Hoppa till sidans innehåll

Inför SM-finalen: Sandviken-Edsbyn

16 MAR 2018 16:45
Dags för SM-final i bandy och Edsbyn är ena part i år igen! Man kan tro vi lever i en dröm men det är faktiskt verklighet. Det här blir Edsbyn åttonde SM-final på de senaste 15 åren, hittills är facit på dessa sex segrar och en förlust.
  • Skapad: 16 MAR 2018 16:45

Tredje helgen i mars finns alltid förkryssad i Edsbybornas almanacka. Då vet vi att det är SM-final i bandy och då en Edsbybo överlag är genuint bandyintresserad så vet vi att det är en helg som till stor del bör ägnas åt bandy. Spelar Edsbyn den helgen ser vi det som en bonus, så känner i alla fall jag själv. När vi då konstaterar utfallet på de 15 senaste årens SM-finaler så kan vi alltså konstatera att vi nu står inför den åttonde bonushelgen på 15 år! Heeelt otroligt.

Av dessa åtta finaler har vi alltså vunnit sex och förlorat en och lördagen vet vi ju ännu inget om. Det mest otroliga av allt är egentligen att av de sex finalerna Byn vunnit så har vi endast EN gång varit favorit inför säsongen och det var säsongen 05/06 som vi avslutade med seger mot Hammarby med 6-2 i finalen. Övriga fem guld har vi alltså tagit som underdogs, den bedriften är ju helt makalös! Många med dåligt minne tror att Byn hade ett superlag som vann fem raka guld 2004-2008 men den med bättre minne (iaf med bättre minne än dåligt minne, alltså jag) vet ju att så var det inte. Det var till mesta delen en stor grund av egna produkter som utvecklades att bli bra kryddat med en del spelare med goda egenskaper som växte när dom kom till Edsbyn. Dumt att börja spåna namn för nån glöms ju då men tänker t.ex: Nikolaj Jarovitj, Palle Rönnqvist, Kimmo Huotelin, Petteri Lampinen, Jocke Hedqvist. Fyll på om jag missar nån!

Kvar i truppen finns ju fortfarande spelare som varit med och vunnit samtliga dessa sex guld: Anders Svensson, Daniel Liw, Daniel Välitalo, Hans Andersson och Jonas Edling. Dom spelare som har ”minst två guld” av dom som är kvar nu är väl Daniel Burvall Jonsson och Mattias Hammarström. Fyll på om jag missar nån! Där har vi alltså sju spelare med god eller mycket god finalrutin som vi ska luta oss emot på lördag, ack så värdefullt i en SM-final.

Även i år får vi ju äran att slå ur underläge och det känns alltid väldigt skönt. Lyssnade på en intervju med Magnus Muhrén på Bandypuls där han försökte skicka över favoritskapet på Byn men nja, vete tusan hur han vred till det hela... Muhrén menade först att hade Hammarby spelat på den andra halvan i slutspelet (alltså på vår halva och inte SAIK:s) så trodde Muhrén att dom hade gått till final. Med andra ord kan man väl säga att han menade att den moraliska finalen spelades i semifinalen mellan SAIK och Bajen… Men några meningar senare menade han att Byn borde vara favoriter i finalen då Byn är regerande mästare och har i stort sett samma lag i år igen. Jaha! Vet inte om han själv vet hur han menade men jag får inte ihop det i alla fall. Lite kvittar det väl men såklart är Sandviken favoriter, man var det före säsongen, har vunnit två titlar redan och man har vunnit Elitserien. Även hos Sv Spel är Sandviken (klara!) favoriter: SAIK 1,90 och Edsbyn 2,65. Så ingen diskussion att Byn slår ur underläge igen.

Om vi skriver någon rad om Sandviken så gör dom såklart en väldigt bra säsong och vinner SAIK på lördag så har dom tagit hem Svenska Cupen, World-Cup samt SM-guldet! Vad mer kan man göra? Nej precis, då kan vi inte annat än lyfta på hatten och utnämna Sandviken till rättmätiga mästare och årets lag. Ändå tror jag faktiskt att Sandviken inte är riktigt, riktigt spelmässigt nöjda med säsongen trots sina framgångar men jag kan ha fel också. Jag inbillar mig att dom vill vara ”stora, tunga SAIK som maler ner motståndarna” men riktigt så uppfattar inte jag att deras säsong sett ut ändå. Möjligtvis om Sandviken lyckats pricka formen bra just nu då det var starkt att vända till seger mot Bajen och det efter att främst Daniel Berlin och Erik Säfström klivit fram. Dom två plus Daniel Mossberg har man den största respekt för. Christoffer Edlund? För mig är han inte de stora matchernas man utan har lite kvar att bevisa där. Gör han det på lördag? Hoppas inte såklart. Målet vaktar Joel Othén som kampade med Anders Svensson och Patrik Hedberg om en VM-plats men fick stryka på foten där. Det är väl dessa fem som är dom som ska ”göra det” för Sandviken.

