Hoppa till sidans innehåll
Foto: Hannah Gustavsson

Inför: Edsbyn-Bollnäs

29 NOV 2018 21:55
Då är den här då, den match som är den första man letar efter när spelprogrammet släpps! Derbyna mot Bollnäs är något extra, både på planen och på läktaren. Vi ska vara tacksamma för att vi har varandra men ingen vill torska ju!
  • Skapad: 29 NOV 2018 21:55

Att vi möts på annandagen det vet man ju, att den här matchen ligger när den ligger, en fredagkväll ungefär en månad före annandagen tycker jag faktiskt är helt perfekt. Fredag är den bästa bandydagen i min värld och det har inget med nåt typ av festande att göra utan jag tycker det är skönt och avkopplande med fredagsbandy. Tror bandy-Hälsingland håller med! Då tar jag ingen hänsyn till att klubbarna gärna spelar mitt i veckan för att få fler företagsmatgäster m.m.

Vad skriver man i ett derby-Inför för att det ska klassas som ”godkänt” tro?! Jag är lika förvånad varje gång jag hör att det finns folk som nästan sitter och väntar på Inför då jag tycker det blir ungefär samma tragglande varje gång… Av respekt så börjar man väl att syna motståndarna lite. Vi möter ett Bollnäs i bra form och som har fem raka segrar efter kraschen i Västerås (10-1) den 11 nov. Den mest imponerande är ju i särklass den förra fredagen mot Villa hemma, en match jag inte såg eller har sett i efterhand heller.

Laget är namnkunnigt och rätt så bra viktat med någon riktigt stark individ i varje lagdel. Patrik Nilsson är hetast för dagen och gör ju tre mål i varje match känns det som. Hittills 18 mål från Nilssons klubba varav åtta på hörna. Där får vi passa oss för även om Nilsson har mest rus på sig så är det oftast han som skjuter ändå och numera från bägge håll också och det med lyckat resultat som ni ser. Gärna max sju hörnor till Bollnäs i morgon!

Bästa nyförvärvet är Kasper Milerud från Hammarby som huserar på mittfältet. Kan ändå inte ge någon bra analys av honom känner jag då jag sett honom för lite. Har i alla fall sett att han har väldigt bra blick för spelet och att han är skjutglad. I dagens bandy måste man ha minst ett par spelare i laget som kan skjuta bra och göra en del mål över en säsong från 3 till 7 meter utanför straffområdet. Det krävs ganska mycket för att bli bra på det, man ska ju såklart ha ett bra skott men man måste också ofta på egen hand kunna skaffa sig skottlägena därifrån. Jag vill påstå att Byn har fler såna spelare än Bollnäs och jag kan nästan med garanti säga att något av målen i morgon kommer från den zonen.

Enda spelare i Bollnäs jag vet är osäkert startande i morgon är backen Jens Wiik som klev av med huvudskada igår. Jag tror Wiik är väldigt viktig för Bollnäs mittförsvar. Wiik och Jesper Larsson spelar backar i normala fall men blir inte Wiik med så lär Ville Aaltonen få gå ner på backen. Då blir mittförsvaret i Bollnäs väldigt trögt i min värld och då får dom verkligen hålla i hatten när Tuomas Määttä trampar loss. Andreas Westh är lika bra som tidigare brukar han väl säga men nej, jag gillar Westh men det går mycket saktare numera vilket gör att han är mer beroende av en lite kvickare omgivning.

Svenne Olsson tränar ju årets upplaga av ”aldrig-mera-lagom-Bollnäs”. Vad har han tillfört? Framförallt lite ödmjukhet tror jag faktiskt och det brukar ibland kunna vara en liten bristvara i just Bollnäs. Svennes prägel på spelet tror jag han vill ska vara/bli att Bollnäs får ett lite offensivare tänk och också uppfattas som ett roligare lag att titta på. Kanske blev det till en början nästan lite för snabb omställning till offensivt tänk med blandat resultat för känns som Bollnäs tagit ett steg bakåt igen senaste tiden och då har det också blivit ett bättre flöde i poängkolumnen. Kan vara fel analys men jag tror på den så länge!

Nog om Bollnäs! Edsbyn är favoriter i morgon och det är taget, det ska vi vara på hemmaplan. Byn har varit stabila sista tiden och det är en väldig skillnad på Byns lägstanivå nu och på försäsongen. I oktober började man lite fundera om vi verkligen var bättre än Bollnäs och Broberg den här säsongen. Nu några omgångar in i serien så känns vi stabilare och bättre än Broberg i alla fall (även om vi föll med 3-2 mot dom) medan morgondagens match blir en väldigt bra vägvisare av slagkraften mellan Byn och Bollnäs.

