Hoppa till sidans innehåll

Villa tog kommandot i matchserien

06 MAR 2019 22:25
Villa förblir obesegrade mer än ett år hemma i Lidköping efter seger med 5-1 (2-1) ikväll och därmed 1-0 i matcher. Som det till slut blev så var det klart rättvist. Nu vankas NYCKELMATCH här i Edsbyn på lördag!
  • Skapad: 06 MAR 2019 22:25

Edsbyn var det lag som senast vann i Lidköping i serie- och slutspelssammanhang när man vann den fjärde semin förra säsongen. Då var det 9 mars och sen dess har inte Villa förlorat hemma och då man nu vann ikväll så kommer sviten bli mer än ett år lång. Imponerande! Villa vann rättvist men känns ändå inte alls oslagbara tycker jag efter att ha sett kvällens batalj. Det gäller att Byn orkar trycka lite mer i offensiven, då tror jag Villa kan få det stökigt faktiskt.

Matchen ikväll gick lite i vågor. Stundtals en rätt mesig bandymatch med väldigt lite närkontakt och ingen riktig slutspelspuls i matchen. Men ibland gungade dock spelet iväg ganska bra och lagen bytte lite chanser med varandra, detta då dock nästan mer p.g.a. lite passivt försvarsspel än gudabenådat bra anfallsspel. Villa fick dock bl.a. det viktiga första målet efter dryga kvarten även om Byn så långt haft rätt bra kontroll på både boll/spel och Villa. Byn gick dock bort sig ute vid sargen på egen planhalva och mer behövdes inte för att det skulle uppstå ett läge där Martin Karlsson i andraläget kunde fösa in 1-0.

Byn hade en liten svacka här och Villa fick kommandot i matchen för första gången. Det gav också 2-0 när Petter Björling (tror jag) lyfte en boll som friställde David Karlsson som satte returen på sitt eget avslut efter att Anders Svensson räddat första läget. Det här hände i 21a min och direkt en klar uppförsbacke för Byn såklart.

Edsbyn skulle dock reducera efter 27 min när Hasse Andersson snyggt vek in en boll mitt i banan till Mattias Hammarström som från distans hittade vänster kryss bakom en chanslös Jesper Thimfors. Siffrorna stod sig till paus men Byn avslutade bra och det fanns faktiskt gott hopp inför andra halvlek. Edsbyn hade en del bra lägen men bollen måste in fler gånger än en gång på de lägen Byn skapade över 90 min, annars går det ju inte vinna matcher. Fråga Bollnäs.

Nästa mål oerhört viktigt var en notering jag gjorde i paus och att det var så vidhåller jag även efter match. Skulle Byn ha kvitterat så är jag ganska säker på att vi hade fått Villa i gungning i den här matchen för så fyllda av självförtroende att man bara hade skakat av sig det kändes inte Villa tyckte jag. Nu fick vi ingen kvittering, Oscar Wikblad närmast när han sånär blev helt ren Thimfors men bollen stack ifrån Oscar och chansen rann ut i intet. Det var i 50e min och tre minuter därefter kom ”det viktiga målet”.

Då till Villa Lidköping och genom Johan Esplund och det var väl matchens snyggaste mål. Två snabba korta djupledspass mitt på offensiv planhalva gjorde att Esplund fick yta att vika in i straffområdets ytterkant ganska rakt framifrån och skottet kom i flykten högt och förbi en chanslös Sverre och 3-1 Villa. Av tidigare erfarenhet känner jag att det inte brukar behövas så mycket för att Villa ska ramla åt det ena eller andra hållet prestationsmässigt. Nu fick man 3-1 här och genast växte man men menar att hade Byn kvitterat före hade det absolut kunna gått åt det andra hållet med Villa som såna gånger brukar bli lite torskrädda och det nästan speciellt i sin egen hemmaborg. Eller om det möjligtvis är något man jobbat bort den här säsongen då, det får visa sig framöver här.

