hade disponerat sina krafter bättre än VSK som såg alltmer tröttkörda ut. Drabbades dessutom av en skada (arm/axel?) på Simon Folkesson som givetvis blev ett än större avbräck när matchen var i det läge den var. I 65e min kom också 4-3 Byn och det då Hasse Andersson stack in en boll mitt i banan strax utanför straffområdet till Jonas Söder som tog några skär mot mål innan han avslutade lågt bakom Kjellsson och skjuta lågt verkade vara melodin på honom för bollen smet in tätt intill stolpen. Jonas Söders andra Elitseriemål tror jag men det första ”riktiga” då hans första var av enklare modell om jag minns rätt. Kul!

Västerås i gungning nu och Byns defensiv alltmer svårforcerad dessutom. Byn blev lägre och lägre i sitt försvarsspel i andra halvlek, till hälften medvetet men ändå lite för lågt ibland mot tänkt tror jag summeringen av det blev. Västerås målchanser var mest hörnor men hörnor hade dom istället många av, tror det blev 13-14st till slut. Men ingen i mål, Sverre limmade läckert den bästa här vid ställningen 4-3 i andra. Edsbyn hade 10 hörnor och satte sin andra fram till 5-3 efter 83 min. Jonas Edlings tredje mål och vilken smäll! Rakt upp i nättaket/krysset och får nån en sån boll i plytet så är det väl nästan över…

Nu var Västerås i det närmaste slagna och orkade inte skapa någon riktigt bra chans till reducering. Istället ordnade Tuomas Määttä Byns andra straff i 90e min och valde att slå den själv men då var straffspecialist Kjellsson i vägen igen, den här räddningen dock lite enklare. 6-3 skulle ändå komma i 91a min när Tuomas assisterade Tisen med en boll i utkanten av straffområdet som Tisen med bestämdhet drog dit.

Två väldigt tunga poäng för Byns del som kommer att väga tungt när det är dags att räkna sluttabell tror jag. En match med lite två ansikten där Västerås första halvlek var riktigt vass men med facit i hand nästan ”för bra för VSK:s bästa”. Man tömde sig helt enkelt för mycket i första så när Byn började spela ett lite större spel i andra orkade inte Västerås till slut. Ungefär som när en travhäst som är specialist på 1640m provar på 2640m för första gången, det brukar ofta bli jobbigt sista varvet då.

Inte bara Tuomas Määttä-show ikväll heller utan fler som var nära maxprestation och det är dit vi måste komma om vi vill spela länge även den här säsongen. Oscar Wikblad kvällens största glädjeämne och jag tycker Oscar var bäst i Byn. Verkade ha lite mera fria tyglar ikväll, vet inte om det var så men fortsätt på den linjen om det var så. Mattias ”Taggen” Larsson saknades ikväll p.g.a. sjukdom men där vikarierade Marcus Persson klart bra. Tycker också övriga ”yngre” som Söder, Granqvist, Ted Hedell och Matteus Liw gör en klart bra match. Jonas Edling är bra väldigt ofta den här säsongen, ett föredöme i defensiven har han alltid varit men är även ofta ner och hämtar boll nu samt, viktigast av allt, han gör viktiga mål. Jocke Svensk lite mera general likt förra säsongen ikväll igen och jag tror Jocke bara kommer att stegra från nu och framåt. Han brukar vara äckligt bra ju längre in på säsongerna man kommer. Hasse och Popa gör också en bra match bägge två, lite som dom brukar vara när det vankas slutspel. Tidigare tycker jag mest en i taget har varit riktigt bra den här säsongen men ikväll klev bägge två fram.

Västerås kommer att hämta sig efter det här, är övertygad om det. Deras första halvlek var som sagt fantastisk medan dom inte lär vara nöjd med den andra istället då. Saknade Robin Andersson och Tobias Holmberg ikväll samt att Folkesson blev skadad efter timmen. Vill ändå hylla Västerås för att dom kommer hit och vill bjuda upp och spela bandy, det är sånt publiken vill se. Tack!

Alla andra matcher ikväll slutade med favoritsegrar (avgör själv om det var så i vår match). Falun vann det viktiga bottenmötet hemma mot Tellus med 4-1 och är nu 4p före Tellus. Kan bli tufft att hämta igen för Tellus. Luften verkar lite ha gått ur Frillesås som förlorade med 4-11 hemma mot Vänersborg så Frillesås är nog Tellus sista räddningsplanka (?). Bollnäs vann med 0-3 borta mot Motala i en match som stod 0-1 till 90e min. Låter inte som en rolig match utan att veta.

Hammarby, Sandviken och Villa vann hemma mot i tur och ordning Broberg, Sirius och Vetlanda men i alla fall Sandviken (5-2 Sirius) och Villa (4-2 Vetlanda) fick slita mer än i alla fall jag trodde från början. Så även om Sirius/Vetlanda föll så finns det säkert saker att ta med sig från deras sida ändå. Broberg har det tufft, ska väl inte vinna på Zinken heller (blev 6-2 Bajen) men skulle behöva nypa några ”bonuspoäng” någonstans.

Tabellen delar sig lite mellan plats 6 och 7 nu där Bollnäs på 6e plats är fyra poäng före Vbg på 7e plats. Har svårt att se annat än att de sex första lagen också blir dom som går direkt till slutspel. Däremot väldigt viktigt att bli topp-4 och få fördel av eventuell femte och avgörande hemma i en kvartsfinal och i det racet bättrade Byn på sina möjligheter ikväll.

Nästa match: Tellus borta nu på söndag kl 15.00. Inte sumpa något där nu!

Tack för en rolig kväll!

EDSBYN-VÄSTERÅS 6-3 (1-3)
Edsbyns mål: Jonas Edling 3, Oscar Wikblad, Jonas Söder, Mattias Hammarström

Publik: 1524

/Håkan Brindholm

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link
 1. Tack själva ni som kommenterat för att ni orkar läsa :) känner att det är för er som orkar läsa jag skriver, sen om ni är 10, 20 eller 75st som läser vet jag inte :) Gott Nytt År på er!

  (Brindholm 2018-12-30 kl 12:28) Anmäl
 2. Tack för två härligt långa och läsvärda texter efter nagelbitarkvällar med euforiska slut. Du är ovärderlig för utflyttade bybor, Håkan! Gott Nytt År!

  (Ulf Stenberg 2018-12-29 kl 09:07) Anmäld
 3. Starkt Byn!! Tack för rapporten Brindholm! Ser alltid fram emot att läsa dem.

  (Henrik Eklund 2018-12-29 kl 08:37) Anmäl
 4. Klockrent skrivet.Anders S o Tuomas M bäst i Byn.Byn har väl den bäste spelaren i elitserien i Tuomas M.Gott Nytt År alla.

  (Ronald 2018-12-29 kl 07:36) Anmäl


 

 


  

 startad 


 

 

 


 


 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


 

Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 

shine_data_nyil