Hoppa till sidans innehåll
Foto: Hannah Gustavsson

Edsbyns ELFTE guld bärgades på Studenternas idag!

18 MAR 2018 07:54
10 Guld på 18 finaler kan nu utökas till 11 Guld på 19 finaler! Edsbyn till och med nollade Sandviken i dagens SM-final och vann med 4-0 (0-0) och inga OM i världen finns som kan förändra det rättvisa i det!
  • Uppdaterad: 23 MAR 2018 17:20

Hur är allt det här möjligt?! Hur kan just DU och JAG få uppleva det vi gör? Det är helt fantastiskt det som händer och vi vinner alltså i nutid vår andra raka SM-final! Om vi var favorit att vinna guldet före säsongen? NEJ, givetvis inte! Det är sällan eller aldrig någon tror på Byn och lika var det i år. Vi var ett av fyra lag (Byn, Hammarby, VSK, Villa) som jagade favorittippade Sandviken men när krutröken lagt sig så står återigen Byn där som segrare! Den som begriper bandy förstår, oavsett klubbfärg, det stora i det här. Den som inte gör det tänker inte hela linan ut utan försöker leta anledningar/dåliga ursäkter till varför Byn återigen vann SM-guld. Hade det här handlat om ett annat ”landsortslag” än Edsbyn så kan jag lova att JAG hade hyllat laget/föreningen för det deras bedrift men nu handlar det här om min EGEN förening och även om jag inte gillar att ”skryta” så tycker jag bedriften Byn gör år efter år är helt makalöst bra! Jag tror MÅNGA icke Edsbysupportrar håller med i det men i dagens samhälle hör det till att hellre såga än hylla så räknar inte med någon större respons från utomsocknes ändå.

 

Jag tänker när jag skriver om Byn att jag skriver för er som läser det här kontinuerligt hela säsongen och då kanske det blir som en liten saga från det säsongen börjar tills när man summerar säsongen till slut. Det kan bli med ett lyckligt slut (ofta) eller med ett mindre lyckligt slut (ibland) men det vet man ju inte när säsongen börjar. Om jag fortsätter i ”jag-form” så kan jag berätta att jag flera gånger per säsong tänker att det här är sista säsongen jag skriver för hur det än är så blir det också en press att hela tiden ”leverera något” och det känner jag att jag ofta inte orkar göra längre… Dagar som IDAG gör ändå att man tänker positivt! Man träffar en massa folk under hela dagen i Uppsala som berättar hur mycket dom får ut av allt ”svammel” man skriver under en säsong å jag blir lika förvånad varje gång men samtidigt blir jag också väldigt glad, det ska ni veta. Idag har t.ex. en levande legend som Ulf Stenberg kommit och tagit i hand och tackat för att han får ”närvara” på Byns matcher tack vare ”sagan” som berättas på hemsidan från oktober till mars och givetvis värmer det som fan! Sånt ger energi så kanske, kanske man kan ”orka” en säsong.

 

Att vara självgod är inte min grej egentligen men fick ägna ett stycke den här säsongen åt det nu då men där stannar det. Ni som läser mina rader under en hel säsong vet säkert att jag har mina favoriter och mina ”icke-favoriter” i bandysverige. IDAG har en mina favoriter gjort en jättematch och varit en stor del i att Byn vann sitt 11e SM-guld och det är nr 12 Jocke Svensk! Det har alltid och kommer alltid att vara en favoritspelare hos mig och det är min högsta önskan att han spelar i Byn så länge så hans tröja hamnar på väggen i Arenan till slut. Jag känner att jag har hyllat honom mer eller mindre jämt sen han tog en plats i A-laget å såna här dagar så tycker jag det känns så jäkla rätt att ha gjort det också. Jocke Svensk är ”min egen kung” i dagens Byn, jag tycker att han är helt makalöst bra! Sen tycker jag det är synd att Jocke tackar nej till landslaget för jag tycker hela bandysverige är värd att få ta del av en så fantastisk bandyspelare som Jocke är! Så jag ber Jocke HÄR OCH NU att ta sig en funderare på sitt beslut att tacka nej till landslaget för jag tycker du ska tänka om där Jocke. Jag gillar egentligen inte t.ex. en sån som David Pizzoni i Bajen jag heller men när han (även) i landslaget visar så mycket hjärta som han gör så kan jag ta honom till mig på ett annat sätt ändå. Bandyn behöver ”hat-spelare” som Svensk och Pizzoni, det ger en extra krydda till helheten och kan såna ”samsas” i ett landslag men bara där så är väl det underbart. Sen om dom brottas och inte ”gillar varann” i Elitserien är en helt annan sak.

