Hoppa till sidans innehåll
Foto: Christer Åsentorp

Bollnäs tog viktig derbyseger

30 NOV 2018 23:26
Överraskande eller inte låter vi vara osagt men det blev Bollnäs vann fredagens derby i Edsbyn med siffrorna 3-5 (0-2). Bollnäs var liiite bättre överlag i matchen och segern måste anses rättvis.
  • Skapad: 30 NOV 2018 23:26

Missräkning är min spontana känsla så här ganska direkt efter matchen, samt besvikelse såklart då jag inte tycker Byn riktigt hittar dom där sista 10-15 % ikväll som måste fram för att vinna derbyn mot Bollnäs. Ett Bollnäs som å sin sida gör en ganska nära klockren laginsats och där jag tycker Bollnäs defensiv och då speciellt deras vänsterförsvar blev lite tungan på vågen.

Hans Andersson i Byn kom till start men det gjorde inte Jens Wiik i Bollnäs, det var dom två frågetecken som fanns inför matchen. Ville Aaltonen vikarierade för Wiik på vänsterbacken och som han gjorde det, en av matchens klart bästa. Upptakten på matchen blev jäkligt fartfylld, det kanske man inte kan tro om man t.ex. sitter vid Elitrapport/Text-Tv och ser att det fortsatt står 0-0 när klockan tickar över 25 min. Tråkig match är säkert grundtanken då. Jag tycker nästan att matchens första 20 min var dom bästa, var tur man hade valt rätt penna för första sidan i blocket var fylld redan efter en kvart.

Bollnäs hade avslag och angav tonen direkt när Hellmyrs och Helavuori iscensatte ett fartfyllt anfall direkt på avslag. Edsbyn kontrade och efter 44 sek dök första läget i matchen upp när Jonas Edling knackade bollen stenhårt i ribban bakom Patrik Aihonen (som blev Svennes val av mv)! 1-0 Byn där och visst, nånting i matchen blir ju annorlunda men sen hur det hade slutat det får vi aldrig svar på. Det finns väldigt många lägen i respektive straffområde noterad första kvarten men jag nöjer mig med att konstatera att så långt var matchen helt jämn.

Sen höll Oscar Wikblad på att göra ett supermål i 19e min när han plockade ner en lyra från Hasse och trixade sig fram till Aihonen men den avslutande lobben över Aihonen hamnade på burtaket. Ett par minuter efter friläge Patrik Nilsson på liknande lyra från Anton Dahlberg men Nilsson fick inte ordning på bollen som rann ut. Så som ni kanske förstår så hade det lika gärna kunna stått 2-2 som 0-0 efter 20 min.

Efter den starten sjönk tempot lite mitt i halvleken och det blev nästan lite avvaktande. Matchen skulle behöva ett mål skrev jag i blocket och hann inte mer än skriva det så gjorde Bollnäs 0-1! I 29e min genom Christian Mickelsson i friläge på lyft från Per Hellmyrs, dom har väldigt bra connection dom två måste jag erkänna. Hellmyrs ikväll på mittfältet då Aaltonen gick ner på back och Anton Dahlberg in på högerhalven. Blev lyckat för Bollnäs då alla dessa tre hade framstående roller i matchen men där Hellmyrs som ofta drar det tyngsta lasset offensivt.

Bollnäs tog över kommandot i matchen tack vare målet, kanske inte solklart spelmässigt men absolut mentalt då man växer när en ledningsboll kommer så långt in i matchen. Någon minut efter målet försvann Jocke Svensk ur spel, antagligen skridskoslipning. Tommi Määttä vikarierade på liberon under tiden men även han viftade på slipning och blev också överspelad när Joel Wigren med en lyra hittade Patrik Nilsson i andra änden och, ur lite misstänkt offsideposition var känsla, gjorde inte Nilsson något misstag fri med Svensson och 0-2 Bollnäs efter 35 min. Måste säga att jag blir väldigt förvånad över hur ofta det blir slipning under en match, det måste vara något galet med isen känner jag. Det är ju några spelare varje match i bägge lag som får göra det. Vi spelar ju inomhus!

