Hoppa till sidans innehåll

Inför: Frillesås - Edsbyn

11 FEB 2019 20:53
Dags för Elitseriens sista omgång och Edsbyn beger sig för första gången till Sjöaremossen för möte med en av säsongens nykomlingar Frillesås. Matchen viktig för främst Edsbyn som behöver en poäng för att säkra fjärdeplatsen.
  • Skapad: 11 FEB 2019 20:53

Det är väl en spekulationernas kväll det här då mycket av morgondagens tankar tillägnas det val som sker efter slutsignal i morgon (i Sportradion). Oavsett utgång i morgon så behöver inte Edsbyn vara med i det valet utan vi kan vackert luta oss tillbaka och se vad vi får möta och på vilken halva vi hamnar.

Ägnar matchen någon rad först. Frillesås måste man väl hylla lite ändå kan jag tycka när man som nykomling undviker jumboplats som ger direkt nedflyttning. Nu hamnar laget på kvalplats tillsammans med Falun (också nykomling) och som det ser ut just nu så får Frillesås och Falun kvala mot AIK och Nässjö om två platser i nästa säsongs Elitserie. Här tycker jag bandyn har hittat ett klockrent upplägg med ett lag som åker direkt ur och med ett kval mellan fyra lag i dubbelmöten om två Elitserieplatser. Det ger många betydelsefulla matcher både i seriens slutskede för att inte tala om kvalet som nog lär bli en nagelbitare. Men just Frillesås och Falun bör ju ändå ha lite fördel av att ha stångats mot Elitserielag hela säsongen och den erfarenheten tror jag gör att i alla fall Frillesås kommer att kvala sig kvar.

Någon i Frillesås gav ju Falun en liten känga (och tändvätska för Falun) när man menade att Frillesås har större chans att hänga kvar än Falun då Frillesås försökt bygga ett eget spel under säsongen medan Falun mer kört med en ”parkera-bussen-taktik” och därför nu kan få problem när man helt plötsligt ska föra matcher i kvalet. Kan finnas en poäng i det faktiskt och jag köper resonemanget.

Nu har inte Frillesås något mer än äran att spela för i morgon medan Edsbyn behöver en poäng (och helst två då såklart) för att säkra fjärdeplatsen och hålla undan för Bollnäs som med garanti vinner klart hemma mot Falun i morgon. Fjärdeplatsen är väldigt viktig i mina ögon, mest sportsligt då ofta hemmalaget vinner om matchserierna går till fem matcher i slutspelet men också ekonomiskt. De flesta tror ju att det blir Edsbyn-Bollnäs i kvartsfinal och då lagen är nästan helt jämna den här säsongen så kan det mycket väl gå till fem matcher i så fall. Tror ni det skulle bli nå folk på en sån match i så fall? Det kan jag lova! Utifall att så kan ni ju redan nu pricka för LÖRDAG 2 mars i almanackan för blir det 5e och avgörande i kvartsfinalerna så spelas samtliga den dagen.

Edsbyn påbörjar sin färd ner mot Frillesås ikväll, vet dock inte vart dom slår läger i natt. Lär vara ungefär halvvägs antar jag. Edsbyn reser med samma lag som senast mot Villa och allt det här, avresa idag och samma lag, borgar ju för att Byn tar matchen på fullaste allvar och skam vore det ju annars. Visst bör Byn betvinga Frillesås med dessa förutsättningar men jag tror ändå på något vis att Frillesås kommer att vara stökiga att få på fall i morgon. Har bara fått en sån känsla! Frillesås kan ju för första gången på väldigt länge spela helt utan press i morgon, tidigare har det ju varit lite kniven på strupen varje match. Och just det faktum kan göra att Frillesås släpper loss i morgon och skulle det då rulla med från start så får vi fullt upp. Sen är det nog också ganska stort att just regerande Svenska mästarna kommer till Sjöaremossen i morgon också, skulle ju vara en rejäl fjäder i hatten för dom att slå oss såklart. Så fullt fokus tack!

Men vi kan väl ändå leka med tanken att Byn fixar det i morgon och blir fyra i tabellen. Vad händer då sen när det är dags för slutspelsval? Villa ska ju börja med att välja ett av lag 3 och lag 4 på sin halva och där är det ju fritt att spekulera hur Villa tänker. Det låter ju som dom flesta tror att Villa väljer Edsbyn på sin halva då man sannolikt slår Byn över fem matcher men skulle Byn åter tråckla sig fram till en final så möts man i en match och då kan ju föreningarnas respektive historia i finalerna hamna i fokus. Så kan Villa mycket väl resonera!

