Hoppa till sidans innehåll

Byns säsong över efter stor dramatik

12 MAR 2019 22:46
Edsbyn vägrade länge att förlora den 3e semifinalen borta mot Villa men fick till slut ge sig efter att Johan Esplund avgjort med en dryg minut kvar av sudden death (4-3) med en makalös soloprestation.
  • Skapad: 12 MAR 2019 22:46

Vilken nervpärs vi fick bevittna! Ska erkänna direkt att jag inte hade mycket hopp när jag satte mig i soffan inför kvällens match. Tror inte jag var ensam om det för så har ”snacket gått” på byn efter i lördags att det här är kört nu. Säsongens storfavoriter Villa med 2-0 i matcher, fullt hus 5400 personer och Byn lite skadeskjutna av bl.a. Jocke Svensks avstängning och en halvskadad Hans Andersson som var mittfältsavbytare ikväll. Det skulle ju inte gå! Det gjorde ju inte det heller men oj vad nära det var.

Tror väl dom flesta har sett matchen så behöver väl inte dra igenom hela den (?). Edsbyn hade ju att försöka hitta på något och kom med en helt ny matchplan där det var parkera-bussen stuk på taktiken och att vara rädd om bollen när man hade den men inte nödvändigtvis anfalla. Det såg väl ut att gå sådär ändå då Villa gjorde 1-0 på sin andra hörna (Jocke Andersson) i 12e min och 2-0 genom David Karlsson efter att Anders Svensson gjorde sitt enda lilla ”misstag” i matchen när han släppte retur på skott Jesper Eriksson i 27e min som David satte.

Men Edsbyn fortsatte att tro på sin matchplan och även om det inte var ”snyggt” så måste jag beundra laget och lagledningen att man kan komma på något överhuvudtaget som sånär fäller detta Villa! Byn reducerade på straff i 39e min genom Jonas Edling och det stod sig till paus. Före match uppskattade jag att Byns chans till seger var ca 10 % ikväll, i paus hade det ökat till ca 20-25 % och helt plötsligt trodde man på chans!

Sen blev ju andra halvlek en pärs utan dess like! Villa i stort sett parkerar på Byns planhalva, skapar lägen men får inte dit bollen. En storspelande Anders Svensson den största orsaken till det, helt enorm ikväll. Edsbyn agerar inte stressat av att ligga under utan verkar resonera att något läge kommer vi ju att skapa oavsett och då gäller det att nita dit dom. Klockan tickar på, upp över timmen spelad, både publik och Villaspelare börjar bli alltmer otåliga och dom enda som känns kalla är Byn!

Kvittering kommer! I 66e min när Daniel Popa lyrar fram Tuomas Määttä i friläge och Tuomas tar ner och avslutar blixtsnabbt och Byn är ikapp till 2-2. Knäpptyst i arenan. Publiken repar dock snabbt mod igen och Villa likaså. Nya lägen, nya Sverreräddningar. Den mest makalösa var på hörna i 69e min, en hörna som Sverre limmade med en hand! Man började tro på mirakel.

Det fanns en spelare i Villa som bröt mönstret och vågade ge sig in i skiten mer än alla andra och det var Johan Esplund. Han kändes redan här som Villas hopp. Han ordnade en straff i 76e min och nu skulle det väl ändå bli som det var tänkt då. Villa hade satt 13 av 13 straffar tidigare i serien hade kommentator Pelle Marklund upplyst oss om redan tidigare i sändningen. Här kom David Karlssons chans att bli stadens hjälte och ihågkommen för alltid. Sverre kändes trivas i rampljuset på mållinjen under de sekunders väntan det blir vid en straff. David skjuter stenhårt och klockrent i RIBBAN! Straffsviten sprack. Ihågkommen kan han väl bli i alla fall. Lite rörigt vid straffreturen men Byns boll sen.

Sverre startar med att rulla ut bollen till Hasse Andersson som i sakta mak börjar åka upp mitt i banan med bollen. Ingen går på, Villa känns paralyserade. Jag åker väl ett tag till då verkar Hasse tänka, ingen går på. Över mittlinjen, liten tempoökning, möter några Villaspelare som Hasse kroppsfintar bort. Närmar sig straffområdet och får ett hyfsat skottläge utan att det för den skull var bra. Testar skott. Vad händer? Jo efter liten touch på Villaförsvarare möjligtvis så smiter den in mellan benen på Jesper Thimfors som tar det skottet i alla matcher under en säsong utom just den här och just nu. Nerver?! Byn leder 2-3 och det blir tyst i arenan igen. Byn på väg att lyckas med det omöjligaste uppdrag man någonsin haft kändes det som. Det kändes nästan som finalen -04 när Sverre räddade straff vid underläge 2-5 mot Bajen varpå Palle Rönnkvist kontrade och gjorde 3-5 i anfallet efter, resten vet ni.

