Hoppa till sidans innehåll
Foto: Christer Åsentorp

Edsbyn nollade Villa

08 FEB 2018 00:24
Edsbyn visade gryende slutspelsform när man vann komfortabelt hemma mot Villa Lidköping med 4-0 (1-0) ikväll. Segern hur rättvis som helst och insatsen lovar mera då Byn såg vassare ut än på länge.
  • Uppdaterad: 08 FEB 2018 08:40

En oerhört viktig seger för Byn som gjorde en klart bra insats både defensivt och offensivt ikväll och ändå kändes det som att det inte var en maxprestation. På negativa kontot får vi sätta upp att Martin Frid utgick tidigt i matchen, kan det ha varit en sträckning i låret? Överlag en lite rörig match där många spelare var in och ut på bänken korta stunder, t.ex. hela backlinjen med ojämna mellanrum. Mest skridskoproblem tror jag? Känns också som det ofta är problem med isen i Arenan den här säsongen tycker jag med isskador lite här och där, hoppande bollar och många omkullåkningar. Vad beror sånt på tro? Byn saknade också en sjuk Oscar Wikblad medan David Karlsson saknades i Villa. Är det ljumskbesvär på David? Minns inte…

 

Det var en tempostark match och inte som man kan tro om man ser siffrorna, en tillknäppt tillställning. Vill hävda att bägge lag hade klara offensiva tankar i sin matchplan ikväll men framförallt hade i alla fall Byn det och det känns som huvudsaken. Men två bra försvar och två otroligt bra målvakter såg till att det blev bara fyra mål i matchen. Med ”normala” målvakter var väl det här en typ 8-3 match kanske (?).

 

Bägge lag började bra men när det gällde att vaska fram chanser så var det ändå ganska klart Byn som började producera dom. Jag har tre solklara lägen noterade första kvarten, lägen som man nästan kan kräva mål på i alla fall minst två. Men det var Jesper Thimfors som var orsaken till att matchen var mållös fram till 27e minuten. Då fick han kapitulera när Daniel Popa stack in en fantastisk passning till Tuomas Määttä som tog revansch för ett missat läge tidigare och satte 1-0 Byn, väldigt rättvist.

 

Det tog 31 min innan matchens första hörna kom och i stort sett 35 min innan jag noterade en räddning på Anders Svensson när Christoffer Norin satte Sverre på prov. Några tama Villa-avslut fanns dessförinnan men inte nog vassa för att hamna i mitt block. Byn ledde 1-0 i paus, siffror Villa var mest nöjda med var känslan.

 

Byn klarade av spel med en man mindre runt pausen och när utvisade Mattias Hammarström kom in så gjorde han mål nästan direkt. Ett snyggt anfall iscensatt av Tuomas och där jag tror det var Popa som avslutade först och efter lite vevande i straffområdet så dök Tisen upp och drog dit tvåan. Därefter två vassa lägen för Villa, Martin Karlsson efter en stark prestation med avslut strax utanför och i 63e en lyra till fristående Axel Ekholm men lyckades överlista Sverre gjorde han inte!

 

Istället snabb omställning Byn där åter Tuomas Määttä hade huvudrollen i uppbyggnaden, Jonas Edling tog vid och hittade i sin tur Stefan Larsson som hittade en lucka lågt bakom Thimfors. Mycket snyggt mål och sätta dom lågt kan nog vara likören på Thimfors kanske (?). 64 min spelade och ett psykologiskt viktigt Edsbymål sekvensen efter en jättechans för Villa. Matchen dog lite där och då och när Martin Johansson i Villa strax efter blev utvisad så var Villa besegrade.

 

Jonas Edling spikade igen det hela med sitt 4-0 på en hörnretur som han skickade upp i nättaket på ett distinkt ”Jonas Edling sätt” och efter det var det sen mest fokus på att Sverre skulle få hålla nollan och tillsammans med ett storspelande mittförsvar och en Sverre själv i toppform så gick också det vägen.

 

Segern ger ju två poäng men jag tycker den här segern gav så mycket mer också! Det var ju lite slutspelsstuk över den här matchen då den var djävulskt viktig och då ser man direkt att många i Byn kopplar på vinnarskallarna. Jag har nog inte ens nämnt Hans Andersson och Jocke Svensk än t.ex. men båda gjorde strålande insatser och jag tror VM har gjort Hasse gott för var längesen han hade det tryck i åkningarna som han hade ikväll. Sen hade Byn också ett mycket mer offensivt tänk i sitt spel ikväll än t.ex. i matcherna mot Sandviken och Hammarby där jag måste säga att jag inte kände igen Byn riktigt. Men jag kan gärna glömma dom matcherna och komma ihåg den här matchen istället för den här insatsen inger hopp igen tycker jag.

