Hoppa till sidans innehåll
Foto: Hannah Gustavsson

Inför: Edsbyn - Vetlanda

03 JAN 2019 20:49
Fredagsbandy hemma i Arenan igen och det gillar vi! Vetlanda är laget som kommer hit för att utmana oss den här fredagen, ett Vetlanda med väldigt stark bortastatistik. Skrälläge?
  • Skapad: 03 JAN 2019 20:49

Edsbyn ståtar med fem raka segrar för tillfället och är tillsammans med Villa, som just nu har sju raka segrar, Elitseriens formstarkaste lag. Vi hoppas givetvis det håller ett tag till och för varje seger som ”ramlar in” så ser också läget i tabellen bättre och bättre ut. Just nu ligger Byn på fjärde plats med 24p, samma som SAIK på tredje plats och en poäng före Bollnäs och två före Hammarby. Gapet upp till topp-2 med Villa 30p och Västerås 29p känns för stort så det är i så fall tredjeplats vi kan ha som en rimlig målsättning just nu. Skulle vi klara av att klämma oss in före Sandviken i en sluttabell har vi gjort det mycket bra men det är en bit dit fortfarande. Nyckelmatch i den kampen är givetvis Sandviken-Edsbyn nästa fredag 11 jan.

Vi har att möta ett Vetlanda i morgon som helt förståeligt blandat och gett lite den här säsongen. Laget brandskattades rejält inför säsongen när Johan Löfstedt, Joakim Andersson (Villa båda), Pontus Blomberg (Hammarby) och Patrik Johansson (Start i Ryssland) valde att lämna klubben. Det var fyra av Vetlandas fem bästa poängplockare säsongen före så det bara måste ju märkas när sånt händer. Vetlanda har fått bygga nytt och har väl utifrån det gjort en bra säsong kan jag tycka. Ligger just nu på 8e plats i tabellen och hade det varit förra säsongens upplägg hade ju det varit den sista slutspelsplatsen och med ett glapp på 4p ner till Broberg på 9e plats tror jag Vetlanda varit helt nöjda nu i så fall.

I år är det ju dock åttondelsfinaler som gäller och strecken sitter efter lag 6 och lag 10 och då kanske inte Vetlanda är lika nöjda (?). Någonstans tror jag dom har sett en möjlighet att nå 6e plats och direkt slutspelsplats, om inte annat än efter en bra försäsong. Det känns lite rinna dom ur händerna nu då förlusten hemma mot Vänersborg senast innebär att man har 5p upp till Hammarby på 6e plats. Tror Vetlanda fick mycket energi i början av säsongen av att ”nu ska vi minsann visa bandysverige att vi klarar oss utan kvartetten ovan” och därför gick lite bättre än förväntat. Det går dock inte leva en hel säsong på den energin och kanske håller verkligheten lite på att komma ikapp Vetlanda nu anar jag… Storförlusten med 3-12 hemma mot Vbg var säsongens stora plump för Vetlanda och frågan nu är lite, var det en tillfällighet eller ett tecken på något annat (?).

Hemmaplan i sig har dock varit ett spöke för Vetlanda den här säsongen. Endast fem av 18p har man tagit hemma och på bortaplan har man hittills tagit 12 av 16p! Enda förlusterna har varit mot SAIK (11-2, också en plump men 3-12 hemma mot Vbg är ju värre) och mot Villa för en vecka sen, dock bara med 4-2 efter att det länge stod 2-2. Så DET inger stor respekt inför morgondagen. Vetlanda känner sig bekvämare på bortaplan då man har mindre krav på sig kontra hemma där man ju har lite mer krav på sig att leverera lite mer spelmässigt också. Så är känslan från sidan i alla fall. Delvis skadedrabbad har Vetlanda också varit men de flesta verkar vara tillbaka nu. Niklas Gälman saknades senast, vet ej om det är/var skada eller sjukdom.

Lagets profiler är, tycker jag: Mv David Borvall (topp-5 i Sverige), fw Daniel Johansson samt att man har bra hörnskytte i främst Jesper Hvornum och Adam Rudell. Även Axel Ekholm, nyförvärv från Villa som hade svårt att ta ordinarie plats där, är en lite ”gubben i lådan spelare” som vissa matcher är riktigt vass för att däremellan vara rätt osynlig.

Edsbyn väldigt klara favoriter i matchen och ska väl så vara, främst efter lagens resultat senaste tiden. Men vi kommer sannolikt att möta ett snålt/lågt spelande Vetlanda och det vet vi att är man inte påkopplad då så luckrar man inte upp såna lag. Kontringsstarka är Vetlanda, det ligger liksom i deras DNA så tar vi för lätt på uppgiften kan det bli samma överraskning som det blev i första halvlek hemma mot Vänersborg. Låt oss slippa det.

