Hoppa till sidans innehåll

Annandagsseger på Sävstaås

26 DEC 2018 21:24
Edsbyn är svårslagen på Sävstaås, det fick vi än en gång erfara då Byn under sista halvtimmen vände underläge 3-2 till seger 3-5 (1-2) i kvällens annandagsderby.
  • Skapad: 26 DEC 2018 21:24

Bollnäs hoppades kunna nolla Byn i seriens två möten efter seger 3-5 här för en månad sen men Byn vände ett hotande underläge till en, på många sätt, viktig seger med samma siffror. Spelmässigt inte en lika underhållande match som den här i Arenan men de yttre förutsättningar med lite sämre is gör ju sitt till där också. Inramningen dock mycket bra med en publiksiffra på 6857 personer och två sjungande klackar som gjorde ett fantastiskt jobb!

Första halvlek och då framförallt första halvtimmen går summera på några få rader faktiskt. Förutom att Bollnäs hade ett bra läge efter dryga minuten när Mickelsson brände efter en retur av Anders Svensson så var det en rätt tam och händelsefattig första halvlek vi fick se. Bägge lag med respekt för varandras offensiva vapen föredrog att tänka lite ”defensiven främst” och då blev också underhållningen lite därefter. Även på publikplats började den från början så högljudda stämningen mojna en aning när klockan tickade upp mot halvtimmen spelad.

Matchen behövde ett mål och när första målet väl kom så kom det tre stycken i ganska tät följd. Byn tilldömdes straff i 36e efter en omställning av Martin Frid och Tuomas Määttä där den senare drogs omkull i utkanten av straffområdet. Mattias Hammarström straffskytt och straffen satt ungefär i samma maska som mot Bollnäs på Tele 2. Fyra minuter efter också 0-2 Byn när Mattias Larsson bröt ett Bollnäsuppspel, gick på eget avslut med retur som följd och påpassligt först framme var Marcus Persson som satte tvåan. 0-2 Byn efter 40 min.

Vi fick dock inte med oss den ledningen in till paus för på Bollnäs andra hörna i 42a min kunde Kasper Milerud reducera när han vispade upp en retur i nättaket. 1-2 blev paussiffror och det var väl kanske hyfsat rättvist ändå att Byn ledde då Byn ändå växte även spelmässigt i slutet av halvleken. I det stora hela dock ingen större bandyhalvlek men spänning är ju även det minst halva grejen när det handlar om annandagsbandy och matcher mot Bollnäs i allmänhet och spännande var det.

I andra halvlek öppnade matchen upp sig mer och delar vi upp den i kvartar så var det ganska tydligt vilket lag som hade respektive kvart, både mål- och spelmässigt. Bollnäs började klart bra och hade här sin bästa period i matchen och då mestadels anförda av Per Hellmyrs och till viss del även Samuli Helavuori. Just Samuli kvitterade redan 30 sek in i andra halvlek när han ganska ostört fick vika in i Byns straffområde från vänster och vid första stolpen hittade även Samuli utrymme till att sätta kvitteringsbollen. Bra prestation men också ett Byn på hälarna var känslan och lite så fortsatte det efter målet också.

Hellmyrs var den som mest drev på Bollnäs offensiv under den här heta kvarten och han låg bakom i stort sett alla lägen och halvlägen Bollnäs hade medan Byn kändes mest tama och lite paralyserade just här. Bollnäs skulle ta ledningen i 58e min och även där var det Hellmyrs som drev upp boll, avslutade och efter lite studsande var Oscar Westh på rätt plats och kunde skicka in 3-2 till hemmalaget. Det var rättvist just då men som tur var insåg Kuben o co faran och tog timeout direkt efter.

En halvtimme kvar av matchen efter timeouten och det var ett helt annat Edsbyn vi fick se under den sista halvtimmen så timeouten gjorde klar effekt. Offensivt var det den i särklass bästa av matchens tre halvtimmar av Byn som överlag agerade mer aggressivt över hela banan. Känslan är att Byn i många matcher blir väldigt låga i försvarsspelet, för låga tycker jag för att det ska kännas bra. Då tappar vi också aggressiviteten på något vis och det känns inte riktigt som Byns melodi när det blir den matchbilden tycker jag i alla fall.

Byns kvittering kom i 66e min och det på en hörna. En misslyckad hörna egentligen med ett halvdant skott av Tommi Määttä men bollen tog på en orange och hamnade sen på bladet hos Mattias Larsson som distinkt satte dit 3-3 bollen. Kul att just Mattias fick göra målet, han sliter i det tysta och gör det väldigt bra i match efter match, värd lite mer rubriker. Nu var Byn påkopplade och tog tag i matchen på ett helt annat sätt än tidigare och helt plötsligt så var det Bollnäs som istället började se lite torskrädda ut. Jonas Söder hade en egen aktion i 70e min när han avancerade upp i planen och skickade på ett mycket vasst avslut från distans som hade suttit tätt under ribban men Aihonen tippade med möda till hörna. Mål där och det hade blivit ett minne för livet för Jonas! Och oss!

Edsbyn fortsatte driva matchen ändå och Tuomas som också är rivig och hårt jobbande utan boll snodde den av Bollnäsförsvaret i 72a när dom i momentet före stoppat upp ett Edsbyanfall. Mycket spelare runt Bollnäs straffområde men Tuomas såg Tisen i bortre delen av detsamma och hittade honom varpå Tisen drog sin gubbe och laddade bössan från snäv högervinkel och Aihonen fick kapitulera. Klart Tisen ska kliva fram såna här gånger, det har han gjort förut och det kommer han att göra fler gånger. Det är ju därför han är med liksom.

