Hoppa till sidans innehåll

Inför: Motala-Edsbyn

03 DEC 2018 07:56
Måndagsbandy! Sällsynt men i morgon spelas den sen tidigare (sen 3/11) uppskjutna matchen borta mot Motala. Otroligt viktiga poäng på spel för bägge lagen vilket borgar för en nagelbitare…
  • Skapad: 03 DEC 2018 07:56

Ska man erkänna av vi är lite stukade efter fredagens derbyförlust mot Bollnäs tro… Kan ju inte svara för hur laget känner utan bara för mig själv och en liten käftsmäll kändes det allt som vi fick då. Som Bollnäs genomförde matchen så ingen skam att vi förlorar men jag har nog tänkt att vi ska vara aningen bättre än Bollnäs den här säsongen men nu är man ju lite fundersam om fredagen var en fingervisning om något annat (?). Framtiden lär utvisa det.

Resultatet i fredags gör också morgondagens match väldigt, väldigt viktig! Den hade givetvis varit viktig ändå men med seger i fredags har det ju funnits ett miniutrymme för plump i morgon utan att det skulle innebära att vi får åka hiss några steg nedåt i tabellen. Nu när vi förlorade i fredags och man vet att vi har den i min värld smått omöjliga bortamatchen mot Västerås som nästa match efter den här och sen på det Vänersborg borta så känns det som ett måste att vinna i morgon! Seger i fredags hade också inneburit att Byn åkt till Motala med en mycket skönare känsla i kroppen vilket ofta gör att man spelar mer avslappnat och bra. Nu kommer nog lite den här ”måste-känslan” in i kroppen och då kan det ibland låsa sig.

Ni som brukar läsa det jag skriver vet också att jag lite smått hyllat Motala i upptakten av serien men måste väl ändå lite motvilligt också erkänna att Motala inte riktigt motsvarat mina ”små hyllningar”. Blev framförallt imponerad när Motala vann mot Broberg borta i ca tredje omgången samt att jag blev imponerad av Motalas spel förra säsongen som nykomling och tänkte att nu har man nog tagit ett steg till. Segern i Söderhamn har väl ändå med tiden sjunkit lite i värde då Broberg (även denna säsong) hittills känns som seriens största besvikelse och utifrån det var det ju lite typiskt att Broberg sprattlade till mot just oss och vann med uddamålet.

Motala hade sedan i omgången efter Hammarby på gaffeln hemma men till slut blev det kryss där. Men sen har Motala tappat fyra poäng mot Falun (1p), Frillesås (2p) och Sirius (1p) och att tappa fyra av dom sex poängen det ingick absolut inte i min kalkyl. För den skull så har ändå inte min respekt för Motala sjunkit utan jag tror vi får det väldigt tufft att vinna i morgon! Känslan för dagen är att Motala kanske ännu inte har ett eget spel som är tillräckligt bra för att luckra upp ”de sämre” lagen och som ofta hamnar lågt i sitt försvarsspel. Däremot är Motala bra, och det speciellt hemma, när man själva är ”underdogs” och får spela lite kontringsbandy. Det gav poäng mot Hammarby men det har inte gett några poäng hemma mot Sandviken och Västerås men i bägge dessa matcher har Motala varit bra med till runt matchminut 80 innan SAIK/VSK till slut satt spiken sent i matcherna.

Frågan är om vi också har den kraften, att brotta ner Motala sista kvarten av matchen? För att det blir någon sån typ av matchbild i morgon där matchen avgörs sent är jag rätt säker på. Speciellt mycket mål blir det nog inte heller, hittills har Motala snittresultatet 2-4 i sina tio matcher medan Byns snittresultat är 5-3. Så över 8 mål i matchen blir det sannolikt inte.

Samtidigt vill jag ju tro att Byn ska kunna vinna en bortamatch i Motala av egen kraft. Vi har Hasse Andersson tillbaka i laget och hur bra än ersättarna (främst Matteus Liw) varit så behöver vi en bra Hasse Andersson för att vara ett topp-4 lag i långa loppet. En sak jag lite tänkt på i efterhand sen i fredags var att vi tog ett steg tillbaka i användandet av det långa spelet (som istället Bollnäs hade som ett vinnande vapen). När Hasse varit skadad så är känslan att Daniel Popa lyft mer än tidigare men nu när Hasse var tillbaka så gjorde väl Popa knappt ett lyft på hela matchen medan Hasse gjorde ett fåtal. Ungefär som att Hasse har nån sorts förstatjing på det spelet men så hoppas jag inte Byn tänker även om Hasse antagligen är den bäste på det spelet i långa loppet men jag tycker Popa haft väldigt många bra lyft senaste matcherna.