Bollnäs behöll ledningen till paus och känslan var inte bra. Rättvis ledning och Byn lite tagna av derbynerven var min känsla. Fattas såna rutinerade rävar som Danielarna Liw och Välitalo mer såna här gånger kanske? Så kan det vara. Kände mig redan här skeptisk till att Byn skulle vända matchen.

Edsbyn började ändå andra halvlek piggare och fick lite grepp i upptakten och det lite tack vare att Bollnäs spelade ett lite lägre försvarsspel (förståeligt) i andra. I första spelade Bollnäs ett högt försvarsspel, högre än Byn t.o.m. vilket var lite förvånande. Jag tycker sånt där ger lite signaler på om man ”tror på sig själv” eller inte faktiskt och kanske var det lite det som avgjorde också till slut, att Bollnäs trodde lite mer på sitt än vad Byn gjorde (?).

Men vi skulle snart åka på två käftsmällar via 0-3 Joel Wigren på retur från Svensson och Patrik Nilsson 0-4 på en hörna som efter lite småstudsande på vägen ramlade in i Byns mål. Målen i minut 51 och 55 och uppförsbacken enorm för Byn. Då tydde i min värld inget på att det skulle bli match av det här, framförallt inte då Patrik Aihonen storspelade i målet också. Inga väldigt spektakulära räddningar så kanske men han stod rätt och stoppade bollarna och det är ju grejen. Edsbyn trummade ändå på bra men kändes som Byn heeela tiden malde på mot Bollnäs vänsterförsvar. Har lite svårt att förstå varför (?). Scannar man av Bollnäs försvar så är i alla fall för mig deras vänstervinge med Aaltonen/Helavuori starkare än Jesper Larsson/Anton Dahlberg defensivt utan att för den skull såga högervingen men den är beskedligare helt klart.

Det skulle ändå hända saker. Hasse Andersson drog dit Byns 9e hörna till 1-4 i 67e min och när sen Marcus Persson blev bjuden på bollen i stort sett mitt framför mål av Bns-försvaret så kom också 2-4 i 70e min. Vips så fanns det hur mycket energi som helst i Byn. Även 3-4 kom när Tommi Määttä sköt en av karriärens bästa projektiler när han satte Byns 10e hörna i nättaket. 0-4 efter 66 min var helt plötsligt 3-4 i 77e! Idrott när den är som bäst.

Farmers ångade på matchen igenom och jag sa det när Farmers fortsatt tuggade på vid ställningen 0-3/0-4, undrar hur ljudvolymen varit i Lidköping vid liknande läge. Det behöver man inte undra, det vet man. Flames också vass såklart men dom hade ju lite mer anledning denna kväll liksom.. Matchen blev lite förryckt efter 3-4 och bl.a. tog Svenne en smart timeout i 81a istället för direkt när Byn gjorde 3-4 för att kyla ner både sitt garde och på kuppen kom Byn av sig lite också. Jag har en plan brukade väl Sickan i Jönssonligan säga, ikväll var det Svenne som var Sickan och hade mest och bäst planer.

Ganska snart efter timeouten skulle matchen avgöras. Hörna Bollnäs och i efterdyningarna av den kom ett skott utifrån som Christian Mickelsson styrde in (väl? Eller var det han som sköt utifrån? Tror det var Ståhl) Kvittar vilket, spiken var det i alla fall för sen vaskade inte Byn fram något mer utan det var fler lägen till 3-6 istället (bl.a. Oskar Olsson friläge som Sverre snyggt enhandsparerade).