Mattias Larsson är frisk och spelklar igen i Byns lag där det rapporteras ”alla tillgängliga” men då bortser vi ju fortsatt från Daniel Välitalo som alla vet nu, hur tråkigt det än är. Hittills har det varit en av Jesper Granqvist och Ted Hedell som fått stå över när alla varit tillgängliga, återstår att se om så är fallet i morgon också. Jag tror Byn är svårslagna i morgon, när Byn är i form som nu då brukar vi också ödmjukt respektera alla motståndare och göra läxan mellan matcherna som är sååå viktig i dagens lagidrott. Fredag brukar också innebära att Farmers är i extra bra form och som jag sagt förut, att se bandy med ett sjungande Farmers kontra ett ”tyst” Farmers är som att gå på två olika matcher. Den inramningen är så otroligt viktig och bara det i sig gör Byn x antal procent bättre. Mycket därför är Byn extra svårslagna hemma en fredag även om Bollnäs lyckades knäppa oss just den veckodagen.

Bandyn fick tyvärr åter rubriker p.g.a. den dåliga ekonomin igår när Hammarby sa upp alla sina spelaravtal och inte ens kan garantera att man kan betala ut spelarlönerna säsongen ut. Spelar ingen roll vilken klubb det handlar om så är det alltid lika tråkigt att läsa om sånt här. Bandyn i sig är en så liten sport så vi behöver istället all positiv exponering vi kan i media men den här säsongen känns det mer som det handlat om ekonomi än bandyn i sig. Eller ekonomi och hjärnskakningar är väl mer nära sanningen kanske. Oroväckande också vilka stora summor det handlar som ”fattas”. I det här fallet så handlar det väl lika mycket om skulder man har med sig sen längre tillbaka i tiden som nya problem men ändå, det känns inte alls bra oavsett.

Full omgång igen i morgon och det är alltid lika trevligt. Varje match har sin tjusning och sina frågetecken före matcherna men de flesta slutar ju ändå i favoritsegrar till slut, så känns det i alla fall. Så också i morgon? Med Edsbyn inräknat så finns det väl fyra klara favoriter då Sandviken bör vinna borta mot Falun, Villa ska väl slå Bollnäs hemma och Hammarby möter Sirius hemma. Sandviken känns klar. Bollnäs slog ju Villa hemma men nästan mest därför tror jag Villa verkligen vill knäppa Bollnäs nu och det tror jag man gör med minst tre måls marginal. Angående Hammarby så vet man ju inte hur man reagerar på det ovan men kan man inte tro att extra många Bajare söker sig till Zinken i morgon för att stötta laget/föreningen (?). Sirius har gått bra på slutet och bidrar nog också till en bra publiksiffra men i normala fall ska man inte räcka till så tror på Bajenseger men lite speciell är ju ändå matchen i morgon.

Motala möter Tellus hemma och Motala är lite i gungning. Viktor Spångberg är fortsatt borta p.g.a. hjärnskakning och läste precis på Bandypuls att också det, likt Välitalo, verkar vara allvarligt då det är Viktors andra hjärnskakning den här säsongen… Motala har tagit en poäng på fem matcher utan Viktors närvaro och har haft problem att föra matcher förut så här kanske Tellus har en liten chans till ”bonuspoäng”. Frillesås kanske kan ha detsamma hemma mot Broberg? Egentligen ska ju Broberg vinna en sån här match rätt klart men jag tror inte Broberg känner sig så trygga i att åka till Sjöaremossen i morgon… Tror nån av Tellus/Frillesås tar poäng i morgon, frågan är vilken av dom.

Den sista matchen är Vänersborg-Västerås. Har någon bysupporter fortsatt hoppet uppe gällande topp-2 så måste vi få till en skräll här, det är nog absolut sista chansen i så fall. Vbg visade form senast i alla fall och Västerås brukade ju förut kunna plumpa ibland men har varit väldigt stabila den här säsongen. Vbg jagar också Hammarby/Bollnäs gällande sista slutspelsplatsen så kanske, kanske kan det gå. Skulle vara kul! Men troligt? Nja…

Hoppas många sluter upp och kommer till Arenan i morgon också. 1524 pers senast mot Västerås och var det någon från Västerås där så var det inte många. Borde inte samma 1500 också vilja komma i morgon efter den fantastiska matchen i fredags? Som en liten hyllning till Byn... Eller var det extra många ”julfirare” hemma i Byn då? Jag tror väl det blir svårt men skulle vara helt suveränt om vi kunde nå 1500 pers i morgon också. Suveränt speciellt med tanke på allt snack om ekonomi hit och dit, vi/Byn behöver också få in varenda slant som går, det är jag övertygad om.

Så hoppas vi ses i Arenan i morgon!

/Håkan Brindholm

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link 

 


 


 

 startad 


 

 

 


 


 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


shine_data_nyil