Hoppa till sidans innehåll
Foto: Hannah Gustavsson

Passande 0-8 seger i 08-land

30 DEC 2018 20:30
Edsbyn är i bra form! Det konstaterar vi än en gång efter att Byn idag kört över Tellus med 0-8 (0-4) på Zinkensdamm. När väl Byn fick hål på Tellus så var det inget snack sen. Edsbyns femte raka.
 • Skapad: 30 DEC 2018 20:30

Just för tillfället gör Edsbyn det mesta rätt och det är som Edsbysupporter bara att slicka sig om munnen och, en dag som denna, luta sig tillbaka i soffan och njuta. Tellus är alltid luriga att möta och krigar i 90 min + tillägg och kan väl inte anklagas för annat idag heller trots att målen trillade in med jämna mellanrum. Edsbyn är dock i mycket bra form för dagen och efter att ha gnuggat på mot deras defensiv och fått hål på Tellus efter 12 min så blev det här till slut en rätt behaglig resa för Byn och dito hemma i soffan.

Det var åter Jonas Söder som gjorde mål när Byn tog ledningen. På rätt plats i straffområdet var Jonas när Daniel Popa mycket snyggt tog sig fram efter högerkanten och sen spelade snettinåtbakåt och efter lite bolltouchar på vägen hamnade bollen hos Söder. Med ryggen mot mål knackade Jonas till och bollen satt i nät bakom Pete Pättiniemi. Ett äkta Per Karlsson-mål skulle ju jag säga men sånt känner ju knappast Jonas till, han var nog inte ens påtänkt då. Ett viktigt mål för Byn efter 12 min var det i alla fall. Fram dit så hade Byn haft klart mest boll men bara vaskat fram några halvchanser och på det kontot hade Tellus så långt lika många halvlägen, ett par vardera.

Edsbyn var väldigt bestämda i det dom gjorde och såg till att hålla ett bra tempo hela tiden. Största boven i såna här matcher är ju om tempot sjunker, då blir det väldigt mycket lättare att spela den bandy Tellus spelar för hur det än är så är dom bra organiserad på egen planhalva så länge man orkar. Den här matchen skulle avgöras när klockan precis tickat över halvtimmen spelad. Ted Hedell fick avsluta ett anfall som Tuomas Määttä låg bakom och Ted balanserade snyggt på offsidelinjen och fick bollen på bladet och rundade Pete och vek in 0-2 ur snäv vinkel i 31a min. Tellus bänk ville ha det till offside men det var det inte. Två minuter senare kom även 0-3 när Martin Frid gjorde förarbetet till Jonas Edling som vek in i plan från vänster och fick passningen perfekt av Frid och avslutade i utkanten av straffområdet och Pete hade bara att rafsa ut boll nummer tre ur maskorna. 0-3 efter 33 min och det på ett Tellus som snittar i underkant två mål framåt per match kändes naturligtvis väldigt bra. Man hyperventilerar väl alltid lite i början på såna här matcher innan man sett hur skärpta Byn är inför uppgiften men här kunde faktiskt tömma upp en kopp kaffe och inta en ganska skön ställning i soffan.

Dessutom Västerås-Hammarby på Sportkanalen samtidigt vilket gjorde att man alltmer kunde slänga både ett och två ögon på den matchen som var fartfylld och mycket sevärd. Edsbyn gick fram till 0-4 innan paus när Byn och främst Edling stressade Tellus i uppspelsfasen, vann boll högt i banan och Oscar Wikblad laddade och pricksköt 0-4 förbi en tapper Pättiniemi som stundtals blev helt övergiven.

Andra halvlek och man får ju berömma Byn för att man fortsätter behålla fokus matchen igenom. Tellus sticker upp emellanåt och har ändå en del avslut både i första och andra halvlek men Anders Svensson siktar på en plats i VM-truppen och höll målet rent från påhälsning matchen igenom. Nu är Svensson sådär stabilt bra igen, tar det han ska och lite mer ändå. Då har han få övermän i målvaktsvärlden. 0-8 till slut som sagt, Tuomas Määttä gjorde två mål i andra halvlek och det var väl dom två målen som var snyggast också. Framförallt det sista som var fantastiskt snyggt och helt på Tuomas Määttä-manér där han blåser igenom från halva plan. Får bollen i fart på mittplan, möter en handfull Tellusspelare men han ålar sig igenom och har ibland bläckfiskarmar som bara blir längre och längre om det behövs och till slut var han i friläge och satte 0-8 bollen. En dråplig situation just när Tuomas gör mål när en Tellusspelare kör klockrent in i stolpen sekunden efter, det gick väl bra vad jag vet så då går det nästan skratta lite åt det i efterhand. Heller inte underligt att man kan hamna där efter att ha blivit uppsnurrad av Tuomas! Det blev faktiskt ovationer på läktarplats efter detta mål, snyggt gjort av publiken även om det också var värt det.

