Hoppa till sidans innehåll

Inför SM-semifinal 1: Villa Lidköping-Edsbyn

05 MAR 2019 19:02
Edsbyn tog sig till SM-semifinal den här säsongen också och vi ska vara stolta! Där väntar nu ”omöjliga” Villa Lidköping som nu är uppe i 20 matcher i rad utan förlust och sannolikt är 2000-talets största favoriter i en SM-semi!
  • Skapad: 05 MAR 2019 19:02

SM-semifinal det kittlar alltid lite extra och alla lag som har tagit sig dit brukar ha säsongen i hamn på något sätt. Oavsett vad som händer därefter så kan det ju aldrig bli något riktigt fiasko men nästan så det känns som det för första gången på väldigt, väldigt länge skulle kunna bli det om Villa skulle kliva av där. Det är vi i Edsbyn som fått i uppdrag att försöka sätta megafavoriterna på plats och då man som Edsbysupporter kan historien så kan man ju i alla fall säga att är det något lag i bandysverige som brukar trivas att vara nederlagstippade så är det Byn!

Villa har ju valt oss på sin sida och det tycker jag är intressant. Det tyder på stor respekt för Byn och det framförallt i en SM-final där Villa sannolikt anser att Edsbyn procentuella chans till seger ökar vilket jag också håller med om. Nu sitter Villa på trumfkorten då man börjar hemma och därmed också har en eventuell femte och avgörande match på hemmais. På hemmaplan har inte Villa förlorat i serie- och slutspelssammanhang sedan den 9 mars förra säsongen. Minns dock inte vilka det var som slog dom då (?). Vinner Villa i morgon så blir den sviten mer än ett år lång!

Givetvis måste Edsbyn vara i stort sett klinisk i det mesta för att vinna tre av fem matcher mot Villa. Det är inget vi kan kräva och jag tror inte heller någon gör det. Men vi vet ju att Byn har förvånat även oss supportrar många gånger förut och framförallt har Edsbyn god rutin på det här med SM-semifinaler och just det är nog inget men helt ska förakta det heller. Sedan säsongen 2003/04 när vi vann vårt första av SJU SM-guld på 2000-talet så blir det här den 10e semifinalserien Edsbyn ska spela. Man kan ju tro att är man som Edsbyn ett ”ganska stabilt topp-4 lag” men aldrig favoriter inför en säsong så vinner man väl absolut max hälften av dom matchserierna men där är ju Byns statistik helt otrolig egentligen: Av de tidigare nio semifinalserierna har Byn vunnit åtta! Endast säsongen 2012/13 trillade vi dit med 1-3 i matcher mot Hammarby. Övriga semifinaler har vi vunnit varav två gånger mot Villa.

Villa är ju också dom likt Edsbyn ett ”stabilt topp-4 lag” och laget har faktiskt varit i semifinal de nio senaste säsongerna! Hatten av, det slår inte ens Edsbyn. Statistik för Villa då: Jo man har vunnit två och förlorat SJU av dessa semifinalserier! Villa har ju en stämpel på sig att ”Villa kan inte vinna” och det kanske är deras största motståndare dessa kvarvarande veckor av säsongen. Villa har ofta gått som tåget i grundserien men när det väl börjar dra ihop sig brukar det knyta sig. Det är ju såklart också en stor anledning till att Villa var ute med stora värvarhåven inför säsongen och i den fångade Johan Löfstedt och Joakim Andersson. Kan man inte vinna ett guld av egen kraft så kanske man kan värva sig till ett guld? Typ så är känslan från sidan att man nu resonerar.

Ska Edsbyn kunna rubba Villa så är det några ”matcher i matchen” vi måste vinna, i alla fall tre av dessa fyra tror jag:

1. Målvaktsmatchen! Två av de fyra först uttagna VM-målvakterna möts i form av Anders Svensson och Jesper Thimfors. Den matchen måste Sverre ta! Sverre som brukar höja sig ju mer matcher gäller har också goda möjligheter att göra det tror jag och då ökar direkt Byns chanser med några procent.