Jag har dock fått för mig att utgången mellan Västerås-Sandviken i morgon (den sänds på Sportkanalen) blir avgörande för Villas val. Vinner VSK den matchen med minst två mål så passerar man SAIK och blir tvåa i tabellen och SAIK trea. OM så blir fallet så tror jag faktiskt att Villa kommer att välja SAIK på sin halva. Därför att: När Sandviken ska välja motstånd i kvarten finns i så fall Hammarby och Bollnäs kvar att välja på och då tror jag SAIK tar Hammarby då man har större respekt för Bollnäs. Villa i sin tur har bra bilder med sig mot både SAIK och Bajen den här säsongen då man slagit bägge lagen klart på bortaplan och även vunnit mot SAIK hemma (möter Bajen hemma i morgon). Det avgör Villas val i så fall tror jag för jag tror Villa väldigt ogärna riskerar att möta Bollnäs också då det är lite av ett spöke för Villa, har t.ex. sin enda förlust den här säsongen på Sävstaås.

Då tror jag att Villa i så fall resonerar som så att Västerås för göra jobbet och slå ut vinnaren Edsbyn/Bollnäs i bäst av fem matcher och det skulle ju i så fall Västerås också vara klar favorit att göra. Sen får Villa och Mesta Mästarna göra upp i SM-final! Men det scenariot är alltså under förutsättning att VSK blir tvåa. Håller SAIK undan för VSK och blir tvåa så tror jag Villa väljer Edsbyn då man har alltför stor respekt för VSK även i bäst av fem. Det skulle ju också vara väldigt kittlande att bli vald av Villa OM vi sen också skulle få mötas med förra säsongens semifinalserie i färskt minne. För hur det än var så valde ju inte vi Villa då utan Byn ”fick” Villa den gången utan att behöva göra något val. Hur som så blir det (som vanligt) intressant att följa valen direkt efter slutsignal i morgon.

Vilka av åttondelsparen som Villa väljer på sin sida känns väl mindre viktigt även om jag nog inte skulle välja segraren i Vänersborgs åttondel om jag vore Villa. Villa ska spela några av sina kvartsfinaler utomhus då det ska sjungas Mello i deras arena och tänk om Vbg (om det blir dom) skulle skrälla och ta första matchen borta, då kan det komma in nerver… Som sagt, intressant som alltid dom där valen.

Det är väl egentligen bara i matchen Västerås-Sandviken som bägge lag har mycket att spela för i morgon. Övriga matcher är förutom vår match: Bollnäs-Falun, Motala-Vänersborg, Tellus-Sirius, Vetlanda-Broberg och Villa-Hammarby. Lite komiskt att just Motala-Vbg och Vetlanda-Broberg möts i morgon för om tabellen blir intakt även efter i morgon så är det just dessa par som möts även i åttondelsfinalerna. Läge att markera lite redan i morgon tror jag vissa individer i speciellt ett av dom gula lagen kan tänka. Samtidigt kan ju t.ex. Vbg välja lite om man vill möta Motala eller Broberg för ”låter man” Motala vinna i morgon så får man ju möta Broberg i åttondel. Om inte Broberg vinner i Vetlanda vill säga. En åttondel mellan Vbg-Broberg skulle nog glöda rejält på flera sätt den så tror ändå Vbg gärna vill undvika Broberg.

Då stökar vi av den 26e och sista omgången och sen väntar åttondelsfinaler och SM-slutspel. Bandyns absoluta höjdarmånad närmar sig!

/Håkan Brindholm

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link
  1. Jag tycker Byns slutplacering 4/5 är helt väntad och helt godkänd. Är precis vad jag trodde innan säsongen med just de tre lag före oss som jag trodde skulle bli svåra i serielunken (slutspel är nåt helt annat). Enda överraskningen kanske är väl att det är BGIF och inte Bajen vi tampas med plats 4 om.

    (JW 2019-02-12 kl 10:21) Anmäl
  2. Välkomna till Sjöaremossen!

    (Lennart Olsson 2019-02-12 kl 07:05) Anmäld


 

 


  

 startad 


 

 

 


 


 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


 

Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 

shine_data_nyil