Hoppa till sidans innehåll
Foto: Christer Åsentorp

Formstarkt Edsbyn knäppte även Sandviken

13 NOV 2018 22:30
Edsbyn med en rätt medioker försäsong i bagaget har växlat upp och visade återigen lite muskler ikväll när man betvingade Sandviken hemma med 3-2 (2-0). Detta utan Hans Andersson och tyvärr fick även Daniel Välitalo tidigt kliva av.
  • Skapad: 13 NOV 2018 22:30

Vi fick bevittna en mycket bra bandymatch ikväll med två bra lag men där Edsbyn nog vinner för att man spelar aningen smartare samt tack vare fantastiska individuella prestationer av Tuomas Määttä. På minuskontot får vi sätta upp Daniel Välitalo som fick kliva av redan i 12e min med vad jag förstår befarad hjärnskakning efter en krock med Daniel Berlin. Hjärnskakning har Väli haft x antal gånger tidigare också och det är inte utan att man blir lite orolig. Må inte Daniels bandykarriär ta slut på ett sånt sätt. Krya på dig Väli!

Edsbyn inledde matchen med Jocke Svensk som vänsterhalv (!) i Hans Anderssons frånvaro och det kändes i upptakten av matchen som ett genidrag av Kuben o co. Jocke var under den korta tid han fick spela där med och byggde några anfall och Jocke skulle absolut göra sig bra även där med sina fantastiska offensiva kvalitéer. Nu blev testet bara ca 10 min lång sedan blev Jocke libero igen efter Välitalos uttåg ur matchen. Lite dubbelt missflyt där, hade varit kul att se Jocke där över 90 min.

Bägge lag hade ett offensivt tänk och det blev en böljande första halvlek. Dock mest mellan bägge straffområden då bägge lag inte riktigt ville sticka in nosen i de centrala försvarsregionerna utan valde hellre att försöka gå runt eller ta om på offensiv planhalva. Intentionerna dock bra från båda håll och inledningsvis ett bra tempo i matchen. Den klart bästa målchansen hade Edsbyn redan efter sju minuter när Daniel Popa med ett lyft friställde Matteus Liw som sög ner bollen snyggt men avslutet tog klockrent i stolpen.

Kanske ett marginellt spelövertag för Sandviken första 20-25 min men Edsbyn defensiv tät och Sandviken var inte heller speciellt skottvilliga i första halvlek. Edsbyn kändes ändå ha kontroll på Sandviken på nåt sätt och ofta när det blir såna här holmgångar med två nästan helt jämna lag så brukar Byn till slut brotta ner sina motståndare här hemma i Arenan. Lite så ikväll också och det var Tuomas Määttä som visade vägen och som han gjorde det!

När matchklockan tickade över 41 min var det fortsatt 0-0 i matchen men när Ulrik Bergman blåste för paus hade vi fått se två fantastiska Tuomas-mål, mål som bara Tuomas kan göra! Tuomas har tränat mycket på sitt skytte sista året och nu börjar det sannerligen ge resultat. Dom fantastiska åkningarna Tuomas har ”kan ni” numera, bägge dessa mål föregicks av såna. Sen avslutades dessa med avslut strax utanför straffområdet, 1-0 från höger och in lågt till vänster om Joel Othén och 2-0 tvärtom, skott från vänster och bollen in lågt igen tätt, tätt intill Othéns bortre stolpe. Då hade Tuomas även däremellan ett rykande avslut som Joel parerade snyggt. Utvecklingen av denna fantastiska bandyspelare bara fortsätter och man får ju gåshud av att se honom när han är i sitt esse! Hatten av för Tuomas.

Härlig halvlek, bra tempo, offensivt tänk, bör skörda sina offer i andra halvlek noterade jag i paus. Det brukar bli trötta ben sista kvarten när tempot är så uppskruvat som ikväll.

Sandviken fick en kalasstart på andra halvlek med reducering redan innan en minut spelats. Christoffer Edlund tog tillvara ett bolltapp på mittplan av Byn och stänkte dit 2-1 lågt bakom Anders Svensson. Låga skott var melodin så långt i den här matchen. Edlund i övrigt ganska osynlig ikväll. Även i andra halvlek inledde Sandviken lite bättre utan att för den skull Edsbyn var ofarliga. Daniel Popa drog ett enormt lass ikväll i Hasses frånvaro och Popa är underbar att se på när han på något vis ålar sig fram och igenom motståndarlaget. Otroligt hal och svår att komma åt och Popa var tillsammans med Tuomas Byns främsta ikväll. Popa gnuggade på som bäst i mitten av andra halvlek men mattades lite på slutet vilket hela Byn gjorde var känslan. 

Men då hade vi åter skaffat oss en tvåmålsledning efter att Jonas Edling tryckt in Byns 7e hörna fram till 3-1 i 72a min. Vi hade tjänat ihop till det också då efter att Byn haft en mycket stark period i mitten av andra pådriven av främst Popa och Tuomas. Närmast var det när just Popa och Tuomas sågade sig igenom på högerkanten i 67e min och sånär ordnade ett drömmål men ett SAIK-ben kom emellan i sista stund den gången.

Sista tio minuterna var SAIK:s och följdriktigt kom också en reducering till 3-2 i 84e på en hörnvariant (?) eller om det var nåt som dom improviserade, såg lite halvkonstigt ut men mål blev det. Sedan sex lååånga minuter fram till slutsignal där det mesta spelet var förlagt till vår planhalva men där SAIK inte klarade av att forcera våra försvarstrupper. Slutsignal på prick 90 min och stor glädje i Edsbylägret som garanterat går mycket stärkta ur det här.

Vi spelar återigen fullt ut på våra yngre spelare som får väldigt mycket speltid och som växer för varje vecka känns det som. Matteus Liw känns väl given i laget nu men även Marcus Persson (känns också given i laget), Jonas Söder och Jesper Granqvist har snart vuxit in fullt ut i det här. Den sistnämnde lille liraren nr 44 Granqvist (16 år) visar inte den minsta respekt även fast det är Sandviken vi möter utan han gör sina grejer ändå han, även som siste man, och gör man det när man är 16 år då… då kommer det att bli jäkligt bra!

Segern ikväll betyder väldigt mycket för LAGET Edsbyn tror jag. Kuben o co visar att dom tror lika mycket på ALLA oavsett namn, ålder och eventuell brist på Elitserierutin och alla tar chansen och tillsammans välter man omkull maskinen Sandviken. Då ska vi också komma ihåg att Hasse inte är med ikväll och Välitalo får kliva av, två spelare som står för mycket trygghet i Edsbyns lag alla andra dagar.

Vi njuter väl av det här i alla fall i ett dygn framåt. Sen får vi småsnegla lite på Broberg borta på fredag men den berör vi inte nu. Tycker Edsbyn visat två gånger om nu att man har för avsikt att utmana topp-4 lagen Villa, Sandviken, Västerås och Hammarby som före säsong tippades belägga plats 1-4. Backar vi bandet en månad så var det World Cup och vi blev utslagen i gruppspelet efter förlust mot bl.a. Sirius. Imponerande att se vad mycket som kan ske på en månad. Njut nu!

EDSBYN-SANDVIKEN 3-2 (2-0)
Edsbyns mål: Tuomas Määttä 2, Jonas Edling 

Publik: 1392

/Håkan Brindholm

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link 

 


 


 

 startad 


 

 

 


 


 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


shine_data_nyil