Stabilt och bra genomförd match av Byn som brukar kunna ha problem i såna här matcher ibland. Men inte i närheten av det idag och vi avslutar året med fem raka segrar efter lite vacklande form i början av månaden. Nu är vi ju med i toppskiktet på riktigt och med spelprogrammet vi har kvar så borde vi ha rätt bra chans att hålla oss kvar topp-4 också tycker jag. 35p brukar i snitt räcka för 4e plats och med nio omgångar kvar så har i alla fall jag gott hopp om att vi ska nå 35p. Tyvärr har Villa och Västerås dragit iväg lite för mycket på topp-2 så det är att hoppas för mycket att blanda sig i där. Väl (?)

Tellus får använda sig av Frillesås som räddningsplanka. Eller Filleberga som Lars Bro sa dom hette idag, ”tror Bollnäs kan få lite problem med Filleberga idag ja” analyserade Bro på förmiddagen. Ni som känner honom inser att det är fullt normalt :). Frillesås har 4p även efter mötet med Bollnäs idag (som Bollnäs vann med hela 9-2 till slut) och Tellus har 3p på sistaplats. Det är mellan dom två det kommer att stå gällande nedflyttning. Tellus har som sagt svårt att göra mål, verkar inte ha några riktlinjer alls i sitt egna spel utan det går mer på instinkt så fort man kommer över mittlinjen är känslan. Defensivt är dom ju lika bra som alla andra lag känns det som, låt vara att Byn fick hål på dom rätt tidigt idag. Tellus-Frillesås möts söndag 13 jan på Zinken, då kan avgörandet komma. Blir det över 200 pers då? Idag var det 171.

 

Två tungviktsmöten idag vilka Västerås och Villa gick segrande ur. Två olika typer av matcher ändå där VSK-Bajen handlade mer om ”körning” från bägge lag och Västerås körde klart bäst och vann 7-5 vilket var lite i underkant nästan. Blir än mer imponerad av Byn efter idag att vi kunde slå denna maskin! Simon Jansson är i toppform igen och spelar inte han från start i kommande VM så har jag svårt att förstå någonting. Fantastisk med boll och i stort sett omöjligt att ta av honom den. Kolla bl.a. gärna förarbetet till 1-1 målet på Bandypuls höjdpunkter, bandygodis.

Villa vann med 2-8 i Sandviken och där snackar vi toppform och självförtroende! Med en annan typ av bandy dock, mer passningsorienterad och mer i växlande tempo med emellanåt väldigt lugnt och metodiskt spel varvat med explosiva genombrott. Skrev upp att ”kolla Villas 1-2 mål” som ett bra exempel men sen kom fler väldigt snygga mål i andra halvlek som jag inte noterade vilket som var vilket. Villa känns trygga och känns för närvarande helt oslagbara. Inget lag kommer att kunna ta Villa i bäst av fem i ett slutspel så det gäller att försöka undvika att hamna på deras halva om man vill till Studenternas. På Studenternas kan dock allt hända!

Blir väldigt intressant att följa målvaktkampen mellan de fyra uttagna målvakterna i VM-truppen där fyra målvakter ska bli två till VM. Svenne Olsson/Stefan Söderholms grundtänk är med största säkerhet Patrik Hedberg och Joel Othén men av dessa två och Anders Svensson/Jesper Thimfors så är det just nu dom två sistnämnda som visar bäst form. Har nog aldrig sett Thimfors så vass som ikväll mot Sandviken som hade flera bra lägen i början som Thimfors gjorde några makalösa parader på. Svensson är i mycket bra form för dagen, supermatch i fredags mot VSK och väldigt stabilt idag i en för en målvakt svår match. Sverre taggar till extra när det även står sånt här på spel! Patrik Hedberg känner inte jag är lika vass nu som förra säsongen, släpper in för många billiga mål tycker jag för att vara landslagsklass. Joel Othén brukar inte vara ”bäst när det gäller” i min bok, hade dåligt med hjälp många gånger idag men gjorde ingen kanonmatch själv heller. Blir som sagt mycket intressant att följa den kampen!