Kvarten kvar. Villa tog timeout med 10 min kvar men fortsatt samma matchbild även efter det. Byn fortsatt kalla och målmedvetna. Villa skapar resultatlösa hörnor men inte så mycket mer. Byn skapar också nån hörna men bra rus från bägge lag i den här matchen. Man tror Byn ska lyckas och jag undrar hur hög pulsen var just här! Men så får Villa ett läge som väl nästan inte är ett läge egentligen när Johan Löfstedt drar in en stenhård passning i str-området i riktning Jocke Andersson och tro på f-n så lyckas Jocke styra in bollen i mål bakom sin egen rygg till 3-3! Ca 1,30 före matchslut!

Inte nog med det, minuten senare lyrar Matteus Liw fram Tuomas Määttä i friläge, snarlikt det läge som gav 2-2. Tuomas får ner bollen men är då nästan i famnen på Thimfors som lyckas få stopp på både Tuomas och framförallt bollen! Sudden death väntar.

2x10 min max, därefter straffar. Lite halvlägen åt bägge håll under första tiominutaren, bl.a. två hörnor för Byn men bästa läget för Jocke Andersson som han dock bränner. Dessutom utgår Jonas Edling (skärskada i vaden/vristen sägs det). Fortsatt 3-3 och max 10 min kvar, sen straffar. Villa börjar bäst, skapar hörna plus jätteläge Petter Björling. Byn avslutar bäst, vinnarskallen Tuomas Määttä håller på att få det hela att väga över till Edsbyn. Utmynnar dock ”bara” i två hörnor som blir resultatlös. 12-7 i hörnor i hela matchen, inga hörnmål.

Det ser ut att gå mot straffar men då kliver han fram, Johan Esplund! Får bollen mitt på Byns planhalva en bra bit utanför straffområdet och med typ sju Edsbyspelare mellan sig och målet. Alla Villaspelare utom Esplund hade vänt. Esplund provar och som han gör det! Han dribblar av en efter en och på olika sätt, ser nästan ut att stupa över sista hindret och har då Sverre kvar att överlista men lyckas ändå hålla balansen och dessutom få upp bollen i nättaket bakom Sverre! Villa till SM-final. Ett mycket tappert kämpande Edsbyn är slagna. Johan Esplund matchhjälte. Det får anses välförtjänt, en spelare som vill göra annorlunda saker och tjusa publiken men som under senare år framförallt blivit en otrolig lagspelare.

Edsbyn faller med flaggan i topp! Det taktiska draget kändes klockrent, höll på att tråka ut både Villa och 5350 på läktaren (för några höll väl på Byn?) och höll sånär på att ta semifinalserien hem till Edsbyn på torsdag. Inte utan att man tänker att vart tusan har det här tagit vägen då?! Med ett skärrat Villa och ett nederlagstippat Edsbyn som sannolikt hade använt sig av samma taktik igen. Vi får inte svar på det men jag är tacksam ändå att Byn gjorde en sån match av det här att man i alla fall fick börja tänka tanken!

Villa mycket välförtjänt till SM-final, inget snack om den saken och stort grattis till det. Ett fantastiskt bra bandylag. Uppdraget skulle ju vara omöjligt från början för Byns del och blev ju också så. Känslan var att det dog i lördags men hoppet väcktes igen ikväll och det är just det som är det stora med Edsbyn. Det går aldrig räkna ut Byn! Nu fick vi erkänna oss slagna till slut i alla fall men Villa fick slita för det och Byn faller med stil.

Tack för den här säsongen Byn! Hade väl tänkt summera säsongen lite mer i kvällens text var tanken från början men nu tog ju matchen all ”den textplatsen” så få se om jag gör det i helgen istället.

SM-semifinal 3
Villa Lidköping-Edsbyn 4-3 (2-1) efter sudden death

Edsbyns mål: Jonas Edling, Tuomas Määttä, Hans Andersson

Publik: 5400

/Håkan Brindholm

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link 

 


 


 

 startad 


 

 

 


 


 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


shine_data_nyil