Bägge lag hade lägen till fler mål efter 3-1 och innan spiken 4-1 kom i 80e min men bägge målvakterna tillhörde lagens bästa spelare och höll tätt. Det kändes som Byn fick slita mycket för väldigt lite utdelning i den här matchen. Med ”normal slutspelsutdelning” med Edsbymått mätt så skulle vi ha gjort 3-4 mål ikväll då Byn brukar vara ganska kliniska när lägen dyker upp i såna här typer av ”stora matcher”. Vi får hoppas det kommer på lördag istället.

Villa gjorde 4-1 genom Jocke Andersson i 80e min på ett fint lyft från Martin Karlsson och just den variationen i sitt spel var Villa klart bättre på än Byn ikväll och lite fäller det avgörandet. Martin Karlsson satte sen själv 5-1 efter bra förarbete Joel Broberg och just dessa två tycker jag stack ut lite i Villa ikväll. Lite likt matchserien förra säsongen då dessa två också var riktigt bra.

Inget att säga om det rättvisa i att Villa vann ikväll även om jag inte tycker Villa var 5-1 bättre än Byn men 2-1, 3-1 eller 5-1 kvittar ju nu när matchen är över. Det är 1-0 i matcher till Villa som är det väsentliga och det är därifrån vi får ta det nu. Givetvis är matchen på lördag här i Svenska Fönster Arena (kl 15.00) den stora nyckelmatchen i den här matchserien nu. Det blir ju lite ”måste-vinna-stämpel” över den för Edsbyns del nu men det tror jag absolut Byn kan göra efter att ha sett kvällens match. Och skulle Byn göra det så ska nog Villa se upp lite på tisdag. Jag tror Byn kommer att ta rätt mycket lärdom av matchen ikväll som vi kan använda oss av om vi får komma till Lidköping i ett 1-1 läge på tisdag. Men först ska vi ta oss dit!

Lite svårt att ge spelarkritik i Byn ändå tycker jag. Man blir lite nedstämd direkt efter förlust och har lite svårt att tycka att någon var sådär otroligt bra. Sen har man olika krav på olika spelare och utefter det så tycker jag en sån som Marcus Persson gör en jättebra insats ikväll. Ted Hedell fortsatt positiv och rivig medan det känns som det ska gå plocka ur mer ur våra drivande spelare. Det ser ofta så jäkla tungåkt ut i Lidköping tycker jag, ser ut som spelarna tar i som tusan men ändå inte för upp den fart man i normala fall gör. Kan vara en synvilla men är inte första gången jag känner så när jag kollar matcher från Lidköping.

Tror det blir en hetare och mer pulshöjande match här hemma på lördag och det tror jag passar Byn bra i så fall. Villa ska få vara bra om dom ska komma hit och knäppa oss på lördag känner jag då jag tror Byn säljer sig oerhört dyrt då och speciellt med det stöd från läktarplats man kommer att få då. Hoppas det blir den kokande slutspelsgrytan i Arenan då som är så underbar att uppleva och då brukar Byn vara nästan oslagbara!

Vi stänger därmed match 1 och konstaterar att Villa är än större favoriter i den här matchserien, om det nu går vara större än man var. Edsbyn måste upp ett par snäpp för att utmana men den kapaciteten finns absolut och jag längtar redan lite till lördag! Tillägger också att jag tyckte kvällens kommentator (Håkan Eng) var bra, tycker ofta kommentatorerna i den änden av landet har en förmåga att ”yla och skrika för ingenting” men här var det mer balanserat och bra. Tyckte jag i alla fall!

SM-SEMIFINAL 1
Villa Lidköping-Edsbyn 5-1 (2-1)
Edsbyns mål: Mattias Hammarström

Publik: 4206

/Håkan Brindholm

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link
  1. Vad för spelade inte.nr.13??

    (Åke jonsson 2019-03-07 kl 14:07) Anmäld
  2. Bra tryck i Sparbanken Lidköping Arena ikväll👍

    (Larzy 2019-03-06 kl 23:14) Anmäld 

 


 


 

 startad 


 

 

 


 


 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


shine_data_nyil