Övriga tre matcher idag: Sirius har hämtat in Motala i tabellen och är nu på samma poäng. Detta efter seger 5-4 hemma mot just Motala idag. Såg väl sammanlagt ungefär en halvlek av matchen och av det jag såg behöver inte Sirius be om ursäkt för det. Erik Persson fick pris som bäste hemmaspelare efter några parader ur den högre skolan när Motala desperat jagade mål. Kul! Sirius är för mig kanske t.o.m. den största överraskningen hittills. Trodde dom skulle hamna på kval- eller i allra sämsta fall nedflyttning jag men där hade jag fel!

Vetlanda har ett hemmaspöke att övervinna! Orkar inte räkna igenom nu men läste jag nånstans att dom hade tagit fem poäng hemma och 12p borta (?). Ny hemmaförlust idag och den av modell större mot Vänersborg, hela 3-12 blev det. Joakim Hedqvist SJU mål! Hatten av Jocke. Vänersborg därmed absolut enda hot mot dom lag som nu ligger topp-6. Vbg sjua med tre poäng upp till Hammarby på sjätte plats. Har Hammarby (och Bollnäs) kvar hemma vet jag i alla fall.

Avslutningsvis så delade Broberg och Falun på poängen via 3-3 i Helsingehus Arena. Hemmaplan nästan ett spöke även den här säsongen för Broberg som har fasligt svårt att få till det. Låt vara att Falun backade hem och spelade helt på kontringar (iaf sista 30 min som jag kollade) men kryss hemma mot Falun är ändå klart underkänt för Broberg. Hittills säsongens besvikelse och det retar en nu nästan ännu mer att det var just mot Byn dom sprattlade till lite…

Efter tre matcher på sex dagar blir det nu lugnt med bandy tills på fredag. För vår del handlar det då om Vetlanda hemma. Vetlanda bättre borta än hemma var det alltså! Pressen på Byn, vi ska plocka en ny tvåa där enligt ”kalkylen”. Det får vi ta hand om senare, nu njuter vi av fem raka och fjärde plats i tabellen och med häng även på Sandviken på tredje plats (24p bägge lagen).

Önskar också alla som läser (ända hit) ett GOTT NYTT ÅR för det här blev 2018:s sista rader. Visst är det jäkligt kul med bandy! :)

TELLUS-EDSBYN 0-8 (0-4)
Edsbyns mål: Oscar Wikblad 2, Tuomas Määttä 2, Jonas Söder, Ted Hedell, Jonas Edling, Tommi Määttä,

Publik: 171

/Håkan Brindholm

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link
 1. Alltid intressant att läsa dina tankar.  Önskar dig ett Gott Nytt År

  (Ola Johansson 2019-01-01 kl 18:20) Anmäl
 2. Som vanligt så äre mkt bra skrivet av dig Håkan , Vi önskar dig ett Gott Nytt År .

  (lena hellström-sörhagen 2018-12-31 kl 08:39) Anmäl
 3. Dina texter är i vanlig ordning fantastiska, Håkan! Gott nytt år och HEJA BYN! :)

  (Elin Brunlöf 2018-12-31 kl 03:06) Anmäl
 4. som vanlig fantastiskt bra skrivet. alltid läsbart både före å efter Du ä ba' bäst å skriva Önskar Dej å de Dina ett gott slut åEttGottNyttÅr jaa bandy är kul.🎉🥂🎈🔴🔵

  (monica åkersten 2018-12-30 kl 23:38) Anmäl
 5. Av de 171 på matchen var vi nog 100 bybor. Men alla 171 (och även funktionärerna...) applåderade Tuomas avslutande överjordiska mål. Gott nytt år Håkan! Stort tack för alla analyser detta år, ser fram emot nästa års!

  (Solnasektionen 2018-12-30 kl 23:27) Anmäl
 6. Det är alltid intressant att läsa dina inför, och även läsa dina rader efteråt fast man varit på matchen. Gott Nytt År på dig 🙂

  (Patrik Lennartsson 2018-12-30 kl 23:26) Anmäl
 7. Tack för en bra sammanfattning. Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År !!

  (Sigvard. 2018-12-30 kl 21:21) Anmäl


 

 


  

 startad 


 

 

 


 


 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


 

Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


 

 

shine_data_nyil