2. Mittfältsmatchen! För mig känns det lite som Tuomas Määttä mot 2xJohan: Esplund och Löfstedt. Här blir det tufft! Byn är mycket beroende av att Tuomas är riktigt bra medan Villa kan ha lite marginal att spela på då man kan vinna även om en av dessa två Johan underpresterar lite. Vinner Tuomas den här kampen då tar vi nån procent till! Troligt? Nej vi kan inte kräva det av Tuomas men när brukar Tuomas vara som bäst, jo i mars månad!

3. Hörnmatchen! Kan inte statistiken men kan inte det här vara dom två lag som släpper in minst mål på hörna i Elitserien? Finns den statistiken? Pratas bara om procent gjorda mål på hörnor och där är Byn vassare än Villa utan att jag kan procentfördelningen. Det här är en match Byn måste vinna, alltså göra fler hörnmål än Villa. Sannolikheten att vi gör det? Beror ju på matchernas utseende och hur många hörnor respektive lag skaffar sig såklart men ändå klart bra chans tror jag.

4. Utvisningsmatchen! Det här kanske inte blir avgörande då jag tror det är två lag som verkligen vet hur viktigt det är att ha alla spelare på banan. Så speciellt mycket utvisningsminuter tror jag inte det kommer att bli men dom som blir gäller det att motståndarna drar på sig mest av. Villa kommer sannolikt ha bollen mest vilket ju i så fall gör det svårare för Byn att vinna just den här matchen då man ju sällan drar på sig utvisningar när man har bollen.

Tre av dessa fyra tror jag Byn måste vinna för att ha minsta chans mot Villa. Det är inte alls säkert det räcker ändå men gör vi det så stiger i alla fall möjligheterna. Sen gäller det ju nu att spela en smart bandy mer än att ha prio på att det ska vara underhållning. Det vore ju en önskan att den mest underhållande bandyn också är den mest vägvinnande men ”tyvärr” hänger det inte alltid ihop utan nu handlar det mest om att vara smart! Det brukar Byn vara bra på.

Edsbyn brukar ju fast det är sent på säsongen också kunna ha något ess i rockärmen som man ännu inte visat men som man tränat mycket på under hela säsongen för att plocka fram nu i säsongens slutskede. Det kan givetvis Villa också ha men om något lag gör något annorlunda och överraskande så tror jag hellre Byn kommer att göra det faktiskt.

Spännande som tusan blir det oavsett! All press på Villa i morgon och TÄNK OM Byn kunde skrälla direkt. Det ska vi som sagt inte kräva men det gäller att klara av att hantera pressen för Villa. Förra säsongen hade Byn pressen på sig med första matchen hemma och då underpresterade Byn och fick också stryk (1-3). Vi har sett Sandviken som klara favoriter underprestera i första matchen i årets slutspel och förlora hemma mot Hammarby direkt (0-3) och lite gjorde också Bollnäs i första matchen i vår kvartsfinal (utan att dom var favoriter dock) trots att man har väldigt mycket rutin både på och på sidan om planen. Så det gör sig inte själv och det är lite av Byns chans i morgon. När väl första matchen är avverkad brukar lagen mer ”komma in i det” men i första matchen vet man aldrig.

Vad jag vet skade- och sjukdomsfritt i bägge lag. Felix Pherson är avstängd i Villa men det tror jag faktiskt gör varken till eller ifrån för Villa. Tim Persson ersätter Felix och av Tim får laget alltid en stabilt bra insats medan Felix mer blandar och ger i mina ögon. I alla fall när motståndet heter Edsbyn.

Då är det bara att försöka överleva närmsta dygnet så får vi se hur det går! Västerås-Hammarby börjar ikväll. Skrälläge för Bajen direkt? Kan så vara men jag tror inte det. Tror VSK vinner den här semifinalen ganska komfortabelt faktiskt, 3-0 eller 3-1.

/Håkan Brindholm

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link
  1. Suverän analys Håkan.Kämpa Byn

    (Ronald 2019-03-06 kl 07:45) Anmäld
  2. Jag vet inte Håkan om du skojar med oss men Villas senaste förlust hemma den 9 mars förra året var när Byn vann fjärde matchen i semifinalserien med 5-3.

    (bynsupp 2019-03-05 kl 20:35) Anmäl 

 


 


 

 startad 


 

 

 


 


 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


shine_data_nyil