 

Matchen?! Ja vad säger vi om den. Har hört att SAIK efteråt skyllt på bl.a. dålig is och visst var isen underkänd på Studenternas idag men vad jag vet så spelade Byn på samma is också! Det finns inga OM som skulle kunna förändra det rättvisa i att Byn vann dagens final. Sandviken är i grunden för torskrädda helt enkelt och man visar en enorm respekt för Byn och sånt kommer inte av en slump utan det är en respekt som Byn har byggt upp under många års tid. Det här är alltså samma Sandviken vi möter idag som i mitten av januari vann med otroligt rättvisa 5-1 hemma i Göransson mot Byn. Samma Sandviken som nu är så rädd för samma Byn så man blir fullständigt paralyserade i sitt eget spel. Jag tycker det mentala spelet är så otroligt häftigt och fascinerande att se som i dagens match. Edsbyn är ju på plus redan i (motvinden) i första halvlek i det mentala spelet och hade trots 0-0 i paus redan där skaffat sig greppet om matchen.

 

En spelare som Christoffer Edlund visar än en gång att han inte är de stora matchernas man och även om Daniel Berlin, Daniel Mossberg och Erik Säfström tappert försöker så är dom inte i närheten av så bra som dom i mina ögon kan vara! Jag har oerhörd respekt för främst Berlin och Mossberg medan jag inte riktigt fått grepp om Säfströms storhet men Berlin/Mossberg levererar inte på den nivå som jag tycker man kan kräva att dom ska göra i en match som idag. Dom var helt enkelt bättre förut eller också var/är dom bättre när dom inte möter Byn.

 

En del av publiken buade idag när domaren flöjtade för paus i matchen och kanske fanns det fog för det (?). Är man dock supporter till de två lagen så kan man ändå se det intressanta i en 0-0 halvlek och visad respekt för varandra också medan jag ändå förstår att neutrala öldrickande bandyvänner som tar plats på läktaren just när domaren blåser för avslag (eller strax efter) och räknar med en böljande halvlek med x antal mål. Nu spelas ju dock inte finalen för deras skull utan för respektive lag och dess supportrars skull och då handlar det om att hitta rätt väg för att vinna matchen. Vilket till slut Byn gjorde bäst och det förvånar faktiskt inte mig längre.

 

När andra halvlek startade växte Byn nåt enormt medan Sandviken fortsatte visa mer rädsla för Byn än tro på sitt eget spel. Magnus Muhrén må vara en hyllad tränare men att ingjuta mod i sitt eget lag att tro på det man skulle göra idag hade han misslyckats närmast kapitalt med. Ska man bli ”stor” som tränare i min bok så ska man klara av en sån uppgift mycket bättre än vad Muhrén (o co) gjorde idag så där finns en hel del kvar att bevisa innan jag tänker hylla honom som tränare.

 

Edsbyn tog ledningen i den 50e min när Daniel Liw med en fantastisk passning öppnade upp för Jonas Edling som tog revansch för sin straffmiss i första halvlek och distinkt tryckte dit 1-0 Byn med skott från utkanten av straffområdet. Daniel Liw har gjort en underbar säsong utefter dom krav iaf jag har på honom och han förtjänade att ligga bakom Byns ledningsboll. Sandviken hade en bra period därefter och det var väl egentligen mest under den här perioden i matchen som Anders Svensson sattes på lite prov. En egentligen helt lugn första halvlek för Sverre och jag undrar om inte Sandviken stått på noll mål i paus även om Byn valt att spela utan målvakt i första halvlek. Så uddlösa kändes Sandviken med facit i hand. Fascinerande.

 

Martin Frid ordnade 2-0 till Byn efter timmen spelad efter en prestation som gör en lycklig som tusan! Martin har haft en lite halvtung säsong men VAD gör att just Martin kliver fram i femte semin mot Villa och idag mot Sandviken? Bra ledarskap? Att visa det självförtroendet som Martin gör när han fixar 2-0 till Byn värmer vartenda Edsbyhjärta nåt enormt och jag såg själv (lycko)tårar fällas på läktaren av den prestation Martin gav oss. 2-0 efter timmen och Sandviken såg halvslagna ut redan här.