Sen ska det givetvis finnas lägen att lyfta också vilket det ofta inte gör mot låga lag men t.ex. Bollnäs i fredags var inte låga, i alla fall inte i första halvlek. Senaste säsongerna har jag annars känslan av att Byn börjat med det här spelet mer i slutet av säsongen som ett ”överraskningsmoment” då men har fått för mig att Kuben är en förespråkare av att ha med mer lyft/långt spel i sin bandyfilosofi och om det skulle vara så tycker i alla fall jag att det är ett klokt tänk! Det kanske var en tillfällighet att det blev lite mindre av den varan i fredags men i ett längre perspektiv hoppas jag att det är en ingrediens som finns med lite mer i Byns spel, vi bör bli mer svårlästa då.

Vi hoppas Edsbyn åker ner till Motala med samma inställning som vi visade mot Bajen borta i mitten av november. Då kändes Byn väldigt bestämda i det man gjorde och man vann nästan den matchen på sin inställning då. Kanske lättare att tagga till så mot Hammarby men jag tror att det kommer att behövas något liknande för att få med sig två poäng från Motala i morgon.

Motalas mest sevärde spelare tycker jag vänsterhalv nr 96 Viktor Spångberg oftast brukar vara. Viktor är en spelare med bra fart och bra teknik. Men det finns fler bra spelare i Motala, kapten nr 16 Erik Ivarsson en av dom samt t.ex. backen nr 36 Niklas Ögren som lovordades mycket redan när han gick i bandygymnasiet här. Jag tror fortsatt att Motala kommer att avancera några pinnhål uppåt i tabellen med tiden men hoppas givetvis inte att den marschen påbörjas i morgon.

Två sedan tidigare inställda matcher till ska spelas under veckan: Hammarby möter Villa på Zinken på tisdag och Frillesås-Tellus möts på onsdag. Viktiga matcher bägge två och på Zinken känns det främst intressant att se om Villa hittar upp på vinnarspåret igen. Poängtapp via 3-3 hemma mot Vbg igår och förlust borta mot Bollnäs för en vecka sen (seger mot SAIK däremellan iofs). Helt klart går inte Villa ”som tåget” som de flesta, inklusive mig, trodde före säsongen. Det är alltid intressant om det krånglar lite för det lag som är favorit inför säsongen för hur det än är så vill man väl se säsongens favoriter falla oavsett vad laget heter. Om det inte är ens favoritlag vill säga men sånt har ju vi sällan upplevt i alla fall.

Frillesås-Tellus är en mycket viktig match i de nedre regionerna och där är det upplagt för lite ”krig” då det är två lag som spelar mycket på sin inställning som möts. Frillesås för ta på sig favoritskapet som det har utvecklat sig då Tellus hittills inte visat att man tagit ytterligare ett steg sen förra säsongen, snarare tvärtom. Samt att Frillesås är erkänt hemmastarka. Tror på Frillesås där.

Observerar också att i Allsvenskan (serien under Elitserien) så spelas det dubbla matcher varje helg nu ett tag. Ena helgen har man två hemmamatcher och helgen efter två bortamatcher. Inom rimliga/bäst möjliga avstånd. DET borde väl vara melodin även för Elitserien att göra så åtminstone ett par helger under en säsong istället för att börja serien i oktober och som ett brev på posten få inställda matcher och en haltande tabell. Andra helgen i november kan väl serien starta och då vi har sju lag med hall i Elitserien och sju lag utan så vore det ju rimligt att lagen med hall började premiärhelgen med två hemmamatcher då. Då är vi ju nånstans i mitten av november innan icke hall-lag har sin hemmapremiär och det var ungefär då dom fick is också. Bara en tanke.

Då tror jag vi är redo för match!

/Håkan Brindholm

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link


 

  

 startad 


 

 

 


 


 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


 

Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 

shine_data_nyil