Hoppa till sidans innehåll
Foto: Hannah Gustavsson

Inför: Edsbyn - Broberg

08 JAN 2019 21:18
Lite av en derbyvecka står för dörren i vår region och som inleds med Edsbyn-Broberg i morgon. Edsbyn i bra form och Broberg fortsatt skadedrabbade är väl det första man tänker på för respektive lag.
  • Skapad: 08 JAN 2019 21:18

Två intressanta omgångar väntar i morgon samt fredag/lördag och när krutröken från dessa lagt sig kan vi nog se ganska bra vartåt det lutar gällande streck och placeringar som har stor betydelse i tabellen. Det har ju tajtat till sig lite runt de streck (och runt dom ”osynliga strecken”) som finns i tabellen efter att det för ett par omgångar sen lite såg ut att vara klart både här och där. För vår del har det väl hela tiden känts som ”max topp-4 kan vi nå” men Byns fina form på slutet gör givetvis att tabellsituationen också förbättras kontra andra lag. Att Byn skulle ta fler poäng under andra halvan av serien har jag trott hela tiden och efter att vi vände på 16p efter seger i Vänersborg i omgång 13 så har topp-4 hela tiden varit klart möjlig.

Nu har det därefter blivit sex raka segrar till efter att serien vänt och helt plötsligt är vi trea i tabellen med 3p både upp till Västerås på andra plats och likaså ner till Bollnäs på femte plats. Intressant givetvis att snegla upp mot Västerås även om det lär bli svårt men det är ju i alla fall givet att vi håller på Villa i morgon som möter Västerås hemma. Gör Villa sitt och vi vårt så skiljer bara 1p sen men där är vi ju inte än.

Derbyvecka var det. I alla fall för Brobergs del som sen också ska möta Bollnäs hemma på fredag. För vår del nästan, det vankas länsderby på fredag då Byn möter Sandviken borta så jo, vi kallar vår vecka för derbyvecka också. Med dom förutsättningar som är inför matchen i morgon är Edsbyn klara favoriter mot Broberg och lägger man därtill att vi har revansch att fordra sen mötet i november, som Broberg vann hemma med 3-2, så bör Byn bli svårslagna i morgon.

Broberg har det fortsatt tufft med skador i truppen och jag kommer i alla fall direkt på tre spelare som inte är med i morgon som normalt är startspelare i Broberg. Vadim Arkhipkin (opererat axel), Fritiof Hagberg (något med knä) samt Magnus Fryklund (hjärnskakning) är inte med i morgon och det är väl spelare som ”syns” allihop på sitt sätt i Broberg och på så vis såklart är viktiga för laget. Nye tränaren Björn ”Böna” Eriksson har inte haft en lätt uppgift efter en lyckad försäsong där Broberg t.ex. var riktigt bra i World Cup vilket gjorde att man seglade upp som seriens dark horse inför seriestart. Men sen började skadeeländet och det pågår fortfarande.

Det gör att Broberg är närmare att missa åttondelsfinal än man är att nå 6e plats som ger slutspelsplats direkt. Just nu har Broberg 15p på 9e plats medan Motala har 12p på 11e plats. Efter i morgon kan Motala vara en poäng efter om Byn gör sitt och Motala vinner hemma mot Falun och då hamnar Broberg i en jobbig sits, speciellt som de tre spelarna ovan knappast lär spela mer före VM-uppehållet i alla fall. Arkhipkin har troligen spelat klart för säsongen.

Men vi ska ändå ta Broberg på största allvar. Vi brukar av tradition ha det stökigt mot Broberg även om vi nog bättrat på den statistiken rätt bra sista åren. Minns dock att vi även under de gyllene åren 2004-2008 hade väldigt svårt för Broberg så nånstans sitter det fortsatt i mig att Broberg nonchalerar man inte för då får vi stryk. Riktigt hur Broberg ställer upp sitt manskap har jag inte riktigt koll på fullt ut. Man vet ju att nr 62 Adam Wijk vill styra mycket från sin vänsterhalvsplats i alla fall och på den andra halven finns Jonas Nygren som ofta brukar vara bra här i Edsbyn är min känsla. I den interna skytteligan toppar Jonas Engström på 12 mål före Jesper Öhrlund 11 mål och Martin Söderberg på 9 mål. En tanke jag lite tänkt är att vore det inte läge att prova Söderberg på mitten några matcher i Arkhipkins frånvaro (?). Tycker ofta det går lite sakta på mittfältet för Broberg så inbillar mig att Söderbergs fart skulle komma bra till sin rätt där. Ser man till många andra lag så har dom sina bästa fartspelare på mitten med bra effekt så ger det som ett litet tips då :)

