Hoppa till sidans innehåll
Foto: Hannah Gustavsson

Inför: Edsbyn - Motala

05 FEB 2019 20:22
Omstart i Elitserien och att det är FRI ENTRÉ i morgon kan väl inte ha undgått någon? Hoppas många tar chansen att se matchen som kan bli riktigt sevärd då Motala brukar bjuda upp och spela bra bandy.
  • Skapad: 05 FEB 2019 20:22

VM-uppehållet är över och även om VM-finalen absolut var sevärd så smäller ju Elitseriebandy högre i min värld. Sverige lyckades tappa ett, som det kändes, säkert finalgrepp mot Ryssland och fick inkassera ännu en finalförlust och därmed Rysslands andra raka finalvinst. Det går ju vrida och vända mycket på vad som var anledningen till att Sverige vek ner sig. Jag tror ju största anledningen var att Sverige inte gick runt fullt ut på hela sitt manskap utan det blev väldigt lite speltid på en del spelare och det tyvärr på dom spelare jag tror var hungrigast på att vinna guld.

Simon Jansson t.ex. har väl med eftertryck visat vad han går för i Elitserien och är väl den tillsammans med Tuomas Määttä som visat att han kan avgöra matcher på egen hand. Nu fick han (plus säkert lika hungriga Jocke Andersson) ganska lite speltid i andra halvlek + förlängning till förmån för bl.a. Johan Löfstedt som inte övertygade på hela VM utan han åkte väl mest i cirklar hela turneringen kändes det som. Men det är en konst att kunna coacha rätt i såna här täta och viktiga matcher och det är väl det som skiljer ”vinnare från förlorare” i historieböckerna sen. Tycker också många spelare i Sverige hade en lite skev bild av matchen efteråt där man tyckte att man var klart bättre än Ryssland i större delen av matchen. Det stämmer ju inte, förutom första kvarten som gick klart till Sverige så var det en rätt jämn match och där Sverige i stort sett får skylla sig själva att man till slut förlorar tycker jag.

Nog om VM. Omstart av Elitserien i morgon och nu blir det ju full snurr ända fram till 23 mars när SM-finalen spelas på Studenternas. Tre omgångar kvar där Byn ligger på 4e plats med 32p och där vi spelade bort chansen till andraplats i sista matchen före VM, en match vi nu har glömt. 3a, 4a eller 5a lär vi bli och det kan väl kännas som det kvittar vilket men så är det ju ändå inte! Det är väl just nu favorit på att det blir Edsbyn-Bollnäs i SM-kvartsfinal och då tänker man ju att sett till statistiken så vinner vi ju oftare på Sävstaås än hemma mot Bollnäs så vad gör det om vi blir femma?! Men går en sån kvartsfinal till en 5e match så är jag ändå övertygad om att hemmaplan är en otrolig fördel att ha i en sån match. Har Byn ens förlorat nån femte och avgörande match hemma sen, kvällens motståndare, Motala och Urban Förare knäppte oss i 5e och avgörande säsongen 98/99 (?). Tror inte det. Likaså gjorde ju Bollnäs mot oss för tre säsonger sen, vann hemma i 5e och avgörande efter att lagen före det vunnit sina bortamatcher. Så viktigt i min värld med topp-4!

Vi har ju även revansch att fordra på Motala efter att vi förlorat borta med 5-3, en i alla fall då väldigt irriterande förlust. Men Motala har ju ändå visat sig vara, i alla fall ibland, stundtals riktigt vassa så med lite distans till den så är den ju ändå inte helt katastrof. Motala tog ju t.ex. poäng hemma mot Villa via 3-3 i sista omgången före uppehållet och har flera gånger visat bra klass. Motala har varit skadedrabbad på slutet och återstår att se om några spelare kan vara tillbaka nu. Är klart mest nyfiken på om vänsterhalv nr 96 Viktor Spångberg är tillbaka från sin hjärnskakning. Viktor betyder mycket för Motalas offensiva spel och även om det stärker vår motståndare i morgon så hoppas jag Viktor är med för han är sevärd. Motala har även en toppmålvakt i Jussi Aaltonen (Ville Aaltonens lillebror) som har en väldigt hög högstanivå men som också kan vara lite ojämn ibland.

Edsbyn är skade- och sjukdomsfria enligt dom rapporter jag fått. Nu finns det ju inte så mycket mer att spara på för Byns del som nästan hela säsongen känns träna för att vara som bäst från nu och framåt. Så lite upp till bevis nu om vi har lag nog att utmana seriens absoluta topplag när säsongen går in i sitt slutskede. Känslan hittills är väl ändå att Byn inte riktigt kan vara med och utmana om Studenternas den här säsongen men samtidigt är marginalerna små och skulle Byn lyckas pricka sin formtopp fullt ut så ska man ändå låta det vara osagt. Givetvis har jag gärna fel i den analysen!

Viktigt är ju givetvis att VM-spelarna i form av Anders Svensson och bröderna Määttä kommer hem i bra form och inte är slitna efter VM. Vill tro att det ska slå väl ut och med tre matcher på en vecka nu och sen en vecka ledigt till SM-slutspelet börjar så finns det ändå lite lagom med tid för att hitta en formtopp till SM-slutspelet. Sen ska det också bli intressant att se vad det blir för utfall för en sån som Hasse Andersson som spelat VM många år i rad för att i år istället fått vara hemma och träna bra inför slutspurten. Hasse måste ha säsongens bästa period framför sig om vi ska ha minsta chans på Studenternas men det tror jag också Hasse har.

Full omgång i morgon och framförallt två väldigt viktiga matcher: 7an Vänersborg mot 6an Hammarby där Vbg är tre poäng efter Hammarby och måste vinna i morgon. Givetvis klart möjligt men nu lär Hammarby ha en del spelare tillbaka igen efter VM-vilan. Definitivt David Pizzoni men sannolikt också Robert Rimgård och Pontus Blomberg. Bajen kan bli giftig från nu och framåt tror jag och jag tror inte Vbg vinner matchen, max kryss och i så fall fördel Bajen om sista slutspelsplatsen.

Frillesås möter Falun hemma och har chansen att ge Tellus nådastöten! Vinner Frillesås ska det till ett smärre mirakel av Tellus ska komma ikapp Frillesås (Tellus är 2p efter just nu) och jag tror Frillesås har väldigt bra chans då Falun i stort sett redan är klar för kval. Så etta där. Västerås lär slå Tellus hemma och Villa vinner mot Broberg. Kan Vetlanda hota Sandviken hemma? Möjligt såklart men tror ändå inte det. Kan Sirius hota Bollnäs på Sävstaås? Lika där, möjligt såklart men Bollnäs brukar brotta ner sina motståndare hemma på Åsen.

FRI ENTRÈ i morgon så se till att utnyttja det! Dessutom massor av aktiviteter för barnen (gratis pannkaka + dryck för barn upp till 12 år i Kafé Kuben t.ex.), läs mer om bl.a. det på hemsidan.

Vi hoppas på en bra och underhållande match och mycket folk i morgon och förhoppningsvis en bra start från Byns sida när vi nu går in i säsongens viktigaste skede.

/Håkan Brindholm

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link


 

  

 startad 


 

 

 


 


 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


 

Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 

shine_data_nyil