 

Sandviken skapade mest hörnor (hörnmatchen vann iaf SAIK med 8-4) men av dom blev inget. Det lyste inte den hunger av SAIK idag som jag trodde det skulle göra. Jag trodde vi skulle få möta att Sandviken som skulle ”visa bandysverige var skåpet skulle stå” och täppa till truten på Byn men istället kommer det ut ett Sandviken som visar en så enorm respekt för Byn som jag inte trodde fanns. DET i sig är en seger för Byn som vinns redan innan matchen blåses igång.

 

Edsbyn avgör sen den här finalen under matchens sista fem minuter. Man skulle väl kunna tänka sig att få skriva att Sandviken tryckte på för en reducering och Byn kontrade in 3-0 men faktum är att så var inte matchbilden. Anders Svensson har kunna stått och rökt pipa sista tio minuterna utan att det har förändrat slutresultatet och vem vet, han kanske gjorde det utan att vi såg? För spelet var mestadels förlagt på Sandvikens planhalva typ sista åtta minuterna och då kom också både 3-0 och 4-0 av Byn mot ett Sandviken som var slagna sen länge i den här matchen men väl ändå först här erkände sig besegrad. Mattias Larsson gjorde 3-0 på retur från Joel Othén som gjorde en superparad på vasst avslut av Stefan Larsson i sekvensen före. Sen avslutade Tuomas Määttä med 4-0 och det målet har jag faktiskt ganska dålig koll på för då var firandet redan igång. Det är i alla fall en fantastisk vana han har Tuomas med att stänga igen säsongerna med att vara säsongens sista målskytt två år i rad. Det har varit mycket bidragande till att Byn nu har TVÅ raka SM-guld.

 

Känslorna efter är ju fantastiska! Det är ju faktiskt livets krydda för mig som bor i bandybyn Edsbyn att få se alla dessa glada personer som man får se när Edsbyn vinner SM-guld. Obetalbart helt enkelt!

 

Jag har väl något litet ”mål” att inte skriva så långt när jag skriver men hur tusan skriver man ”kort” när ska summera sånt här (?). Ni har överseende med det tror jag och en sån här gång så tror jag dessutom att 99 % av läsarna är Edsbybor! Jag har en förhoppning att nå fler ”icke-bysupportrar” i vanliga fall men betvivlar att jag gör det den här gången… Inte som läst ända hit i alla fall.

 

EDSBYN tar sitt 11e SM-guld! DU och JAG har fått varit med om det och det är svårt att mäta HUR lycklig man blir efter varje guld. Fjolårets och guldet 2004 är i en klass för sig men just här och nu så mår man också väldigt bra av att ha nollat SAIK i en SM-final! I love Edsbyn, dess supportrar och alla andra runtom föreningen <3. Farmers är helt otroliga på att kläcka fram nya låtar som lyfter laget och måste vara Sverigeledande på just det, att komponera nya låtar (?). Respekt och fantastiskt jobbat på matchen idag!

 

Sagan fick ett gott slut!! Kan vi inte också avsluta säsongen med att swisha 4-0 plus ännu en nolla, alltså 400 kr till Miljonklubben? Betalar ni just summan 400 så VET jag att ni orkat läst ända hit och har ni gjort det och swishar just 400 kr så konstaterar jag att ni läsare gör det för att få ett bra slut på sagan 2017/2018!

 

Swisha till 123 283 87 95 och MÄRK SM-guld 2018 i så fall så vet föreningen vilket konto pengarna ska in på. Bankgiro 434-5500 fungerar lika bra.

 

Då tackar JAG er läsare för säsongen så myser vi på det här så får vi se vad nästa säsong har att erbjuda. Skriva går INTE om man inte har lust men förhoppningsvis kan lusten infinna sig till hösten igen. Sånt man får se!

SM-FINAL 2018: SANDVIKEN-EDSBYN 0-4 (0-0)
Edsbyns mål: Jonas Edling, Martin Frid, Mattias Larsson, Tuomas Määttä

 

Publik: 18 114 

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link


 

 


 



 

 startad 


 

 

 


 


 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


 

Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 

shine_data_nyil