 

Det känns lite som det är Sandvikens kvintett mot LAGET Edsbyn på lördag. Edsbyn är sällan ett bra försäsongslag tycker jag utan det känns som Byn använder försäsongen mer för att ”bygga något” och mycket är det väl det en försäsong är till för också. Edsbyn istället ofta starka i slutet av säsongerna och hur det än är så är det ju i slutänden det lag som vinner SM-guld som är säsongens stora vinnare! Om man graderar äran/tyngden i titlarna SM-guld, World Cup och Svenska Cupen så hamnar väl SM-guld på runt 75 %, World Cup 15 % och Svenska Cupen 10 % i min bok. Så vinner Byn på lördag så väger inte Sandvikens två tidigare titlar så tungt är min känsla. Matchen med stort M spelas på lördag!

 

Edsbyn har väl blandat och gett lite under säsongen men mestadels ändå varit stabilt bra. Fram till nyår och trettonhelgen finns inte mycket att anmärka på men resten av januari gav oss lite fler gråa hår. Jag och vi har höga krav också, det ska sägas! Men matcherna borta mot just Sandviken (förlust 5-1) och Hammarby (förlust 4-0) gav ändå lite huvudbry. Vi var regelrätt slagna i bägge dessa matcher och där inför VM kändes inte Byn som ett lag för Studenternas. Men Byn växlade upp igen därefter och avslutade Elitserien bra/stabilt och på den vägen är det sen. Samtidigt så tror jag faktiskt att både Edsbyn och Sandviken lite väntar på säsongens absoluta fullträff spelmässigt, kan en sån komma i en SM-final? Det vore ju magiskt bra tajmat i så fall!

 

Det som talar för Edsbyn i morgon är att det lyser harmoni och ett lugn/självsäkerhet över laget. Edsbyn växer ju större/svårare uppgiften är i slutet av säsongerna och jag får upp många bilder som säger att Edsbyn blir svårslagna i morgon. Många har också varit med om det här förut som jag nämnde tidigare och sju spelare har varit med och vunnit förut på just Studenternas och det är bilder som är bra att ha med sig nu. Sen tycker jag ledarstaben talar för Byn. Magnus Muhrén brukar hyllas lite här och där men det är väl lite nu som saken ställs på sin spets hur bra han är också. Edsbyn har mer ett team som leder laget och jag ska vara ärlig och säga att jag vet faktiskt ens vem som är assisterande tränare i Sandviken, är det Henrik Hagberg (?). Men det är väl samtidigt lite talande för lagen också, i Edsbyn är det många som gör det tillsammans både ledare och spelare och ingen gör anspråk på att bli hyllad som hjälten utåt i media. Medan i Sandviken bygger det lite mer på individer och t.ex. Muhrén själv gillar ju att stå i centrum OM det går bra för hans lag. Inget av det är fel men gillar Edsbyns koncept mer, såklart!

 

Hur blir matchen då? Faktiskt så har bägge matcherna mellan Byn och SAIK i serien varit lite trevande historier. Sandviken brukar välja ett lågt försvarsspel mot Edsbyn. Edsbyn har väl provat lite både och men den senaste bilden man har av Byn i matchen mot SAIK jag nämnde tidigare är att vi var väldigt tama offensivt när vi möttes i Sandviken i januari. Eller om det var Sandvikens defensiv som gjorde Byn tama/uddlösa (?). Jag tror inte Sandviken ändrar sitt spel utan dom väljer nog samma taktik igen tror jag. Lite är det Edsbyn som sitter på nyckeln vad det här blir för typ av match känner jag. Väljer Byn att ”köra” som i andra halvlek i söndags mot Villa eller att ”värdera lägena” och spela lite som i match fyra mot Villa? Bägge koncepten var ju vinstgivande då vilket i sig är en styrka att behärska bägge delarna. Har ju ingen aning vad Byn väljer för upplägg men jag både tror och hoppas Byn väljer mer ”köra-upplägget” än ”värdera lägena-upplägget”. JAG tror Byns segerchans ökar med det upplägget.

 

Det om matchen! Framförallt så ska vi (som vanligt) vara tacksamma och väldigt glada för att Edsbyn tagit sig till Studenternas så vi får uppleva det här. Det känns också bra med Studenternas igen, speciellt nu när det ser ut att bli perfekt bandyväder! Då är Studenternas med den atmosfär och stämning som det blir där svårslaget. Att åter få vara med om marschen genom Uppsala och få känna av all den glädje och värme som Edsbysupportrarna brukar utstråla är inget annat än underbart och har man chansen att få uppleva det här men ändå inte tar chansen då förstår jag ingenting!

 

Så vi åker till Uppsala och i första hand njuter. Det tänker i alla fall jag göra. Jag funderar på om jag ens ska ta med mig blocket till Uppsala… Den här matchen ser ALLA som vill se den ändå så jag känner att det inte är av största vikt att det kommer något utförligt reportage från min sida en sån här gång. Skulle jag ändå välja att skriva någon rad om matchen så ”får det bli när det blir”! Det kan bli på måndag-tisdag lika väl som på lördagnatt i så fall.

 

En sista fundering: Spelar Edsbyn i vitt i morgon då vi är bortalag? Hoppas inte tycker jag men det lär inte vara det som är matchavgörande.

 

Hoppas vi ses i Uppsala! Ladda å må bra nu alla Edsbysupporters.

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link


 

 


  

 startad 


 

 

 


 


 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


 

Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 

shine_data_nyil