I Edsbyn är det skade- och sjukdomsfritt förutom Välitalo vad jag vet. Kuben o co känns ha lagt den sista pusselbiten rätt när Mattias Hammarström flyttades ner på mittfältet och Oscar Wikblad gick upp som forward igen. Det blev bra så där hade jag fel (också) då jag trodde Oscar var den bäst lämpade att fylla upp den mittfältspositionen. Positionsbytet väckte bägge två känns det som för nu spelar båda med stort självförtroende. Det man lite väntar på är att få se Hannes Kanbjer spela en match i A-laget. En lovande ungdom från Uppsala som Byn skrev kontrakt med inför säsongen men som var skadedrabbad på försäsongen (knäproblem liknande Jocke Svensk om jag uppfattat rätt). Hannes var med nån match ifjol och det ”lovade mera” tyckte jag och nu är han skadefri och i farten i P20 igen så hoppas han är i form för att få testa A-laget igen inom kort också.

Annars ska de bli väldigt intressant att se slutspurten i målvaktskampen till VM. Den avgörs ju den här veckan och bör stå mellan Sverre, Joel Othén och Patrik Hedberg (lika som ifjol) för tror inte Jesper Thimfors Villa är med i slutdiskussionen ändå. Jag tror ju Sverre nyper en av de två platserna igen jag! Sedan bruttotruppen togs ut 27/12 är i alla fall Sverre den av de tre som imponerat mest och det är väl vad det handlar om, att visa färsk form? Jag tror faktiskt Patrik Hedberg Bajen hänger löst, tycker inte han har imponerat alls lika mycket den här säsongen som förra säsongen. Patrik måste vinna matchen i matchen i morgon mot Joel Othén när Hammarby tar emot Sandviken. Sen har vi Sverre mot Othén på fredag! Verkligen intressant.

Full omgång i morgon där jag redan har berört några matcher. Villa-Västerås, vilken höjdare! Som sagt vi bör ju hålla på Villa som också är klara favoriter. Men Västerås har skrällt förut i Lidköping och har absolut kapacitet att göra det igen. Svårtippat tycker jag men hoppas som sagt på Villa så säger 5-4 Villa då.

Hammarby-Sandviken: Lika intressant! Vilket lag tacklar det som händer på sidan om i respektive förening bäst? Känslan är att Sandviken är stukat av det som hänt, lyser ingen glädje alls om dom för dagen. Tror Bajen knyter näven bättre och vinner den här matchen med 6-4.

Vänersborg-Bollnäs: Frågetecken för Johan Koch i Vbg och Kasper Milerud i Bns. Tycker Vbg känns väldigt starka för dagen och slår man Västerås hemma så gör man väl detsamma med Bollnäs? I min värld gör man det med 5-3.

Frillesås-Sirius, det lär ju vara en match Frillesås tänker att här ska vi ta en tvåa! För ett par veckor sen har jag absolut trott det också men tycker Sirius agerar så pass bra så jag tror dom tar minst en pinne i alla fall. Tippar 5-6.

Avslutningsvis två matcher där ”alla” tror på hemmasegrar: Motala-Falun och Vetlanda-Tellus. Motala har ju bevisligen svårt att föra matcher och nu ska man göra det igen mot ett Falun som kommer att sälja sig dyrt. 3-3? Tror faktiskt inte heller att Vetlanda bara åker över Tellus hemma då ju Vetlanda har ett hemmaspöke att övervinna plus att Tellus har mycket har så mycket mer att spela för. Skräll 3-4? Provar det!

Det brukar bli lite annorlunda fajter mot Broberg med lite mer känslor än mot många andra lag. Hoppas på en del av den varan i morgon också även om en av de normala huvudrollsinnehavarna inte är med i gult.

Intressant match, ner till Arenan och stötta!

/Håkan Brindholm 

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link


 

 


  

 startad 


 

 

 


 


 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


 

Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 

shine_data_nyil