Hans Andersson är fortsatt ett frågetecken i Byn. Jag har ingen koll på om han spelar i morgon och förutsätter också att Byn inte släpper den infon även om jag frågat. Lika som Bollnäs lär göra med Wiik. På lördag är det tre veckor sedan Hasse åkte på sin lårkaka på Zinken och tänker jag tillbaka på hur ont Hasse hade då så flög mina tankar iväg längre än så när man inte visste vad det var för skada. ”Borta minst till jul” var första tanken så skulle han vara tillbaka ”redan” i morgon får man faktiskt vara glad ändå tycker jag. ”Lårkakan” har tydligen letat sig neråt i benet vilket är det som ställer till det om jag förstått rätt.

Tuomas Määttä, vad tänker han hitta på i morgon då (?). Vilken lirare! Elitseriens bästa när han är som bäst i min värld, en spelare som kan avgöra matcher på egen hand och det är det inte många som fixar längre. Inte ens en sån som Daniel Mossberg har den kraften längre, han var annars en sån spelare tidigare. Per Hellmyrs likaså och där kan det finnas kvar i ryggsäcken fortfarande men jag är ändå inte helt säker på det heller. Kan ju få äta upp det redan i morgon! Det jag vet är dock att Tuomas Määttä har det verktyget i sin ryggsäck och då ska vi komma ihåg att han är bara 22 år fortfarande! Kunde vi få Tuomas och Tommi kvar i Byn 10 år framåt så är vi nästan med garanti också ett topplag i 10 år! Så där måste vi hjälpas åt allihop så småningom men vi lägger inte fokus på det just ikväll och i morgon.

Det kommer säkert att bli väldigt bra stämning i morgon också. Ser på sociala medier att det är supertaggat hos Farmers och hoppas Flames har taggat upp också. Vi behöver såna här matcher allihop, oavsett om man är spelare, ledare, står i klacken och/eller är en trogen supporter som alltid följer sitt lag. Lovar ett efter fem minuter i morgon har det varit bättre tryck än det var i Lidköping över 90 min i tisdags när Villa-Sandviken spelade inför 3500 (tysta) åskådare. Blev nästan chockad av hur tyst så många kan vara samtidigt! I Lidköping är det verkligen ”sjunger bara när vi leder” (helst med tre mål eller mer) som gäller. I Arenan i morgon kommer det vara tryck oavsett, det är jag övertygad om.

Det är rakt igenom annandagens matcher fast tvärtom som gäller i morgon och på lördag. Tre matcher i morgon, förutom våran: Falun-Sirius, Hammarby-Tellus och Sandviken-Broberg. Hammarby och Sandviken bör väl vinna. Falun-Sirius väldigt oviss men ska Falun hänga kvar ska man vinna hemmamatcher mot lag som Sirius. En i ett längre perspektiv väldigt viktig match i de nedre regionerna det där.

På lördag. Motala-Västerås (13.45 på Sportkanalen), Frillesås-Vetlanda och Villa-Vänersborg, den sistnämnda spelas 19.00 på lördagkväll. Ska ligga lite lågt på Motala nu, tror också att Västerås är för bra för Motala och Västerås kanske t.o.m. är starkast av alla lag. Frillesås har bra chans mot Vetlanda tror jag och Villa vinner minst 8 av 10 hemma mot Vbg och en lördagkväll 19.00 har man nog lite hjälp av publiken också så där är Villa väldigt svårslagna.

Då försöker vi håva in den sista informationen under morgondagen om hur lagen ställer upp men jag tror nog vi får vänta tills lagen släpps runt 18.00 innan vi med säkerhet vet om Hasse Andersson och Jens Wiik är med. Det är lite kittlande att vänta på sån info också. Som om det inte är kittlande nog ändå! Jag tror vi kommer att ha väldigt hög puls i morgon vid den här tiden (klockan är 20.57) och det är såna här matcher man kommer ihåg efter säsongen och det oavsett utgång!

Så ALLA till Arenan i morgon nu! Nyper en mening som Fredrik ”Lurken” Persson skrev på Farmers fb-sida: Skrik lite extra, klappa lite högre, klä dig lite rödare och heja lite hårdare så blir det en sån där derbyfredag man vill ha.

Så gör vi! Vi hjälps åt och ser till att skicka hem Bollnäs utan poäng i morgon!

/Håkan Brindholm

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link


 

  

 startad 


 

 

 


 


 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


 

Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 

shine_data_nyil