Hoppa till sidans innehåll
Foto: Hannah Gustavsson

Inför: Edsbyn - Frillesås

26 OKT 2018 09:11
Elitserien i bandy har redan rullat igång och i helgen gör den det på allvar. Edsbyn premiärspelar hemma på lördag kl 15.00 mot nykomlingen Frillesås och kravet är givetvis två poäng.
  • Skapad: 26 OKT 2018 09:11

Det är väl nu det börjar även om många lag mjukat upp i snart två månader. Seriestarten är ändå på något vis startskottet för bandysäsongen även om undertecknad kan tycka Svenska Cupen och World Cup också är intressanta för att ”kolla läget” i lagen. Dock gör sällan Byn något större väsen av sig i dessa cuper och i år var det resultatmässigt sämre än på flera år så lite svårt att veta var man ska sätta in Byn. Vi slipper vara favoriter i alla fall. Som vanligt.

Kan skriva det redan här att jag INTE kommer att fixa att kontinuerligt rita ihop Inför och rader från matcherna den här säsongen, i alla fall inte nu till en början. Lusten finns hyfsat ändå men inte riktigt tiden för tillfället. Sen finns ju också mycket bra bevakning på Bandypuls som är väl värd sina 99 kr/månad i min värld. Såg också en undersökning som Broberg hade gjort vad ”läsarna önskade” och det med utfallet: 2/3-delar ville hellre ha Inför med nån intervju hellre än matchreferat, 3/4-delar föredrog en videoanalys av matchen före längre texter. Så där är jag i så fall på fel spår redan från start! Göra intervjuer till Inför har jag varken tid eller lust med (nån enstaka gång möjligtvis) och video istället för att skriva är inte min grej. Men jag har full förståelse att man nuförtiden vill ha det så, allt ska gå så snabbt numera och att läsa en lång text blir ”för jobbigt” och mina texter brukar ju rinna iväg…

Vi möter alltså Frillesås i morgon, ett Frillesås som aldrig spelat i Elitserien förut och är det nån gång man inte ska möta ett sånt lag så är det väl i en premiär… Lita på att det kommer att finnas mycket energi i Frillesås i morgon. Vi ska givetvis klara av att hantera Frillesås i alla fall men inbillar mig att det vore enklare att möta Frillesås i omgång 5-6-7 än i omgång 1!

Jag vet egentligen ingenting om Frillesås tyvärr. Man är väldigt hemmastarka, har tydligen 26 raka utan förlust i tävlingssammanhang hemma Sjöaremossen (23 segrar, 3 kryss). Man känner igen Jakob Jenefeldt (senast i Sirius) och Mattias Johansson som bl.a. spelat i Villa. Två fartspelare. Några spelare till känns igen till namnet men har ingen riktig bild av vilka som är deras styrkor som bandyspelare. Fredrik Brandin är lagets skyttekung, gjorde förra säsongen 37 mål på 22 matcher och har givetvis en viktig roll om Frillesås ska hänga kvar. Målvakten Christian Axelsson lär också få göra rätt för lönekuvertet då han lär få fler skott än någonsin i sin karriär mot sig den här säsongen. Måste på sitt sätt kännas väldigt inspirerande. Ska hur som bli kul att se ett nytt lag!

Edsbyn har som sagt hackat lite på försäsongen. Vi kommer som bekant från två raka SM-guld efter att varit tippad 7a och 2a/3a inför de två säsongerna. I år verkar vi hamna runt femte plats i tipsen och det är väl taget tycker jag. Vi har i alla fall hittills inte visat att vi är bättre än någon av Villa, Sandviken, Hammarby och Västerås och inte heller Broberg. Ska man tippa efter försäsongen så skulle det kunna bli krig om platserna 5-6-7 mellan Edsbyn, Bollnäs och Broberg där hittills Broberg visat mest och jag tror också Broberg får en riktigt bra säsong. Det blir Böna-effekt i Helsingehus Arena den här säsongen!

Joakim Svensk har haft problem med ett knä och spelat sparsamt hittills men rapporterna tyder på att det går åt rätt håll och det är bara att hoppas att det är så. Jocke är vår viktigaste spelare! Sen förra säsongen har vi tappat Daniel Liw, Stefan Larsson samt målvakten Erik Persson och framförallt Daniel har ju haft en roll i det här laget sedan säsongen 01/02 och det både på och vid sidan om planen. Daniel hinner vi hylla under resans gång här men han ska ersättas nu och där har inte Byn hittat rätt än. Martin Frid ett steg upp i banan var det första tänket om jag fattade rätt men i World Cup var Martin tillbaka som def-mitt och istället provades Hans Andersson på mittfältet. Intressant var min första känsla men med facit i hand så blev det för mycket rotation på för många platser för att det skulle kännas bra. Daniel Popa fick byta från högerhalv till vänsterhalv och Matteus Liw gick in på Popas plats till höger. Känslan är att Popa gör sig bättre på högerhalv istället för vänster också och utfallet blev sådär var känslan och jag vill tro att det testet är avklarat men jättebra att man provat.

Jag tycker Oscar Wikblad kan prova att ta det steget ner i banan istället och prova i en offensiv mittfältsroll. Han behöver ha mer boll i matcherna än han har nu för att fortsätta sin utveckling och han har både bra fart, bra teknik och bra genombrottskraft och jag kan i honom se lite en ”Simon Jansson” (plus att bägge har nr 6 också). Simon har gjort samma platsbyte i Västerås till den här säsongen och där blev det omedelbar succé, i alla fall i Svenska Cupen. Nye unge/pigge Ted Hedell har bytt på mitten hittills men han kan lika väl rulla med Edling/Tisen på topp istället i min värld. Känslan är att Hasse och Popa är väldigt mycket av grundbultarna i Edsbyns spel och det sprider för mycket osäkerhet i Byns spel om vi ska flytta runt dom på nya positioner. Så tycker jag i alla fall!

Nu ska jag inte skriva längre för då blir det jobbigt att läsa! :) Flera matcher spelas ikväll fredag: Broberg-Vetlanda, Falun-Bollnäs, Sandviken-Västerås, Sirius-Tellus och Vänersborg-Motala. Matchen Hammarby-Villa inställd då det inte finns is på Zinken. Hur just vår match har hamnat på lördag förstår jag faktiskt inte (mitt i travet dessutom..), tycker personligen fredagar är bättre än lördagar och det tror jag byborna i allmänhet tycker också.

Det lär väl ska skrälla i någon av matcherna antar jag, så brukar det göra i början. Störst skrällchans tillmäter jag Tellus och Motala. När vi summerar Elitserien tror jag Tellus är före Sirius och sen tror jag Vänersborg blir lite av säsongens besvikelse (något lag ska bli det också) och jag är inte främmande för att tro att Motala kan vara före Vbg i en sluttabell. Motala 9a och Vbg 10a (?). Jag tror Motala kan skrälla i Vänersborg ikväll.

Då kör vi! Vi välkomnar Frillesås till Elitserien och Svenska Fönster Arena där VI såklart hoppas Frillesås får åka 61 mil hem utan poäng men där Frillesås givetvis vill annat. Välkomna!

/Håkan Brindholm

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link 

 


 


 

 startad 


 

 

 


 


 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


shine_data_nyil