Vi får erkänna oss regelrätt slagna tycker jag. Tycker inte Byns drivande spelare riktigt kommer upp på sin toppnivå ikväll, tänker då på Daniel Popa, Tuomas och delvis Hasse Andersson som dock gjorde en klart bra andra halvlek. Hasse också förståeligt lite ringrostig efter 3v utan matchspel. Vi är lite bortskämda med att den här trion driver igång Byn och tröttar ut motståndarna men då det ikväll fattas dom där 10-15 % så orkade också Bollnäs stå emot. Det är min spontana känsla i alla fall. Sen har vi väl inga marginaler med ikväll heller, vi är minst lika mycket i deras straffområde som dom i vårt men det ska studsa lite med i dom situationerna också och ikväll var det inte en sån kväll. Sen kändes det som Bollnäs vann många ”matcher i matchen”, Aihonen lite bättre än Sverre och sen varje lagdel i Bollnäs aningen bättre än Byns dito, det räckte till derbyseger.

Vi lär väl överleva det här antar jag men det känns ändå som två sumpade poäng och därmed två ”bonuspoäng” för Bollnäs. Vi blandar och ger lite för mycket än, vinner mot Hammarby och SAIK men förlorar mot Broberg och Bollnäs. Att förlora mot Bollnäs är väl sett till lagens respektive slagstyrka ingen katastrof dock men det är ju inget att hymla om ändå att vi vill vara bättre än dom! Men Bollnäs är ju ändå ett klart bättre lag än Broberg ser man nu. I oktober när Broberg vann med 6-1 mot Bollnäs i World Cup såg det annorlunda ut. Men försäsong är en sak och serie en annan, finns många rutinerade rävar i både Byn och Bollnäs som inte riktigt ”går igång” på försäsong längre.

Samtidigt handlar det väl också om att Bollnäs håller på att bygga någonting som gör att dom är bättre nu än för 6v sen. Dom har lyckats hamna i ett klassiskt smygläge a’la Edsbyn känns det lite som, inte riktigt tagna på allvar men smyger sig närmare topplagen för varje vecka är känslan. Lite lurigt!

Vi får bryta ihop och komma igen. Det var ju inte katastrofdåligt ikväll men heller inte toppbra. Det är väl också tjusningen med idrott att man inte vet sånt före. Vi får helt enkelt klämma Bollnäs på annandagen istället, vi har vunnit förut på Sävstaås :)

I övrigt ikväll! Vad tusan hände i Göransson?! Sandviken vinner med 17-5 mot Broberg. Hur lyckas man släppa in 17 mål på 90 min när man heter Broberg? Om det varit Falun eller Frillesås som är nykomlingar så har det väl funnits nån typ av förståelse men Broberg! Oj vad dom ska skämmas! Edlund 6 mål av 17 är väl ”normalt” men fyra mål av junioren Lukas Widman smäller högre! Grattis, känner inte ens till killen ska jag erkänna, har han varit med förut (?).

Sirius tog en viktig seger när man vann 3-4 på Lugnet i Falun. Avgörande på straff i 95e min av Marcus Kumpuoja. Verkar ha varit hett i Falulägret, många utvisningar för olämpligt uppträdande och våldsamt slag. Det är såna här poäng som kan avgöra bottenstriden när serien summeras. Hammarby vann med 6-1 mot Tellus, känns fullt normalt. Publik 1545 lär väl vara en besvikelse ändå. 754 pers i Göransson imponerar väl inte heller. Här var det 2533 men det lät som det var det dubbla. Bandy med eller utan klackar är nästan två olika sporter upplevelsemässigt.

Tack för ikväll. Nästa för Byn: Motala borta på måndag kl 19.00, den sen tidigare uppskjutna matchen. Svår match, speciellt nu.

EDSBYN-BOLLNÄS 3-5 (0-2)
Edsbyns mål: Hans Andersson, Marcus Persson, Tommi Määttä

Publik: 2533

/Håkan Brindholm

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link


 

  

 startad 


 

 

 


 


 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


 

Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 

shine_data_nyil