Byn ledde därmed 3-4 efter 72 min och som tur var fortsatte Byn vara aggressiva även efter ledningsmålet även om det många gånger kan bli att man tar ett kliv tillbaka såna gånger. Matchavgörande 3-5 skulle komma efter 79 min och åter var Tisen inblandad. Ett frislag ganska långt ute till höger men Tisen provade avslut även därifrån och otroligt nog hann Jonas Edling tydligen med att styra in Tisens skott i mål! Viktigt mål som tusan och nu var det upp till Bollnäs att hitta på något för att om möjligt få liv i matchen igen men det mäktade man inte med denna kväll. En timeout tog Bns och försökte efter det lyfta mer men det gjorde man hellre än bra den här gången.

Över 90 min vinner Byn rättvist även om vi var i gungning under sekvenser av matchen. Främst då i upptakten av andra halvlek men en timeout på rätt ställe där återställde ordningen och nästan lite mer därtill. Ändå ingen toppinsats av Byn men i derbyn mot Bollnäs är poängen viktigare än innehållet, så är det bara. Är även innehållet toppenbra så är det en bonus i så fall. Bollnäs presterade inte heller på topp och sammanfattningsvis så spelade ändå Byn på fler spelare än vad Bollnäs gjorde under perioderna när Byn var bra. Några namnkunniga i Bollnäs som bör kliva fram såna här gånger var rätt osynliga tycker jag, tänker där främst på Milerud och Mickelsson som var ganska osynliga bägge två.

Edsbyn gör väl kanske en 75 % insats är min känsla. Försvarsmässigt godkänt och Bollnäs hölls nästan hela tiden utanför straffområdet. Om man bedömer t.ex. Jocke Svensk så var han mer dominant under förra säsongen än hittills den här säsongen men Jocke hade också en trasslig försäsong och kommer nog mer och mer ju längre säsongen går tror jag. I stort sett felfri idag och det lovar gott när Jocke är det i den här typen av matcher. Offensivt bör det finnas mer att hämta framöver, det är nog ett måste om vi vill spela bandy länge även den här säsongen. Stort ansvar vilar på Tuomas Määttä men tycker framförallt att Oscar Wikblad blev mer delaktig i spelet i andra halvlek idag och det tror jag behövs i ett längre perspektiv. Hasse och Popa bra men även dom ligger väl där runt 75 % ikväll mot vad man ”vet att dom kan”.

Så det finns lite att ta av än och det kan nog närmast behövas nu på fredag då vi tar oss an serieledande Västerås hemma i Arenan. En riktig höjdarmatch där Byn måste vara bra men jag har faktiskt på känn att Byn kan leverera en riktig toppinsats då. Har sett fram emot den matchen länge = Som upplevelse är Västerås hemma en fredag ganska svårslaget.

I övrigt så var det väl en annandag där inte så mycket stack ut är känslan. Favoritsegrar i alla matcherna även om många av dom avgjordes först sista 15-20 min vilket i sig känns bra då i stort sett alla supportrar fortsatt har hopp in i matchernas slutskede. Sirius kanske mår lite extra bra efter att ha vunnit den viktiga matchen mot Falun hemma med 9-5. Falun låg före hela tiden fram till 4-5 innan Sirius satte in slutspurten och avgjorde sista 20 min.

Västerås var lite i brygga mot Motala men krånglade sig ur och vände 2-4 till 6-4. Vetlanda avgjorde tidigt mot Frillesås och hade 4-0 efter 9 min! Villa fick slita lite mer än siffrorna antyder mot Vänersborg men rann även dom ifrån sista 20-25 min och vann 2-7. Broberg hade Sandviken lite i gungning men Sandviken visade styrka ändå när man lyckades vrida tillbaka tappad 0-2 ledning till 2-2 och sen seger 2-4. Bara drygt 1600 pers på den matchen var väl annandagens besvikelse.

Hammarby vann 6-2 mot Tellus inför omgångens näst bästa publiksiffra på drygt 5800 pers. Även där stod det länge 3-1 innan Bajen rann ifrån sista 20 min. I tabellen känns Västerås och Villa svår att rubba från plats ett och två men bakom dem blir det ett härligt race mellan SAIK, Byn, Bajen och Bollnäs om platserna tre till sex. Byns seger väldigt viktig i den kampen och jag tror Byn ska kunna hålla Bollnäs bakom sig tack vare kvällens seger. Tycker Byns spelschema känns lite bättre än Bollnäs dito. I botten fick Sirius lite andrum och lär nu vara på säker mark från att hamna på plats 14 i alla fall. I övrigt jämnt och ovisst mellan Falun, Frillesås och Tellus. Häftigt ändå att plats 14 ger respass direkt tycker jag och att inte alla har chans att kvala sig kvar.

Nog för idag. Det blev åter en trevlig annandag på Sävstaås. Byns femte seger där på 10 annandagsförsök sedan Bollnäs återkomst till högsta serien = Starkt! Var det även vår sista annandagsseger på Sävstaås tro? Om två år vet vi!

Full omgång både fredag och söndag också så tätt på given nu ett tag och det gillas!

God fortsättning!

BOLLNÄS-EDSBYN 3-5 (1-2)
Edsbyns mål: Mattias Hammarström 2, Marcus Persson, Mattias Larsson, Jonas Edling

Publik: 6857

/Håkan Brindholm

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link


 

 


  

 startad 


 

 

 


 


 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


 

Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 

shine_data_nyil