 

Ändå så finns det absolut mer att slipa på också. Tajmingen stämde inte alltid ikväll med en del märkliga felpass/bollsläpp så där finns mer att ta på men ikväll räckte det med marginal ändå. Många som var bra i Byn och flera är nämnda redan men t.ex. Välitalo och Tommi Määttä var ju också klockrena och är ju allt som oftast det också men får alldeles för lite cred. Daniel Popa bra, som vanligt det också, och Popa kommer att vara vass resten av säsongen från nu. Slutspels-Popa brukar vara vass!

 

Villa då? En mediuminsats kanske man kan summera det som? Bra fart på många men det blir inte så mycket av den där farten när det närmar sig sista tredjedelen ändå. Jesper Thimfors i målet var Villas klart bästa ikväll och det säger väl ändå rätt mycket om Villas spelmässiga insats, inte dåliga men inte toppbra heller. Villa kommer att snäppa upp när det blir slutspel och är ju framförallt hemmastarka. Deras chans att nå semifinal ligger nog dock i att bli topp-4 för tvivlar på att Villa går segrande ur en kvart om man blir femma och får börja borta. Osvuret är dock bäst såklart!

 

Övriga matcher: Kvällens besvikelser? Broberg framförallt tycker jag som inte klarar av att vinna i Motala. Förlust 7-6 (7-6 i slutsekunderna av Motala) och slutspelshoppet lever endast tack vare att Vänersborg förlorade mot Vetlanda (5-3). Vi kan spela bort Broberg från slutspel på fredag men räkna med en holmgång utan dess like för nu måste Broberg ta två raka för att ha minsta chans på slutspel.

 

Kalix också en besvikelse som förlorar med 1-7 hemma mot Tellus! Samtidigt ska ju Tellus hyllas såklart. Junioren Elias Engholm gjorde fyra mål och lär aldrig i hela sitt liv glömma kvällens match! Tellus är väl lite av årets lag är känslan och man är nu i stort sett klar för spel i Elitserien nästa säsong och det utan kval. Strongt!

 

Sandviken vann mot Sirius med knappa 1-2 på Studan. Kanske var säkrare än siffrorna tyder på? Hammarby spelade ur Tillberga via seger 4-12 och just SAIK-Bajen möts ju på fredag. Vi måste ju hålla på SAIK där om vi siktar på andraplatsen.

 

Bollnäs och Västerås kryssade 2-2 och där var Bollnäs den stora segraren med säkrad slutspelsplats i och med poängen samtidigt som Broberg förlorade. Då kan Bollnäs preparera sig för slutspel från nu och lite lurig kan Bollnäs vara där faktiskt. Vetlanda vann 5-3 mot Vbg, bra gjort då man inte hade något att spela för egentligen.

 

Ny omgång redan på fredag alltså och för oss ett glödhett derby i Helsinge Hus Arena mot Broberg. Fundera inte på om ni ska åka dit eller inte utan åk dit! Såna här matcher ska upplevas på plats om möjlighet finns, så är det bara.

 

Vi sover gott i natt och börjar ladda för Broberg efter lunch i morgon!

 

EDSBYN-VILLA Lidköping 4-0 (1-0)
Edsbyns mål: Tuomas Määttä, Mattias Hammarström, Stefan Larsson, Jonas Edling

 

Publik: 1235 


Foto: Christer Åsentorp

Skribent: Håkan Brindholm
Epost: This is a mailto link
  1. Såg inte matchen.(kalas).Bra match tydligen o med hjälp av SAIK kan bli 2a nu.Bra skrivet som vanligt.Full fart mot Broberg o Vänersborg. Hur med Wikblad?

    (Ronald 2018-02-08 kl 18:27) Anmäl 

 


 


 

 startad 


 

 

 


 


 

bbw


    Strokekampanjen

   

 

Postadress:
Edsbyns IF Bandyförening - Bandy
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Besöksadress:
Ovanåkersvägen 31
82834 Edsbyn

Kontakt:
Tel: 027123625
E-post: This is a mailto link

Se all info

SvS_bandy_centrerad


  


Ny_logga_Ovanaker_stor_Sv_vit


shine_data_nyil